ocet ryżowy doskonale równoważy słodki cukier trzcinowy, ostry imbir świetnie współgra z papryczką chilli i świeżym czosnkiem. Jest niesamowicie aromatyczny i smaczny. Sos słodko - kwaśny jest używany w azjatyckiej kuchni często, wykorzystywany jest w wielu potrawach, takich jak sajgonki, pad Thai, stir fry z makaronu i owoców morza, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny przygotowanej z warzywami, ryżem czy różnego rodzaju chińskimi(...)zapasteryzować w słoiczkach. Mój sos wyszedł bardzo pikantny, na drugi dzień, po odstaniu w lodówce konsystencja, ani smak nie zmieniły się (niektórzy twierdzą, że na drugi dzień sos staje się łagodniejszy, że czasem może rozwarstwić się, mój pozostał w stanie pierwotnym). DOMOWY SŁODKO - KWAŚNY SOS CHIŃSKI Składniki: 1 duża czerwona papryczka chilli (lub półtora łyżki suszonych płatków chilli
Naturalna KuchniaCzasem we wspomnieniach wraca przyjemna chwila z dzieciństwa. W całym domu pięknie pachnie: słodko, kusząco, trochę korzennie. Zaglądasz do kuchni: w piekarniku znajduje się zapiekanka z ryżu z jabłkami i rodzynkami. Mama przygotowała na kolację twoje ulubione danie. Bardzo ci smakowały złociste jabłka upieczone ze słodkim ryżem, cynamonem i brązowymi, słodkimi rodzynkami. Pamiętasz jeszcze inne dania na słodko, które(...)owocowe. Mama i babcia często dodawały do nich różne domowe soki, syropy, które robiły z dojrzałych, pełnych słońca, pachnących owoców i cukru. Twoje dzieci też bardzo lubią i chętnie jedzą dania na słodko, z dodatkiem syropów, konfitur i ze świeżymi owocami, ty niestety masz jednak za mało czasu na przygotowywanie domowych przetworów. Możesz za to korzystać z pysznych, aromatycznych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamogłam się więc oprzeć przygotowaniu małych zapasów. Teraz intensywnie myślę nad jej wykorzystaniem, bo jeszcze tylko kilka miesięcy i moim sercem i kuchnią znów zawładnie rabarbar... Wracając do tematu - postanowiłam upiec scones według przepisu Ani. Wyjazd do Polski okazał się idealnym pretekstem - wieczór wcześniej szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco(...)miałam w domu tylko płatki). Można też użyć migdałów - będzie równie pysznie. A zamiast świeżej, żurawiny suszonej, ale... Ja po prostu wolę świeżą. Z odrobiną miodu lub jakiegoś dobrego, domowego dżemu smakują bajecznie - musicie się na nie skusić! Jutrzejsza niedziela idealnie się nada na wypróbowanie tego przepisu... Mówię Wam. Scones z żurawiną i orzechami laskowymi Składniki: (na 8 bułeczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrwającego Festiwalu Burgerów, chociaż nie ukrywam, że ostatniego dnia mój żołądek się trochę buntował i na następny dzień była już dieta oczyszczająca ;) Zaczęłam od burgera wegetariańskiego - serwowanego od Challah - kuchnia żydowska . Nie ukrywam, pokładałam w nim bardzo duże nadzieje, bo falafel, który był serwowany w burgerze jako "kotlet" - to jest coś co uwielbiam. Niestety zawiodłam się i to bardzo. Dostałam(...)też odbiegał od tego co zaproponowali na facebooku . Kolejny wybór padł na Kiełbaskowo . Idealnie wysmażone, dobrze przyprawione, soczyste mięso, odpowiednia ilość sosów (nic nie wypływało, ani nie było za mało ani za dużo), świeże warzywa - również w odpowiedniej ilości, bardzo dobra bułka. Wszystko ładnie się komponowało w smaku i w wyglądzie. Kiełbaskowo wskoczyło u mnie na pierwsze
