łatwo poznać, komu- jaki potworek smakował najbardziej! Mam nadzieję, że się skusicie na tę włochatą, kolorową oraz pyszną potworkową przygodę i zdecydujecie się zaprosić te sympatyczne babeczki do swojej kuchni ! SKŁADNIKI (na 12 sztuk babeczek): 250 g. mąki 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju DODATKOWO: lukier plastyczny małe opakowanie(...)babeczki, wkładamy papilotki [ jeżeli nie macie papilotek, trzeba wysmarować zagłębienia blaszki margaryną i wstawić na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie musicie używać ani papilotek ani margaryny. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Jajka, jogurt, olej i cukier ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- miksujemy do momentu
Domowe TortyDziś wpis o osobie, która nauczyła mnie właściwie wszystkiego, co związane z kuchnią i pozwoliła mi rozwijać moją pasję - Mama. <3 Moja mama nie jest wybitną kucharką, potrafi upiec może ze 2 ciasta... ale gdy już piecze i gotuje, to wszystko zawsze smakuje wyśmienicie. Pewne potrawy zawsze będą najlepsze tylko w jej wydaniu i choć nie wiadomo jak starałabym(...)Dnia Matki. Zjadła, pochwaliła i utuliła w nagrodę, nie krzywiąc się ani razu, mimo, że danie było niemal niejadalne. To ona próbowała moich kulinarnych eksperymentów i zawsze miała dla mnie dobre słowo, nawet, gdy eksperyment okazał się totalną klapą. ;) W końcu to moja Mama udostępniała mi swoją kuchnię i pozwalała w niej buszować. Pozwalała na pieczenie muffinek z najlepszą
Cooking MonsterWłaściwie to bronię się jak mogę, niestety w konfrontacji z żarłocznymi osobnikami niejednokrotnie ponoszę klęskę. Domowe wypieki mają to do siebie, że smakują zawsze i zawsze
Słodki KompromisWczoraj miałam urodziny. Tak tak, osiemnaste ;) Z tej okazji dla moich gości przygotowałam mały, lekki torcik. Wyszło bardzo kolorowo, smacznie i orzeźwiająco. Nie przepadam za ciężkimi
Codzienna kuchnia niecodziennaPropozycja na śniadanie, ale także na podwieczorek to Pancake. Oczywiście to nie są pierwsze tego typu placuszki, które robiłam, ale te są nieco inne, bo bez
Kuchnia co dniaJest wyśmienita a tak tradycyjna i prosta! Surówka do obiadu. Ostrzejsza w smaku i wyrazista, pasuje do dań z ziemniaków, gulaszy, mięsnych pieczeni, kotletów. Do tego
Zasmakuj KuchniSmoothie bowl to nowy trend w kuchni, ta ładnie brzmiąca nazwa to nic innego jak smoothie przelane do miski, podane z "posypką". Jest to doskonała propozycja
Słodki KompromisGrudzień przeleciał w zawrotnym tempie. Ani się nie obejrzałam, a już styczeń nowego roku. Zabrakło w grudniu zestawienia najciekawszych wpisów, więc przychodzę z nim dzisiaj
Codzienna kuchnia niecodzienna450 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mleka Nadzienie: 1/2
Świat Domowej KuchniNic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani
Kuchnia ŁukaszaRyżowa zapiekanka z mięsem Zapiekanka ryżowa , to po prostu jedna z tych potraw , które szanują nasz czas i rozumieją że mają być smaczne , proste , tanie i
Ogrodnik w podróżyŚnieg prószy, drobny i mokry. Przykleja się do czapki, kurtki, szalika. Malutkie płatki lądują na zaczerwienionej twarzy, a obłoki pary unoszą się nad przechodniami. Udeptana warstwa
W kuchni Karmel-itkiodpowiadam tylko na pytania. Pozdrawiam serdecznie Anię i wszystkich czytelników, a poniżej zamieszczam pytania i moje odpowiedzi: 1. Od kiedy gotujesz? Niemal od dziecka ;) Naprawdę nie potrafię podać nawet przybliżonej daty. Chyba od zawsze ciągnęło mnie do kuchni, a odkąd tylko mogłam, próbowałam swoich sił w pieczeniu i gotowaniu. 2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność? Wszystko(...)kulinarny, który poznałam. 8. Twoja ulubiona potrawa to? Powtórzę to, co napisałam już wcześniej. Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki
Ratunku obiadwieeele kalorii mniej. Jeśli chodzi zaś o obieraczkę odsyłam Was do wujka Googla. 1. Waga kuchenna Świat dzieli się na trzy rodzaje gospodyń domowych. Pierwsze, piekąc ciasto, odmierzają mąkę na szklanki. Drugie, zagubione w różnorodnych wymiarach szklanek i zbulwersowane tym, że design użytkowy zapomniał o tym jak ważne jest, by szklanka miała 250ml, wolą wybierać drogę aptekarską i mąkę(...)czym kuchni bez wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało
W kuchni wieczoremSklepowe sucharki lubię, aczkolwiek ich poziom twardości doprowadza moje podniebienie do szału. Dlatego postanowiłam spróbować domowego sposobu, a rezultatem dzielę się z Wami poniżej :-) Sucharki kukurydziane
peggiwkuchni