Prawie 10 godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty
Obiad gotowyRolnictwo zajmujące się produkcją takowej żywności musi być położone z dala od wszelkiego przemysłu i zanieczyszczeń. Teren musi posiadać czystą glebę, wodę i powietrze. Rośliny nie mogą być nawożone ani spryskiwane chemicznymi i sztucznymi preparatami. Produkcja żywności w sposób ekologiczny ma za zadanie ochronić nie tylko zdrowie ludzi, ale w dużej mierze także środowiska. Wpływa na rozwój naturalnego rolnictwa(...)otwarciu słoiczków unosi się przyjemny, naturalny zapach. Masła smakują obłędnie! Mają kremową konsystencję i delikatny, prawdziwy zapach, bez żadnych ulepszaczy i innych chemicznych dodatków. Mogą znaleźć przeróżne zastosowanie w kuchni, zresztą pewnie sami wiecie z czym najbardziej lubicie takie produkty :) Ja tahini najczęściej dodaję do hummusów, z kolei masło orzechowe do owsianek i placków :) HUMMUSY Aktualnie w ofercie ekologicznej
Zdrowie na języku :Pmacie przy sobie nic do jedzenia? Jak sobie radzić w sytuacji, kiedy niekoniecznie macie czas lub chęci iść do restauracji czy baru, ale nie macie też do dyspozycji kuchni czy mikrofalówki? Najlepiej odwiedzić najbliższy sklep spożywczy. Tylko co wybrać, kiedy półki uginają się od kalorycznego, napakowanego niezdrowym tłuszczem i cukrem jedzenia... mam dla Was kilka propozycji. 1. Ciasteczka owsiane, amarantusowe(...)waflowy orkiszowy*, płatki orkiszowe*, płatki jęczmienne*, płatki owsiane*, płatki pszenne*, syrop ryżowy*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL-EKO-03 COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały Zdrowe
Powiedz dietom niesmaki. Czosnek, majeranek, sól i pieprz. Do nich pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi. Idealnie zmielone i odpowiednio wybrane mięso, prawidłowy czas i sposób parzenia zagwarantują Wam pyszną, soczystą, całkowicie domową białą kiełbasę. To nie jest kiełbasa po której będzie Wam się dwa dni odbijało czosnkiem – ale czosnek jest tu świetnie wyczuwalny . Jest przyjemnie, odpowiednio pikantna i pieprzna – ale w żaden(...)świeżości, czyli z nocnego rozbioru– nie ma po co do niego iść po 12, chyba że chcecie obejrzeć puste półki. Świeżość i jakość produktów to podstawa smacznej i zdrowej kuchni. Wybierajcie mądrze. Jelita wyjmujemy z opakowania, płuczemy z konserwującej je soli pod bieżącą wodą. Zalewamy na 10 minut ciepłą, ale nie gorącą wodą. Następnie płuczemy je ponownie pod bieżącą wodą
Karo in the Kitchenniosą? 1. KOMOSA RYŻOWA Można ja spotkać także pod nazwą Quinoa albo "ryż peruwiański". Chociaż wyglądem przypomina kaszę, nie jest ani kaszą ani ryżem. Należy do tzw. pseudozbóż (tak, jak amarantus) - należy więc do roślin wysokoskrobiowych, ale nie do zbóż. Zawartość skrobi w owocach komosy ryżowej stanowi aż 48% jej ogólnej masy, ponadto zawiera(...)kaszy. Można ją podać jako śniadanie, na przykład z jogurtem i owocami, a także dodać do ciast i ciasteczek. Dobrze sprawdzi się jako składnik sałatek czy też dań kuchni śródziemnomorskiej. KOMOSA RYŻOWA ---> DO KUPIENIA TUTAJ 2. JAGODY GOJI Nie wiem czy wspominałam - uwielbiam suszone owoce - żurawinę figi lub rodzynki mogłabym jeść cały czas
Katsuuminastoletnią pasją, prowadzone całym serduchem :) I TAK TO SIĘ WŁAŚNIE ZACZĘŁO! Dzisiaj myślę, że to był idealny moment na założenie swojego bloga. Cieszę się, że podjęłam taką decyzję i ani w jednym procencie tego nie żałuję! Małe i większe sukcesy i porażki, czyli co się działo przez ten cały rok- ROK Z NASTOLETNIMI WYPIEKAMI <3 Już(...)zapraszam do obserwowania! ( klik ) Po niecałych dwóch miesiącach prowadzenia bloga, gdy on wzrastał na popularności, zorganizowałam pierwszy konkurs, w którym do wygrania był 3 książki Pawła Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Zainteresowanie konkursem przerosło moje najśmielsze oczekiwania. To było naprawdę bardzo miłe doświadczenie! Zaczęłam udzielać się również w wielu grupach kulinarnych. Na szczególną uwagę zasługuję grupa
