Święta zbliżają się dużymi krokami, dlatego warto przygotować sobie przepisy, które wypróbujemy przy świątecznym stole. Przepisów na pasztet mamy mnóstwo. Na pewno większość wypróbowanych
W kuchennym oknie EwyChleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko . Przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, a znaleziony został na blogu Lucullian Delights an Italian experience. Pozornie łatwy okazał się jak dla mnie dość kapryśny. Ciasto wyrastało w lodówce dość energicznie, ale było rzadkie. Postanowiłam jednak(...)Upieczone chleby studzić na kratce. Chleb orkiszowy ubijany na blogach: Bajkorada Dzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Jagodziana Coffee Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Krzywa kromeczka Leśny zakątek Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Rozważania o kuchni i nie tylko Nasze życie
Pieguskowa Kuchniauwielbiam baklavę, ale ją lubię Chociaż po tym wypieku, to może zaliczę ją do kategorii uwielbiam. Ta domowa baklawa, z tą kupną ma niewiele wspólnego. Nie jest typową mordoklejką, mega słodką, jakie można nieraz kupić na różnego rodzaju stoiskach. Tutaj sami decydujecie, jak słodki wyrób zrobicie, ile i co dacie do środka czy na wierzch. Ogólnie, baklava wydawała mi się(...)tradycjonalistką i powstała u mnie w foremce kwadratowej Przepis zaczerpnięty z bardzo fajnego bloga, do którego z pewnością wrócę nie raz „ Turcja od Kuchni „. Swoją drogą Turcja jakoś mnie nie pociągała nigdy, ani turystycznie ani kulinarnie. Dzięki autorce bloga wiem, że to się zmieni Jak już wspomniałam, zrobiłam zaledwie 1/4 ilości zalecanego syropu (w moim przepisie
Mieszam w GarnkuPolsce najczęściej śliwkami. Gdy tylko zbliża się sezon śliwkowy obowiązkowym „gościem” w mojej kuchni są właśnie knedle. Były już na blogu knedle ze śliwkami i prawdziwe knedle ze śliwkami . Jako, że ta potrawa stwarza także inne możliwości, pomijając nadzienie, tym razem do ciasta dodałam domowy twaróg. Zmieniłam też sposób podania. Tradycyjnie knedle jadamy z masłem, bułką tartą i cukrem, cynamonem(...)tylko. Tym razem Was zaskoczę - knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową . Składniki (proporcje na ok. 15 dużych knedli): - ok. 750g ugotowanych ziemniaków - ok. 300g twarogu domowego - 1,5 szklanki mąki tortowej * - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki cukru - 2 żółtka - 1 łyżka cukru waniliowego - szczypta soli waniliowej (może być zwykła) Dodatkowo: - śliwki - cukier w kostkach - kruszonka migdałowa ( przepis
mojewypiekiinietylkosernik studzimy w otwartym piekarniku, gdy przestygnie ale nie jest jeszcze zimny smarujemy polewą. Jest elastyczna i lekko ciągnąca. Sernik smakuje rewelacyjnie. Nie do końca przypomina ser (ani w smaku, ani w konsystencji). Główną rolę grają tu pierniki i korzenne aromaty. Warstwa serowa przypomina więc piernikową piankę. Delikatną, rozpływającą się w ustach, pachnącą nieziemsko i jeszcze lepiej smakującą(...)się ani na chwilkę. Warstwa jest jednak bardzo cieniutka, ponieważ smaki w niej królujące są tak intensywne, że nasza koncepcja piernikowa zostałaby zachwiana. W takich proporcjach wszystko ze sobą pięknie współgra. Polewa wyszła świetnie zarówno jeśli o smak chodzi jak i o nietypową konsystencję. Nie jest ani za twarda, ani zbyt wodnista. Nie ścieka, ani
Wypisz WymalujPodjęłam kolejne wyzwanie tym razem z przepisu Maria klik miałam zrobić domowy ser. Robi się go szybko, nie potrzebne są tu cudne garnki i inne sprzęty
Basia w kuchniTego cuda nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym stole. Przygotowuję je raz na rok, rozpoczynając jednocześnie serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych łyżeczką, zimnych
Mia Cucina Sofietamuszę chyba dodawać, że też pyszne…:). A przepis jest bardzo szybki i całkiem dietetyczny. Nie trzeba ciasta rozwałkowywać ani używać stolnicy. Jeśli, jak ja, tego nie lubicie, to do roboty bo składniki miesza się łyżką! Do ciasta dodaj słodko-kwaśne truskawki, odrobinę brązowego cukru lub ksylitolu i gotowe. Wegańskie ciasta mają też tę zaletę, że brak jajek lub nabiału(...)patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy tylko lekko przesmarować tłuszczem patelnię). Podajemy z sosem i sezonową surówką lub np. buraczkami. - pasztet z ciecierzycy, kaszy jaglanej i warzyw, Ania z Naturalnej Kuchni Składniki na normalnej wielkości formę keksową: · 3 szklanki
