kuchnia domowa ani - 1463 przepisów (strona:86/98)

Shots from USA: DC & NYC 154

tutaj mam z tym problem. Praktycznie całe dnie spędzam na mieście, a jak wracam wieczorem to już nie mam siły ani ochoty gotować. Dlatego też odżywiam się głównie w lokalach. Przyznam, że fajnie jest smakować kuchni amerykańskiej i nie tylko, ale co za dużo to niezdrowo, już mam dość tego jedzenia i tęsknie za typowym polskim obiadem :) To teraz(...)jedna rzecz, która mnie zaskoczyła. Spacerując po jednej z najzamożniejszych dzielnic Nowego Jorku - Upper East Side, trafiłam na jarmark! Dokładnie taki jak w Polsce, z chińskimi ciuchami, akcesoriami kuchennymi, domowymi i innymi bzdetami. No i oczywiście pełno bud z jedzeniem: popcorn, lemoniady, waty cukrowe, kiełbaski z grilla, burrito czy np. grillowana kukurydza, na którą się skusiłam :) Poczułam się

Zgrabne Gotowanie
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 158

Niezbędna uwaga.  Głównym zadaniem i podstawową troską każdej gospodyni musi jednak pozostać codzienny domowy obiad. Po pierwsze winien on być podawanym punktualnie, tak jak wymaga rozkład czasu w rodzinie, a więc w oznaczonym czasie wszystkie potrawy muszą być gotowe.  Po drugie, podawane jedzenie ma być zdrowem i pożywnem, po trzecie - musi odpowiadać pieniężnym warunkom domu. Nie zawsze tanie(...)się kolejny ekscytujące moment. Kuchnia zamienia się w małą (a czasami całkiem sporą) orkiestrę. Stukają noże, dołącza się perkusja garnków, w tle coś syczy, bulgocze, paruje. A ja, niczym dyrygent z wielką łyżką próbuję i mieszam i prowadzę tą orkiestrę do kulminacyjnego momentu. Szykuję miejsca, wybieram talerze, sztućce, miseczki, nakrywam do stołu. Rozchodzące się z kuchni zapachy rozesłały już zaproszenie

KUCHARNIA
PIEROGI Z BANANAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM (NUTELLĄ) czyli... radość na talerzu. 176

Kto powiedział, że pierogi nie mogą być deserem? Nikt! A nawet, jeśli taki śmiałek się znalazł, to słuchać go nie należy, bo zwyczajnie nie wie co

Wypisz Wymaluj
Śródziemnomorski chlebek serowy na maślance 122

chleb nie ma w sobie ani zakwasu, ani drożdży. Zrobicie go w godzinę, nie czekając na wyrastanie i bez zagniatania ciasta. Ma za to bogate wnętrze i tak obłędny smak, że zniknie ze stołu szybciej niż myślicie. Nawet bez dodatków. Rozgrzejcie piekarnik do 180⁰C, naszykujcie średnią formę keksówkę ok. 25/12cm – wysmarujcie ją masłem i wysypcie mąką (pszenna(...)pomidory. Przyznam że prawie nie używam w kuchni sody i proszku do pieczenia. Nie lubię ich smaku i czkawki jaka mnie dopada po zjedzeniu czegoś na proszku, a w smaku wyczuwam go od razu. Tutaj tego efektu nie ma.   Proszek do pieczenia to głownie wodorowęglan sodu. Używany jest w kuchni jako spulchniacz, gdyż w połączeniu z wysoką temperaturą (powyżej

Karo in the Kitchen
Karmel solony i test patelni Ballarini 161

rozpakowaniu patelni są jak najbardziej pozytywne, patelnia jest bardzo ładna, z tyłu i na rączkach są nazwy producenta:) Zdziwiła mnie jej lekkość, powątpiewałam czy da sobie radę w mojej kuchni, w której palniki są prawie cały czas odkręcone ;) Oczywiście przez ten czas testowania smażyłam na niej różne potrawy, począwszy od cebuli - jest do tego świetna ze względu na nieduży(...)bardziej mylnego, sos karmelowy wyszedł świetny! Próbowałam go kiedyś robić na innej patelni i niestety przypaliłam, dlatego do tej pory używałam kupnego :( Na szczęście udało mi się zrobić, pyszny domowy sos karmelowy z 3 składników :) Przed zrobieniem sosu poczytałam trochę na różnych blogach na ten temat, żeby tym razem sos mi wyszedł :) Oprócz karmelowego zrobiłam przy okazji krem chałwowy :) Składniki

Co na wege obiad?
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 135

Dineshowi i Pranjitowi  poznałam domową kuchnię indyjską. Część przepisów udało mi się spisać, ale nie wszystkie. Stąd moja ogromna radość kiedy zobaczyłam książkę " Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy " ( tutaj znajdziecie recenzję ). Dodatkową rekomendację stanowił dla mnie fakt, że w gronie autorów znalazły się nazwiska  Rafi Fenandez i Mriduli Baljekar, najlepszych moim zdaniem znawczyń kuchni indyjskiej. Zazwyczaj, kiedy sprawdzam książkę(...)zrobi się złotobrązowe i podajemy. Tytuł: Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy Tytuł oryginału: Complete Indian Cooking Autor: praca zbiorowa (Mriduli Bajlekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani) Tłumaczenie: Liwiusz Berowski Wydawnictwo: Publicat Data wydania polskiego: wrzesień 2010 Liczba stron: 512 Liczba przepisów 325  Moje uwagi: Ponieważ nie przepadam za ciastem filo ani za gotowym, już pociętym w paski

