Dawno na blogu nie było rolady, przyszła więc i na nią kolej a to za sprawą nowej maty do pieczenia, która niedawno pojawiła się w mojej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatracą – ani na smaku, konsystencji, czy wyglądzie - nawet na drugi dzień. Ciasto nie chłonie wilgoci od śmietany, a śmietana nie podchodzi wodą. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Ciasto na niedzielę ( rurki do nadziania ): - Wiosenka Eksplozja Smaku - Różowa Kuchnia - Kuchnia co dnia - Kulinarna Maniusia - Moje domowe kucharzenie Lista będzie uzupełniona po zakończeniu
mojewypiekiinietylkoChyba nie ma nic lepszego niż kawałek domowego sernika w samym środku pochmurnego dnia. Albo na samym początku. Albo na sam koniec. Właściwie to bez
Kuchnia EllieNastępnie, dolewamy bulion. Jeżeli nie mam akurat zamrożonej domowej bazy do zupy korzystam z bulionu Krakus . Widniejąca na zdjęciu buteleczka to koncentrat, który mieszam z mniej-więcej litrem gorącej wody. W przeciwieństwie do popularnych kostek rosołowych nie zawiera glutaminianu sodu ani konserwantów, więc korzystam z niego(...)obaw i dość często. Szczególnie, że znakomicie pomaga oszczędzić czas spędzany w kuchni. Gotujemy jeszcze 10 – 15 minut, po czym miksujemy zupę na gładki krem. Podajemy posypaną żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem bagietki lub grzanek. Voilà! Tutaj i tutaj znajdziecie przepisy na inne jesienne zupy. drukuj przepis
Patchworkkażdym razem aby wędlina domowa była pyszna w smaku. Tym razem zaopatrzyłam się w dwa chude, dosyć cienkie kawałki schabu po 1,5 kg każdy z myślą, że zrobię z niego schab dojrzewający, takie niebyt przerośnięte schaby najlepiej się do tego nadają. Ale nie mogłam go przygotować sposobem jak tutaj: schab suszony wieprzowy , ani wg przepisu na schab(...)chciałam aby mięso się popsuło. Wymyśliłam więc sobie, że po zapeklowaniu będę suszyć intensywnie schab w piekarniku w niskiej temperaturze, a potem go powieszę na haku w kuchni, jak wrócimy to go rozkroję. Schab suszony w piekarniku wyszedł idealny, przypomina smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam.Tak przygotowana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPizza, wbrew pozorom, jest bardzo łatwym pomysłem na obiad, podwieczorek czy kolację. Za każdym razem, dzięki innym składnikom i proporcjom smakuje inaczej, zaskakuje. To jest smaczne
Zasmakuj KuchniTe chrupiące ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Smażone za pomocą specjalnych foremek rozetki, w czasach komuny były hitem i prawdziwym przysmakiem. Niestety nie udało mi się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPożywne danie z dodatkiem wielu warzyw w towarzystwie zrumienionego boczku i kiełbasy w aromatycznych ziołach i lubczyku. Co jak co, ale to danie jest bardzo
Zasmakuj KuchniChyba przyszła pora na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony(...)przepisu: -gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny ( nie miałam kury ani indyka) -zrezygnowałam z kostek bulionowych bo bardzo się ich smak ostatnio zmienił- mam wrażenie , że po tej całej nagonce na glutaminian zmieniono go na coś innego co zdecydowanie mi nie odpowiada ( doprawiam domową jarzynką ) -wykorzystuję przy gotowaniu pomysł podpatrzony w jakimś programie kulinarnym by co chwilę
Buniabaje w kuchniGorące, sycące i energetyczne danie z soi zostało przeze mnie skomponowane i choć nie jestem wegetarianką ani weganką to w tej potrawie zakochałam się
Apetyczna babeczkaNie znam nikogo kto by nie lubił naleśników! Smak tego cudownego ciasta. Delikatne, miękkie cienkie ciasto (choć tu już kwestia gustu, niektórzy wolą nieco grubsze, bardziej
Zasmakuj Kuchniniepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów, w żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak, którego nie jestem w stanie zapomnieć. Długo nie mogłam się zabrać za ten przepis. Bardzo długo się z nim nosiłam, ani razu nie zaczęłam bojąc się(...)prostu mi nie wyjdzie. Że to nie będzie to. Kolejne święta. Kolejne bez Taty. Nie zapytam go już o dokładną recepturę. Nie stanę przy nim w kuchni i nie będziemy tego robić razem. Tęsknię za Tatą. I za jego bigosem. W końcu musiałam spróbować. Bigos to od zawsze potrawa myśliwska. Nie ma czegoś takiego jak ‘bigos wegański’ czy wegetariański
Karo in the Kitchenwarzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Ogórki małosolne na zime - Kiszone autorka: bryssska | blog: Magiczna Kuchnia Ogórki kiszone tradycyjne(...)formie | blog: babka w formie Ogórki kanapkowe z curry autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Ogórki marynowane z dodatkiem wina autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki po warszawsku autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki w pikantnej zalewie autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Sałatka ogórkowa na zimę autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni POMIDORY Domowy ketchup
Weekendy w domu i ogrodziePlacki powstały w mojej głowie w jednej chwili gdy spojrzałam co mam jeszcze dobrego w kuchni, takie pozostałości które chciałam "wykończyć". Kilka pieczarek, mąka która została
Zasmakuj KuchniKto ich nie lubi! Delikatne, puszyste i bardzo smaczne;) Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z
Zasmakuj Kuchni