Nastoletnie WypiekanieDługo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa Początek grudnia , to pora , kiedy zaczynam zabierać się za domowe wędliny takie jak polędwiczka dojrzewająca . Wędzonki i te długo dojrzewające , które
Ogrodnik w podróżyMoje drugie pół da się zabić za makaron. Ja zachorowałam na pizzę. Na bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że
Karo in the Kitchenkulinarnej. JAKIM SPRZĘTEM ROBISZ ZDJĘCIA ? Zaczynałam z Nikonem d50 i kitowym obiektywem ze światłem 3,5-5,6. Z czasów fotografii sportowej został mi teleobiektyw 70-300, ale w kuchni się nie sprawdza ;) Odkrycie niedrogiego obiektywu 50 mm f1,8 to był przełom w świadomości używania światła. Po 12 latach zmieniłam aparat na Nikona D7100, również amatorski, ale z matrycą(...)zakupu sztucznego oświetlenia. Posiadam jeden soft box 50x70 na 4 żarówki o mocy 85 W ze światłem 5500 K oraz zestaw z jedną żarówką i parasolką. JAK WYGLĄDA TWOJE DOMOWE STUDIO ? Plan zdjęciowy rozkładam na niskim stoliku, drewnianej skrzynce lub bezpośrednio na podłodze. Śniadania zazwyczaj fotografuję na kuchennym stole, który ostatnio odnowiłam, postarzając :) Stoi on przy północno/wschodniej ścianie domu
Chilli Czosnek i OliwaGorzów Wielkopolski leży na ziemi lubuskiej, a nie, jak wielu sądzi, w Wielkopolsce. Za te pomyłkę odpowiedzialny jest drugi człon nazwy miasta, dość nieszczęśliwy zresztą. Ani
Codzienna kuchnia niecodziennaJestem weteranem zestawów lunchowych do pracy. Przez wiele lat pracowałam w warszawskim Mordorze, gdzie nie ma ani jednego miejsca z odpowiednim stosunkiem ceny do jakości posiłku. Uczyłam się gotować przygotowując sobie bento do pracy. Zaczynałam od makaronu z sosem, ale u szczytu mojej korpo-kariery miałam klub obiadowy i przygotowywałam pracowe obiady dla 6 osób. Jeśl przeczytacie tylko(...)pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz ułożone warstwowo składniki. “Słoiki na słodko i na słono” to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i dodatków z kuchni świata. Pomysłów jest sporo, więc nie zabraknie nam inspiracji na zestawy – wytrawny obiad i słodki deser do końca najbliższego kwartału. Genialny pomysł dla singla, chociaż
Ugotowane pozamiatanedowolnym mlekiem, świetnie sprawdzi się jako maseczka wygładzająco-nawilżająca (efekty doskonale widać po skórze Japonek). Mąka owsiana – zawiera w sobie minimalne ilości glutenu. Łatwo ją zrobić w warunkach domowych – wystarczy zmielić płatki owsiane (naturalne, całe, nie błyskawiczne) np. w mocnym blenderze, w trybie smoothie lub w młynku do kawy. Dodaje się ją do ciasta przeznaczonego na pieczywo, ciasteczek, muffinek(...)odtłuszczona, o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu, pełnotłusta. Wysokobiałkowa mąka często używana w kuchni wegańskiej. Dobra zarówno do wypieku pieczywa, raczej wytrawnych niż słodkich ciast, ciasteczek jak i do makaronu, naleśników czy pierogów. W kuchni Wschodu – do wytwarzania mleka sojowego i past (np. miso). W kuchni wegańskiej często używana jako zamiennik jaja kurzego ze względu na swoje lepiące właściwości
Karo in the KitchenMiód to słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego. Jest on jedną z najcenniejszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości
Ciastka - domowe słodkościWitam się z Paryżem kiedy jeszcze miasto spowija poranna mgła, kiedy nad wciąż jeszcze uśpionym miastem zza chmur zaczęło nieśmiało wyglądać przytłumione słońce. Z przewodnikiem w
Słodki Kompromis