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet świąteczny 118

Święta zbliżają się dużymi krokami, dlatego warto przygotować sobie przepisy, które wypróbujemy przy świątecznym stole.  Przepisów  na pasztet mamy mnóstwo. Na pewno większość wypróbowanych

W kuchennym oknie Ewy
CHLEB ORKISZOWY UBIJANY 82

Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko . Przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, a znaleziony został na blogu Lucullian Delights an Italian experience. Pozornie łatwy okazał się jak dla mnie dość kapryśny. Ciasto wyrastało w lodówce dość energicznie, ale było rzadkie. Postanowiłam jednak(...)Upieczone chleby studzić na kratce. Chleb orkiszowy ubijany na blogach: Bajkorada Dzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Jagodziana Coffee Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Krzywa kromeczka Leśny zakątek Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Rozważania o kuchni i nie tylko Nasze życie

Pieguskowa Kuchnia
Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami 141

uwielbiam baklavę, ale ją lubię Chociaż po tym wypieku, to może zaliczę ją do kategorii uwielbiam. Ta domowa baklawa, z tą kupną ma niewiele wspólnego. Nie jest typową mordoklejką, mega słodką, jakie można nieraz kupić na różnego rodzaju stoiskach. Tutaj sami decydujecie, jak słodki wyrób zrobicie, ile i co dacie do środka czy na wierzch. Ogólnie, baklava wydawała mi się(...)tradycjonalistką i powstała u mnie w foremce kwadratowej Przepis zaczerpnięty z bardzo fajnego bloga, do którego z pewnością wrócę nie raz „ Turcja od Kuchni „. Swoją drogą Turcja jakoś mnie nie pociągała nigdy, ani turystycznie ani kulinarnie. Dzięki autorce bloga wiem, że to się zmieni Jak już wspomniałam, zrobiłam zaledwie 1/4 ilości zalecanego syropu (w moim przepisie

Mieszam w Garnku
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 131

Polsce najczęściej śliwkami. Gdy tylko zbliża się sezon śliwkowy obowiązkowym „gościem” w mojej kuchni są właśnie knedle. Były już na blogu knedle ze śliwkami i prawdziwe knedle ze śliwkami . Jako, że ta potrawa stwarza także inne możliwości, pomijając nadzienie, tym razem do ciasta dodałam domowy twaróg. Zmieniłam też sposób podania. Tradycyjnie knedle jadamy z masłem, bułką tartą i cukrem, cynamonem(...)tylko. Tym razem Was zaskoczę - knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową .   Składniki (proporcje na ok. 15 dużych knedli): - ok. 750g ugotowanych ziemniaków - ok. 300g twarogu domowego - 1,5 szklanki mąki tortowej * - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki cukru - 2 żółtka - 1 łyżka cukru waniliowego - szczypta soli waniliowej (może być zwykła) Dodatkowo: - śliwki - cukier w kostkach - kruszonka migdałowa ( przepis

mojewypiekiinietylko
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 157

sernik studzimy w otwartym piekarniku, gdy przestygnie ale nie jest jeszcze zimny smarujemy polewą. Jest elastyczna i lekko ciągnąca. Sernik smakuje rewelacyjnie. Nie do końca przypomina ser (ani w smaku, ani w konsystencji). Główną rolę grają tu pierniki i korzenne aromaty. Warstwa serowa przypomina więc piernikową piankę. Delikatną, rozpływającą się w ustach, pachnącą nieziemsko i jeszcze lepiej smakującą(...)się ani na chwilkę. Warstwa jest jednak bardzo cieniutka, ponieważ smaki w niej królujące są tak intensywne, że nasza koncepcja piernikowa zostałaby zachwiana. W takich proporcjach wszystko ze sobą pięknie współgra.  Polewa wyszła świetnie zarówno jeśli o smak chodzi jak i o nietypową konsystencję. Nie jest ani za twarda, ani zbyt wodnista. Nie ścieka, ani

Wypisz Wymaluj
Domowy ser z czarnuszką - wyzwanie Ugotuj z nami 145

Podjęłam kolejne wyzwanie tym razem z przepisu Maria klik miałam zrobić domowy ser. Robi się go szybko, nie potrzebne są tu cudne garnki i inne sprzęty

Basia w kuchni
Panna cotta z musem truskawkowym 310

Tego cuda  nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym stole. Przygotowuję je  raz na rok, rozpoczynając jednocześnie serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych  łyżeczką, zimnych

Mia Cucina Sofieta
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 439

muszę chyba dodawać, że też pyszne…:). A przepis jest bardzo szybki i całkiem dietetyczny. Nie trzeba ciasta rozwałkowywać ani używać stolnicy. Jeśli, jak ja, tego nie lubicie, to do roboty bo składniki miesza się łyżką! Do ciasta dodaj słodko-kwaśne truskawki, odrobinę brązowego cukru lub ksylitolu i gotowe. Wegańskie ciasta mają też tę zaletę, że brak jajek lub nabiału(...)patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy tylko lekko przesmarować tłuszczem patelnię).  Podajemy z sosem i sezonową surówką lub np. buraczkami. - pasztet z ciecierzycy, kaszy jaglanej i warzyw, Ania z Naturalnej Kuchni Składniki na normalnej wielkości formę keksową: ·                      3 szklanki

Qlinarnie i Qlinarnie
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano 203

    Z cyklu  Wypiekanie na śniadanie  w tym tygodniu  Małgosia  wspólnie z  Pauliną  wybrały dla nas bardzo aromatyczny 

Kulinarne przygody Gatity