CookYourselfdomowej produkcji batoników śniadaniowych na kolację (taki paradoks) zrodził się w naszych głowach przez rzucenie okiem do garnka ze śniadania. Została nam ugotowana kaszka kukurydziana i czekała na swoje drugie wcielenie. Reinkarnacja kaszki przebiegła pomyślnie, a w nowym "ciele" czuła się chyba lepiej niż w wersji "dziewiczej". Żywot jej był jednak bardzo krótki. Zapachy dobiegające z piekarnika zaprosiły do kuchni(...)Jest naturalnym - zdrowszym zamiennikiem kakao i czekolady. Zawiera spore ilości magnezu, żelaza i fosforu. Jest to produkt całkowice naturalny - nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani substancji konserwujących. Nie znajdziecie w nim równieżżadnych alergenów, kofeiny ani teobrominy. Występujące w nim cukry są pochodzenia naturalnego, dzięki czemu ich przyswajanie jest łatwe i nie obciąża trzustki. Zawaty w KAROBIE magnez pomaga
Wypisz WymalujKtóregoś razu zaczęłam opowiadać o domowych lodach, jakie to wyszły dobre i w ogóle cudowne. Tatuś zrobił oczy małego dziecka i zaczął znacząco wzdychać, a Mamunia stwierdziła, że takie domowe lody to dopiero musi być coś ... (Zdecydowanie miała rację.) Przy okazji kolejnej rozmowy, tym razem z pełną premedytacją, znów skierowałam rozmowę na mrożonki. Spotkałam się z entuzjazmem. Póki więc(...)niech mi ktoś powie, że kuchnia to nie miejsce dla zaawansowanej techniki! Pierwsze lody były pyszne, niestety na pół płynne, bo cała Rodzina, jak sępy, nie przymierzając, krążyła wokół zamrażalnika. Kolejne miały już dłuższą chwilę na dojście do właściwiej konsystencji. Tak czy inaczej, wszystkie był pochłaniane błyskawicznie (dlatego właśnie nie mam ani jednego zdjęcia, i niektóre smaki będę musiała
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiękne, pachnące i bardzo smaczne, a w domu dzięki nim pachnie lasem :) Gdy sezon na grzyby trwa warto iść do lasu, miło i pożytecznie spędzić
Zasmakuj Kuchnijuż od przygotowywania tego dania mieliśmy pełny obraz możliwości Cuisine Companion, ponieważ wystarczyło wszystkie składniki umieścić w urządzeniu, a ono za nas je zrobiło - nie trzeba było mieszać, ani pilnować temperatury potrawy. Cuisine Companion to urządzenie multifunkcyjne - może podgrzewać, mieszać i gotować. Utrzymuje stałą temperaturę przyrządzanej potrawy zgodnie z naszymi oczekiwaniami i ustawieniami odpowiednich programów. O wszystkich(...)Jest to urządzenie idealne nawet dla osób zupełnie początkujących w kuchni - nawet jeśli dobrze nie wiemy jak danie przygotować, możemy wybrać jeden z automatycznych programów i urządzenie wszystko zrobi za nas! Zresztą do urządzenie dołączona jest książka kucharska, która jest wspaniałym źródłem inspiracji. Natomiast jeśli jesteśmy już zaawansowanymi domowymi kucharzami możemy ustawić własne funkcje manualne i dowolnie zmieniać, dostosowywać urządzenie
Plate of Joystos do spalenia kulinarnej czarownicy. Jedyne czego żałuję to tego, że nie dane mi było zobaczyć miny trolla. Serio! Podejrzewam, że był to najszerszy uśmiech w galaktyce. Przy okazji kuchni Grażki trafiono na tatar z parówek. Naród w amoku nie doczytał, że tatar z parówek jest autorstwa całkiem realnej pani, przepis został wyróżniony przez redakcję, dostał pieniądz i poszedł(...)parówkę na 4238 sposobów. Mam nadzieję, że przez pojawienie się Grażki wreszcie dotrze, iż blogerów kulinarnych od niektórych gospodyń domowych różni tylko robienie zdjęć potraw przed podaniem i grzebanie w necie za przepisami. Naprawdę koleżanki i kolegi, nie jesteśmy ani wyroczniami kulinarnymi, ani bóstwami kuchennymi. Mamy trochę większą świadomość kulinarną. Chociaż jak sobie przypomnę zaczyn na ksylitolu, gnocchi
