TEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ. ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA MILANO NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ. ______________________________________________________________________________________________________ TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej piątej edycji. Poprzednia miała miejsce w sierpniu tego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach. Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć(...)Browar. Jego twarzą tym razem został David Gaboriaud – znamy z programu „David w Europie” z telewizji kuchnia +. Akcja potrwa do 30 listopada, bierze w niej udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z dużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również
Ostra na SłodkoPierwsze w życiu brownie zrobiłam w listopadzie, jednak nie dodawałam tamtego przepisu. Dzisiejszy powstał na bazie tamtego, który skomponowałam z kilku różnych. Wtedy też trochę bardziej
Anioszek w kuchniBezsilnych. Uskrzydlających. Skrajnych. Piątkowy poranek. W kuchni idealny porządek, którego spokój i monotonię przerywa kompletny bałagan. Ekspres do kawy eksploduje z hukiem samolotu odrzutowego. Czarny nałóg maluje kuchnię, jak wzburzony natchnieniem szalony artysta. Ziarna kawy trafiają w miejsca, o których istnieniu nawet nie wiedziałam. Ktoś bliski wysyła niepokojące oznaki źle ulokowanego zaufania. Ktoś inny odczytuje(...)CZERWONYMI POMARAŃCZAMI Orange & matcha upside-down cake / piekłam z połowy porcji w formie o średnicy 20 cm/ Zakochałam się w strukturze tego ciasta. Nie przepadam za ciastami ucieranymi ani typowymi biszkoptami, ale to jest wyjątkowe. Niezwykle puszyste, wilgotne, mięciutkie. Nawet jeśli nie macie matcha czy czerwonych pomarańczy, upieczcie je i jestem pewna, że je pokochacie! Takie ciasto
KUCHARNIATak wyglądał mój pierwszy Tartine, który upiekłem trzy tygodnie temu. W kwietniu, dostałem propozycję od Ani z bloga Kuchennymi drzwiami , aby wybrać przepis na majowy
Przepisy na domowy ser i chlebpiękne. Ich design jest tak skonstruowany, że w kuchni mogą służyć nie tylko jako miejsce do przechowywania jedzenia, ale też mogą być jedną z największych dekoracji w kuchni – niesamowicie elegancką i stylową. Ich wnętrza zwykle są tak przestronne, że nie ma tutaj obaw o to, że coś się nie zmieści ( no chyba , że ktoś w całości będzie chciał wsadzić(...)zimno – do boju ruszają szkodliwe bakterie gnilne ). ŚRODKOWA PÓŁKA: Tutaj powinniśmy przechowywać produkty o krótkiej trwałości- takie jak pokrojoną wędlinę, twarogi, sery, serki, a także przygotowane wcześniej domowe potrawy – zupy, mięsa czy też gulasze ( p amiętajmy jednak, by garnek zawsze był szczelnie przykryty pokrywką ). DOLNA PÓŁKA / SZUFLADY Tutaj temperatura wynosi ok. 10 C i jest wyższa wilgotność
Ostra na Słodkozastosowanie w kuchni jako pożywny dodatek do mięs, dań wegetariańskich, sałatek a nawet deserów. Co sprawia, że została ona okrzyknięta królową kasz ? Dlaczego powinniśmy częściej stosować ją w naszej kuchni? Kasza jaglana składem jest nieco podobna do kaszy jęczmiennej i innych zbóż, jednak w porównaniu z nimi zawiera mniej błonnika, odpowiedzialnego za prawidłowy pasaż jelitowy, jak również białka. Dostarcza jednak(...)zaleca się osobom, które walczą z chorobami nowotworowymi, jak również zalecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek. Ma właściwości wysuszające błony śluzowe oraz antywirusowe, zatem jest dobrym, domowym sposobem na lejący, uciążliwy katar a także na inne dolegliwości przy zapaleniu górnych dróg oddechowych czy przeziębieniu. Podając dzieciom jaglankę w czasie infekcji, wzmacniamy ich układ odpornościowy, rozgrzewamy i pobudzamy
Moja Mama Gotujeniejeden produkt "obowiązkowy" w kuchni, a dobre piwo to w naszym domu ulubione %. Co prawda my (nie mówimy o męskich pierwiastkach) pijemy "od święta" ale... nawet i to może stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną(...)miód, 5-6 łyżek - jajka, 2 - mąka chlebowa bezglutenowa, 1 szklanka - mąka chlebowa razowa bezglutenowa, 1 szklanka - Piwo Książęce c hlebowo miodowe - butelka, redukujemy do 1 szklanki - przyprawa piernikowa domowa , 4-5 łyżek - gorąca czekolada korzenna, 2-3 łyżki /MASA - KREM miodowo pomarańczowa z piwa książęcego miodowo chlebowego: - butelka piwa Książęce c hlebowo miodowe - mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki
