Wielkanoc zbliża się milowymi krokami i pomyślałam, że może przyda wam się ten przepis na pyszny i aromatyczny, schab panierowany herbatą Earl Grey. Pieczeń to zawsze
Jem więc JestemMufinki...proste i szybkie do zrobienia...dodatkiem do mufinek była laska wanilii .. wyskrobane nasionka i laska dodane do mleka.Mleko ..a potem i mufinki pysznie pachniały...i
Moje domowe kucharzeniechwilę, że nawet mając, jak je nazywa, amatorskie body, można robić piękne zdjęcia. Mam nadzieję, że będzie to dla Was inspiracja. Oddaję głos Małgosi. ➤ Zobacz także: Jak robi zdjęcia Ania z bloga Everyday Flavours. Małgorzata Gutral Od 4 lat prowadzi bloga kulinarnego Ósmy kolor tęczy i wtedy też zaczęła się jej przygoda z fotografią kulinarną. Upór i wrodzona ambicja(...)jakim jest prosty softbox o wymiarach 40x60cm z żarówką o mocy 85W, temperaturze światła 5500k i kilku blend, które pomagają rozproszyć lub odbić strumień intensywnego światła. JAK WYGLĄDA TWOJE DOMOWE STUDIO ? Niestety nie mam dużego domu, w którym mogłabym wyegzekwować solidny kawał miejsca na studio. W praktyce wygląda to tak, że tła, blendy i propsy leżą wszędzie i nie tylko
Chilli Czosnek i Oliwajęzyku mieszkańców Uralu „chlebowe ucho”. Podstawa kuchni rejonu Syberii, a dzisiaj i całej Rosji – do kupienia w każdym supermarkecie, robione w każdym domu. Tradycyjnie, w kształcie zgrabnego uszka, pielmienie lepi się hurtowo – po 500 a nawet 1000 sztuk. Na jeden kęs, nabierane zawsze łyżką, by nie uronić ani kropli cennego soku z nadzienia. Kiedyś i dziś – mrożone(...)wody wkładamy pielmienie nierozmrożone, nie przerywając gotowania, i wydłużamy czas ich gotowania (w zależności od wielkości, musicie sprawdzić na jednym czy to już). Na świeżo pielmienie gotowałam w domowym rosole – gotujemy partiami, po 15-20 sztuk. Pielmienie ze zdjęć, wielkości pięciozłotówki, gotowałam około 3-4 minut. Podajemy pielmienie w głębokich miseczkach, z niewielką ilością bulionu w którym się gotowały
Karo in the Kitchenfrytami, z krążkami cebulowymi, z sosami czy bez. Jedne lepsze, drugie gorsze – jak wszystko. A ja i tak najbardziej lubię te domowe. Zebrałam tutaj wszystko to, co powinniście wiedzieć żeby zrobić naprawdę znakomite burgery we własnej kuchni. Zapisz Jak to mówią młodsi – ‘gimby nie znajo’ – alle: kiedyś burger to było podłe jedzonko uliczne, stawiane na równi z hot-dogiem(...)łopatką. Moje proporcje znajdziecie na liście składników. Teraz o mieleniu. MIELENIE MIĘSA Maszynka do mielenia to podstawowe wyposażenie kuchni jeśli macie ochotę, czas i chęci na prawdziwe gotowanie, z własnych składników, z pełną kontrolą. Mięso na burgery nie może być ani zbyt drobno, ani zbyt grubo zmielone. Bardzo drobno zmielone mięso nada się na pasztet czy nadzienie
Karo in the KitchenNasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej ( Salvia hispanica L. ), to dość modny składnik potraw od pewnego czasu. Jak zapewne zauważyliście, nie należę do osób, które gonią na
Codzienna kuchnia niecodziennaNie mogliśmy dojść w weekend do porozumienia co do obiadu. Ta pizza połączyła nasze dwie smakowe potrzeby – bo to pizza o smaku cheeseburgera. Połączenie dwóch klasyków
Karo in the KitchenKolejne spotkanie w Wypiekaniu na śniadanie . Tym razem nie było ani Małgosi, ani Dobrawki (to znaczy jak jak się później okazało Dobrawka była), które zwykle prowadzą ten cykl i Małgosia poprosiła żebym ja się tym zajął i wymyślił jakiś temat. Fantastycznie, przyjąłem to z wielką radością. Madzia podpowiedziała mi żebym zarzucił temat biscotti. W sumie niegłupi pomysł, warto(...)przy kolejny Wypiekaniu na śniadanie. Albo wcześniej :) Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie udział brali: Ola z Przepisy Aleksandry Agnieszka z Kuchnia Maryny Karina z Jak pączek w maśle Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi Bożena z Moje domowe kucharzenie Joanna z Różowa Kuchnia Kinga z Małe Kulinaria Magda z Kulinarna Piniata Dorota z Moje Małe Czarowanie Łucja z Fabryka Kulinarnych