ladykitchenWaga kuchenna to niezbędny gadżet w kuchni. Dlaczego? Po pierwsze trudno obejść się bez niej gdy robimy wypieki. Często musimy się trzymać dokładnych proporcji, w przeciwnym razie ciasto może nie wyjść. Oczywiście możemy stosować miary domowe, ale wiadomo że łyżka łyżce nierówna. Dużo bezpieczniej jest podawać wagę składników w gramach. Po drugie załóżmy, że postanawiamy się odchudzać. Z czasem pewne(...)banana i odkrajania 1/3, żeby czasem nie przytyć :) Dużo łatwiej jednak określać swoją dzienną podaż energetyczną, gdy mamy możliwość pomiaru ilości zjadanych przez nas pokarmów. Tak więc bez wagi ani rusz. Ale jaką wybrać? Poniżej opisałam kilka najważniejszych aspektów, mam nadzieję że Wam trochę rozjaśnię. Rodzaj. Na rynku dostępne są dwa - mechaniczna (ze wskazówkami) i elektroniczna (z wyświetlaczem
Powiedz dietom niemiałam przyjemność upiec wraz z innymi domowymi piekarkami, to wspaniały orkiszowy wypiek o bardzo rustykalnym kształcie i delikatnym smaku. Chleb był pyszny, a kształt bochenka jest jednym z moich ulubionych! Jedyną zmianę jaką wprowadziłam było to, że upiekłam jeden bochenek, czyli pół porcji. Dziękuję Ani za zaproszenie do wspólnego pieczenia oraz drugiej Ani za wybór dzisiejszego wypieku :) Chleb(...)kratce. Chleb orkiszowy na blogach: Bajkorada Dzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Jagodziana Coffee Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Krzywa kromeczka Leśny zakątek Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Rozważania o kuchni i nie tylko Smak mojego domu
Posadzone i zjedzoneDo zrobienia tego chleba zainspirowała nas wizyta w Atelier Amaro. Och, cudownie tam było, ale właściwie to nie o tym chcieliśmy pisać. Między daniami podano nam
Marder&Marder ManufacturePo tortellini przyszedł czas na kolejny, domowy a prawdziwie włoski makaron. Wybrałam pappardelle, ponieważ spodobały mi się niezmiernie
Kuchnia Prezydentowejbyło dla mnie wyzwanie. Jestem fanką domowego pieczywa, właściwie to już dawno przestałam jeść te sklepowe. Nie ma nic smacznego ani zdrowego w nadmuchanych bułkach/chlebie, które są dodatkowo barwione karmelem, aby wmówić konsumentom, że to pieczywo razowe... Bezglutenowego pieczywa nigdy nie jadłam, a co dopiero mówić o jego wypieku. Na sklepowych półkach można znaleźć paczkowane bułki czy chlebki(...)dostępne w większych marketach, przy alergii lub celiakii trzeba pamiętać o wybieraniu mąk certyfikowanych, z przekreślonym kłosem. Zapraszam do pieczenia! :) CHLEB BEZGLUTENOWY Z CZARNUSZKĄ lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez glutenu" // keksówka o dł.20-25cm ~300g mąki gryczanej ~150g mąki kukurdzianej ~50g mąki ryżowej ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru ~płaska łyżka soli ~500ml ciepłej wody
chili & sugarznalazł się w drugiej dziesiątce. Całkiem niezły wynik, pomyślałam. Tym bardziej, że u mnie nie ma pięknych, stylizowanych fotografii ani wegańskiego jedzenia. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wysłali sms w głosowaniu. Po przejrzeniu listy blogów z pierwszej piątki, weszłam do kuchni z konkretnym zamiarem. Zaczęłam przygotowywać składniki do nowego dania. Dario zajrzał do mnie i zapytał: - Co robisz? - Zakąskę(...)przepyszna. Świetnie smakuje na gorąco, chrupiąca, prosto z piekarnika, ale także na zimno. Nawet jeśli nie przepadacie za alkoholem, tak przygotowany chlebek znakomicie się sprawdzi się na każdej imprezie domowej i plenerowej. Koniecznie spróbujcie go zrobić. Naprawdę warto . Składniki: • 1 chleb średniej wielkości • 120 g masła • 3 pęczki szczypiorku z cebulką • 3 ząbki czosnku • 150 g żółtego sera • 1 duża
W mojej kuchni