Wypisz Wymalujdekoracji'; document.write(" "); Biszkopt malinowy (rzucany, bez proszku): Piekarnik nagrzewamy do 160ºC (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy papierem (boków niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy). Jajka zanurzamy na minutę w gorącej wodzie, aby się ogrzały. Wycieramy, aby woda nie dostała się podczas rozbijania do jajek. Dokładnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)kilkukrotnie złożonym papierowym ręczniku (aby wchłonął sok). Przygotowujemy też ok. 400 ml malinowej herbaty (smak tortu będzie lepszy, jeśli połączymy ok. 300 ml herbaty i 100 ml domowej malinówki) i odstawiamy do ostudzenia. Baza do kremu z palonej czekolady i malinowa warstwa: Z kremówki odlewamy 150 ml i odstawiamy – na tym etapie nie będzie potrzebna. Pozostałą kremówkę
Poezja smakuwirtualne światy, duża odległość i wiele wspólnego. Kulinarna pasja, radość gotowania, smakowania i tworzenia. Tak w skrócie można określić powody, które są impulsem naszych kulinarnych spotkań jednocześnie w dwóch kuchniach. Na jeden temat, choć po swojemu- u Amber - w Kuchennymi drzwiami i u mnie, w Kucharni . Dziewiąty raz stanęłyśmy w gotowości, aby wspólnie bawić się w sercach naszych(...)dość uciążliwa świadomość. Jednak tym razem pełna radości i podekscytowania. Szykuję śniadanie. Wyjątkowe. Dla wyjątkowego Gościa. Tyle już czasu się znamy, tyle słów, żartów i trosk podzieliłyśmy, a jeszcze ani razu nie zjadłam z Amber śniadania. Pora najwyższa to nadrobić. Śniadanie to początek, to otwarcie dnia, to dla mojego Gościa ważna rzecz, bo jak sama mówi "śniadanie nastraja mnie
KUCHARNIAPrawie 10 godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty
Obiad gotowyRolnictwo zajmujące się produkcją takowej żywności musi być położone z dala od wszelkiego przemysłu i zanieczyszczeń. Teren musi posiadać czystą glebę, wodę i powietrze. Rośliny nie mogą być nawożone ani spryskiwane chemicznymi i sztucznymi preparatami. Produkcja żywności w sposób ekologiczny ma za zadanie ochronić nie tylko zdrowie ludzi, ale w dużej mierze także środowiska. Wpływa na rozwój naturalnego rolnictwa(...)otwarciu słoiczków unosi się przyjemny, naturalny zapach. Masła smakują obłędnie! Mają kremową konsystencję i delikatny, prawdziwy zapach, bez żadnych ulepszaczy i innych chemicznych dodatków. Mogą znaleźć przeróżne zastosowanie w kuchni, zresztą pewnie sami wiecie z czym najbardziej lubicie takie produkty :) Ja tahini najczęściej dodaję do hummusów, z kolei masło orzechowe do owsianek i placków :) HUMMUSY Aktualnie w ofercie ekologicznej
Zdrowie na języku :Pmacie przy sobie nic do jedzenia? Jak sobie radzić w sytuacji, kiedy niekoniecznie macie czas lub chęci iść do restauracji czy baru, ale nie macie też do dyspozycji kuchni czy mikrofalówki? Najlepiej odwiedzić najbliższy sklep spożywczy. Tylko co wybrać, kiedy półki uginają się od kalorycznego, napakowanego niezdrowym tłuszczem i cukrem jedzenia... mam dla Was kilka propozycji. 1. Ciasteczka owsiane, amarantusowe(...)waflowy orkiszowy*, płatki orkiszowe*, płatki jęczmienne*, płatki owsiane*, płatki pszenne*, syrop ryżowy*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL-EKO-03 COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały Zdrowe
Powiedz dietom niesmaki. Czosnek, majeranek, sól i pieprz. Do nich pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi. Idealnie zmielone i odpowiednio wybrane mięso, prawidłowy czas i sposób parzenia zagwarantują Wam pyszną, soczystą, całkowicie domową białą kiełbasę. To nie jest kiełbasa po której będzie Wam się dwa dni odbijało czosnkiem – ale czosnek jest tu świetnie wyczuwalny . Jest przyjemnie, odpowiednio pikantna i pieprzna – ale w żaden(...)świeżości, czyli z nocnego rozbioru– nie ma po co do niego iść po 12, chyba że chcecie obejrzeć puste półki. Świeżość i jakość produktów to podstawa smacznej i zdrowej kuchni. Wybierajcie mądrze. Jelita wyjmujemy z opakowania, płuczemy z konserwującej je soli pod bieżącą wodą. Zalewamy na 10 minut ciepłą, ale nie gorącą wodą. Następnie płuczemy je ponownie pod bieżącą wodą
Karo in the KitchenDługo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa Początek grudnia , to pora , kiedy zaczynam zabierać się za domowe wędliny takie jak polędwiczka dojrzewająca . Wędzonki i te długo dojrzewające , które
Ogrodnik w podróżyMoje drugie pół da się zabić za makaron. Ja zachorowałam na pizzę. Na bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że
Karo in the Kitchen