Rosół:) nie zagęszczona zupa z mięsa i warzyw.Kluski:) mączna potrawa z dodatkiem jajka i soli. Takie zwykłe jedzenie, a jednak są to ulubione smaki dzieciństwa :) Aga
chleba naszegojedzeniu przede wszystkim kiełków. 420 milionów wegetarian żyje na świecie. To prawie 7 proc. całej populacji. 20-40 proc. wszystkich wegetarian to mieszkańcy Indii. W tradycyjnej kuchni Hindusi nie używają smalcu czy żelatyny. Dieta wegetariańska jest popularna w Tajlandii, Malezji i Wietnamie. W Europie liczba wegetarian sięga prawie 9 milionów. Najwięcej fanów tego sposobu odżywiania mieszka w Wielkiej(...)mięsa, ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego (nawet miodu), nie nosi futer i skóry. Na diecie bezmięsnej od wielu lat jest Paul McCartney, Natalie Portmann, Kate Bush, Clint Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton. Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony
My Chcemy JeśćKochani, podaję przepis na bardzo smaczną i zdrową sałatkę jarzynową, z dodatkiem fasoli Adzuki. Inna nazwa to czerwona soja. Może śmiało zastąpić czerwoną fasolę w zalewie
Z Kuchni Do KuchniMiesiąc temu o tej porze w mojej kuchni aż wrzało od przygotowań do Pikniku Smakosza. Pierwszy raz brałam udział w podobnej imprezie, więc już kilka dni wcześniej dokładnie zaplanowałam dania, które miałam przygotować na tę okazję. I tak 10 lipca na Moście Kultury odbyła się IV edycja Pikniku Smakoszy. Razem ze mną udział w nim wzięły blogerki z Lubelskiej Blogosfery(...)okazję przygotowałam kilka dań wytrawnych: tarta wytrawna z warzywami (cukinią, pomidorkami, serem feta) mini ptysie z serkiem łososiowym roladki z grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem domowy żytni chleb z fasolowym "smalczykiem" oraz ogórkiem małosolnym Wśród słodkich propozycji znalazły się: tarta z pieczonym jogurtem i owocami muffinki z jagodami kruche rogaliki z nadzieniem oraz lemoniada i oranżada na soku brzozowym. Byłam
Obiad gotowyDzieciaki biegają po podwórku ile bądź, najlepiej gdyby siedziały na polu od świtu do nocy (najlepiej dla nich, bo ja nie zrobiłabym już wtedy kompletnie nic
Kuchnia w czekoladzietrudno jest to opisać. Normalnie aż chce się żyć! Teraz przygotowuję się na kolejny etap, ale o tym może napiszę, jeszcze nie wiem :) Ale wróćmy do jedzenia! W kuchni mam lekkie rozdwojenie jaźni, bo gotuję na dwa style. Dla siebie healthy food z pewnymi odstępstwami, a dla Młodego totalny freestyle. Młody spala milion więcej kalorii ode mnie, jeszcze rośnie(...)Młody określił. Dziś mam dla Was Nutellę, znaczy się Cieciorellę,, tak czy siak, smarowidło, które smakiem przypomina lekką gorzką czekoladę, ale nie ma w składzie ani cukru, ani czekolady. Jeśli masz ugotowaną ciecierzycę lub ciecierzycę w puszce przygotowanie tego przysmaku zajmie Ci dosłownie kilka chwil. Swoją Cieciorellę jadłam z goframi kokosowymi, ale nad tymi goframi postanowiłam jeszcze
Blondynka GotujeDawno minęły czasy, kiedy jadłam kupny paprykarz szczeciński w czerwonej puszce. Jedyny w swoim rodzaju. Na chrupiącej bułce lub pajdzie ciepłego chleba z piekarni u Lisińskiego
Posadzone i zjedzonekońca wchłonąć całego bulionu. Inspiracja Bea w kuchni . Risotto z białymi szparagami Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g ryżu do risotto, u mnie arborio 200 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu ( na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 30 g masła(...)patelni lub gotujemy na parze. Powinny pozostać al dente. Pod koniec dodajemy główki szparagów, Po 15 minutach sprawdzamy miękkość ryżu ( nie może być rozgotowany ani za suchy). Gdy jest już wystarczająco miękki zdejmujemy go z ognia, jeśli nie, jeszcze gotujemy. Do ugotowanego ryżu dodajemy masło, parmezan i szparagi, wszystko mieszamy