Marder&Marder ManufacturePojechałyśmy na grzyby, a po nich ani śladu, więc... sięgnęłyśmy po grzyby suszone i zatęskniłyśmy za świętami. Pachnące susze wprowadziły nas na tyle, w świąteczny nastrój, że postanowiłyśmy się ogrzać, po nieudanym grzybobraniu, za pomocą iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje) na kiszonej(...)listę ukochanych potraw. Całe szczęście, że my wcześniej miałyśmy z nią styczność. Jak widzicie, u nas różnorodność. Owszem, kochamy słodkości, kochamy domowe pieczywo, uwielbiamy dania tradycyjne i te nietypowe, ale mocną pozycję w naszej kuchni zajmują także zupy! Zawsze mocno doprawione, zawsze dopieszczone. Jeśli i Wy macie ochotę poznawać tą naszą smakową krainę - bądźcie na bieżąco z przepisami - zaobserwujecie
Wypisz WymalujNasza rodzina, choć kocha wszelkiego rodzaju typowo obiadowe dania, zwykle z nutką szaleństwa (w tym i do kuchni polskiej serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość często nadchodzą takie dni, kiedy mamy ochotę na fast-fooda, którego - nie oszukujmy się - w domowych warunkach tak szybko się nie robi. Ze względu na przymusową dietę części rodziny, ale i na naszą wybredność(...)Wędlina z indyka, 200 g, - Cebula, 5-6 białych - Mieszanka "Pomidor, oregano, chilli" Piątnica , na smak, - Pomidorki Igiełki Piątnica , na smak. - Pieprz czarny, - Domowa mieszanka suszonych warzyw, - odrobina oleju, /Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy. /CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru
Wypisz WymalujNiedziela, późny wieczór. Skrytka ze słodyczami świeci pustką. Ciasta w lodówce brak, jajka zostały tylko cztery, a sklepy już pozamykane. Na stole leży kilogram rabarbaru kupiony
Karo in the KitchenMięso i zmiemniaki to nie tylko ulubione składniki obiadu Polaków, ale najprawdopodobniej 90% mieszkańców świata zachodniego. Różnica pomiedzy krajami zachodnimi a Polską jest taka, że większość
Jem więc JestemŚledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie
Karo in the Kitchenpozytywnym oczywiście znaczeniu. Chcę się z Wami podzielić wrażeniami z pięknego miejsca znajdującego się na Półwyspie Bałkańskim, gdzie miałam okazję wypoczywać i ładować baterie. Nie jest to Grecja, ani Bułgaria. Zabieram Was na krótką, opisową podróż do kraju wielkości naszego województwa małopolskiego. Do państwa bez dostępu do morza, które niepodległość odzyskało zaledwie 25 lat temu, co dziwi(...)poznałam niesamowicie miłego Macedończyka, który przewiózł nas po jeziorze, opowiedział co nieco o historii miasta (wykład z historii na środku jeziora - coś fantastycznego), a to wszystko przy kilku kieliszkach domowej rakiji, którą zostaliśmy poczęstowani. Z Draganem (bo tak miał na imię nasz przewodnik) spotkaliśmy się podczas pobytu jeszcze kilka razy. To był dopiero początek niesamowitej, macedońskiej gościnności jakiej doświadczyłam. Ludzie
Moja Mama Gotujesmaku. Firma znajduje się teraz w Buchen w regionie Odenwald (Badenia-Wirtembergia). Region ten jest znany z bajkowego krajobrazu wiejskiego i tradycyjnej uprawy zboża. Zalety produktów Seitenbacher: - w 100% domowego wyrobu - najlepszej jakości zboża, owoce i orzechy - tylko naturalne składniki - bez dodatku GMO - seria produktów wysokobiałkowych - bogactwo błonnika, witamin i minerałów - zboża nieoczyszczone, pełnoziarniste - wyłącznie niesiarkowane owoce (!) - bez tłuszczów trans(...)pinii. Jest to makaron kukurydziany, dzięki czemu ma specyficzny smak, którym charakteryzuje się również makaron gryczany. Klasyczny to makaron z pszenicy durum, świetny jako baza wszystkich sztandarowych dań kuchni włoskiej, np. zapiekanek. 7) Bio oliwa z oliwek - tłoczona na zimno, extra virgin. Ma świeży, owocowy smak, rzadko spotykany w przeciętnych oliwach z supermarketu - lubię ją w sałatkach owocowo - warzywnych
Poranek na słodko