Qlinarnie i QlinarnieZ cyklu Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu Małgosia wspólnie z Pauliną wybrały dla nas bardzo aromatyczny
Kulinarne przygody GatityDziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014. Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec(...)jabłkami... Kiedyś próbowałam zrobić chleb jabłkowy, ale nic z tego nie wyszło, i całość wylądowała w koszu. Bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Z duszą na ramieniu więc udałam się do kuchni z mocnym postanowieniem działania według intuicji. Okazuje się bowiem, że wyrobiłam sobie takową, i chociaż ja czasem nie mam pojęcia, co robić, ona podpowiada, jak działać. Wykorzystałam więc swój sprawdzony przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRosół. Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego. Każdy ma własny przepis na tę zupę. Sztuką jest jednak ugotowanie rosołu idealnego. Wraz z przepisem
CoolinarniePLsierpniowej piekarni Amber wypiekaliśmy chleb według... mojego przepisu! Aniu, dziękuję, że zdałaś się na mnie - to duże wyróżnienie, ale i wielka odpowiedzialność. Mam nadzieję, że smakował wypiekającym oraz ich rodzinom i znajomym. Oryginalny przepis znajduje się tutaj (klik) . Zmieniłam go, by nie mieć przesytu. Muszę przyznać, że zamiana oliwek czarnych na zielone sprawiła, że chleb ma bardziej wyrazisty smak. Składniki(...)postuka się go od spodu. Chleb wspólnie wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog am. art kolor i smak Apetyt na smaka Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Kulinarne przygody Gatity Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Polska zupa Przepisy na domowy ser i chleb Smakowity chleb Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life
Weekendy w domu i ogrodzieposiadają pełnie mocy tak jak przed obróbką cieplną. " RAW żywność – do produkcji żywności RAW stosowane są wyłącznie naturalne składniki, które nigdy nie są podgrzewane, gotowane, pieczone, pasteryzowane, zarumieniane ani prażone. Jedyne procesy, którym poddane są składniki produktów RAW to kiełkowanie, marynowanie, miksowanie i mieszanie składników, jak również delikatne suszenie w niskich temperaturach." O miejscu jakim jest RAWFOODS można(...)twarde, ale łatwo się kruszy. Jest delikatnie słodkie i dość mocno kakaowe z nutką wanilii. SPRZĘT DO KUCHNI woreczek do robienia mleka z orzechów lub ziaren Nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje :D Dotychczas jak robiłam domowe mleko to używałam do tego zwyczajnej gazy. Teraz mogę z łatwością wykonywać różne roślinne napoje, bez żadnych problemów. Woreczek
Zdrowie na języku :Pwszystkie cenne rady … niesamowite podejście i każde ciepłe słowo. * Pani Kasi – za wzorową organizację konkursu oraz pobytu w Warszawie. * Pani Ani – za dodawanie otuchy … napędzanie do działania i wierne kibicowanie. * Szefom Kuchni / Jury – za motywowanie do działania , rady i pomoc przez cały weekend. * Pracownikom hotelu Sheraton – za wspaniałe przyjęcie nas , przemiłą obsługę(...)wiem jak inni , ale ja padłam jak zabita!! W sobotę wczesna pobudka … przepyszne śniadanie ( nie byłabym sobą , jakbym nie zjadła michy pełnej chrupiącego musli :D ). Ale moje domowe musli nie umywa się do tego , które jadłam w hotelu – dziesiątki różnych płatków … orzechów … owoców i nasion sprawiły , że nie wiedziałam co wybrać , gdyż na wszystko miałam ochotę
Ostra na Słodkolutym w piekarni Amber chleb gryczany. Dwie wersje: na drożdżach ( przepis Ani) i zakwasowy ( przepis Gucia ). Piekłam na zakwasie, chleb wyszedł bardzo smaczny, mimo że w trakcie pieczenia nieco siadł. Jak dla mnie trochę mało słony, ale to kwestia upodobań. Foremkę wysmarowałam olejem i obsypałam otrębami. Pominęłam miód, do ciasta dodałam kminek - kminek w chlebie uwielbiam(...)nadaje się do krojenia !!! trzeba odczekać aż ostygnie." Smacznego! Chleb gryczany na blogach: Dom z mozaikami Fabryka kulinarnych inspiracji Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Z chaty na końcu
Stare Gary