Kulinarne przygody Gatityznacie " - te słowa w dużej mierze odnoszą się niestety do kulinarnych wyborów wielu Polaków. Na szczęście w ostatnim okresie daje się coraz wyraźniej zauważyć fascynację i chęć odkrywania kuchni polskiej. Wracamy do korzeni! Przyznaję, że i dla mnie wiele polskich smaków i zwyczajów pozostaje tajemnicą. Z tym większą radością przyjęłam zaproszenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego do wzięcia udziału w studyjnym(...)warsztaty kulinarne, których tematem przewodnim był karp hodowany w należących do dworu stawach. Muszę przyznać, że takich karpi, jak tu nie widziałam, ani nie jadłam nigdy wcześniej! Są po prostu doskonałe! Pod czujnym okiem szefa kuchni, wszyscy uczestnicy wyjazdu wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowaliśmy doskonały rosół z karpiem oraz karpia z masłem czosnkowo-winnym. Organizatorzy zadbali
KUCHARNIABajgiel żydowskie pieczywo, został wymyślony prawdopodobnie w Krakowie lub jak głosi inna historia -przybył z Wiednia. Nie mylcie go z obwarzankiem, który jest w kształcie spirali
Anioły w kuchnikuchni indyjskiej nie używa się, ani sztućców, ani pałeczek, no może czasami łyżkę. Dlatego dobrze jest do gęstego curry zamiast ryżu zrobić od czasu do czasu indyjskie placuszki. Chlebki naan, bo akurat je postanowiliśmy wziąć na tapetę są doskonałym rozwiązaniem, nie tylko jako dodatek do potraw typu curry. My uwielbiamy jeść je same, polane jedynie masłem klarowanym. Mogą(...)czasie wygniatamy krótko ciasto i wałkujemy placki grube na ok. 0,5 cm i o średnicy ok. 10 cm. Oryginalnie chlebki powinny być pieczone w piecu tandur, ale w domowych warunkach również można sobie doskonale poradzić. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni funkcja góra - dół. Blachy wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem. Najlepsze byłoby masło klarowane, ale zwykły olej także daje
Kuchnia od dwojgaPotrzebujesz zaledwie trzy składniki: garść cierpliwości, mocny blender i sezam... Tahini, tahina, pasta sezamowa - te trzy nazwy oznaczają jedno i to samo: pyszny składnik arabskiej kuchni
W kuchni Karmel-itkiprzejść obojętnie, nie sposób jest nie skusić się na taką wspaniałą słodkość. W szczególności, że w przypadku tego ciasta można sobie pozwolić na małą pobłażliwość, gdyż nie zwiera ono ani grama białego cukru. Crumble z owocami sezonowymi na chłodniejsze dni W chłodne dni na przełomie lata i jesieni bezglutenowe, owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami przygotowane na ciepło świetnie(...)deseru. Śliwki i brzoskwinie w połączeniu z chrupiącą, korzennie przyprawioną “kruszonką” smakują doskonale. Dodatkowym plusem pieczenia crumble jest jego wspaniały zapach, który rozchodząc się po kuchni daje poczucie przytulnej i domowej atmosfery. Ciasto podane na ciepło z wegańskimi lodami lub ubitą śmietanką kokosową to istna rozpusta :) Masz ochotę na crumble z jabłkami i orzechową kruszonką? Tutaj znajdziesz przepis
Book of spellsdwie rzeczy? Jakiś czas temu jedna z czytelniczek poprosiła mnie abym przygotowała może kilka przepisów bez glutenu i bez laktozy, bo jeden z jej domowników nie toleruje ani jednego ani drugiego. Coś o tym wiem, bo jako dziecko sama nie tolerowałam laktozy i byłam żywiona specjalnymi odżywkami sprowadzanymi z Niemiec. Skazy białkowej pozbyłam się dopiero w wieku(...)złym. Dzisiaj chciałam pokazać Wam jak można połączyć to co zdrowe z tym co smaczne. Że można przygotować pyszne ciasto, które nie ma w sobie ani laktozy, ani glutenu. Że zdrowa kuchnia, to pyszna kuchnia. Że zdrowe nawyki to dobre przyzwyczajenia, a nie konieczne ograniczenia. SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki kukurydzianej - 1/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) - 120 ml mleka
SMYKWKUCHNI