Batat - inaczej wilec ziemniaczany. Smakuje ugotowany (zupy, puree, ziemniaki tłuczone lub talarki do obiadu), upieczony (w piekarniku, nawet z grilla) lub usmażony - frytki. Oprócz tego wytwarza
Zasmakuj KuchniPrzepis na ten sernik czekał na mnie minimum 10 lat. Już mówię, dlaczego tak długo. Otóż 10 lat temu dziadki kolekcjonowały pewne czasopismo. Przeglądając bardzo pobieżnie
Krakowskie smaki Animorzem. Od kilku miesięcy otrzymywaliśmy od Pani Ani reprezentującą firmę Bosch zaproszenia na warsztaty, jednak zawodowe obowiązki powodowały, że ciągle odmawialiśmy. Przyszedł wreszcie czas, że 10 lipca mogliśmy wybrać się do Warszawy łącząc przy okazji mój udział w konkursie, który miał się odbyć w sobotę. W piątek zawitaliśmy w Centrum Domowych Inspiracji i wzięliśmy udział w warsztatach Akademii Smaku(...)inspirujące, oraz za zdjęcia, które wykorzystałam do przygotowania tej mini relacji. The post Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPaprykarz z puszki chyba zna każdy z nas. Ja pamiętam jego smak tylko z dzieciństwa,bo od tamtej pory,choć minęło wiele wiele lat ani
Kolorowa kuchnia ElkiUwielbiam w domu ten czas, w którym jak co roku przygotowuję jesienno - zimowe przetwory. Te słodkie, kolorowe, pachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w
Zasmakuj Kuchnimorzem. Od kilku miesięcy otrzymywaliśmy od Pani Ani reprezentującą firmę Bosch zaproszenia na warsztaty, jednak zawodowe obowiązki powodowały, że ciągle odmawialiśmy. Przyszedł wreszcie czas, że 10 lipca mogliśmy wybrać się do Warszawy łącząc przy okazji mój udział w konkursie, który miał się odbyć w sobotę. W piątek zawitaliśmy w Centrum Domowych Inspiracji i wzięliśmy udział w warsztatach Akademii Smaku(...)inspirujące, oraz za zdjęcia, które wykorzystałam do przygotowania tej mini relacji. The post Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinnych regionach? Różnią się kształtem (są okrągłe i „zamknięte”), delikatnym doprawieniem kapusty oraz smakiem cieniutkiego drożdżowego ciasta, które choć wytrawne, jest jednocześnie lekko słodkie. Dla mnie to kwintesencja domowej, wiejskiej kuchni z czasów naszych babć. Kapuśniaczki w takiej wersji to wypiek typowy dla gminy Raniżów. Piekła takie moja babcia i wszystkie moje ciotki. Słowem każdy, kto miał piec chlebowy(...)wypiekał chleb, bo właśnie przy tej okazji kapuśniaczki wypiekano. Smak kapuśniaczków z pieca jest niepowtarzalny, ale i te z piekarnika są bardzo smaczne. Niegdyś nie mogło ich zabraknąć ani podczas świąt, ani podczas rodzinnych uroczystości. Stanowiły coś na kształt przystawki, kładzione na osobnym talerzu. Nie były dodatkiem do barszczu, bo są tak smaczne, że niczego nie potrzebują. Spotykam
Trzeci talerztylko ja tak mam, że najlepiej wychodzi mi gotowanie, gdy ani trochę się nie staram? Wstałam rano, zaparzyłam kawę, wyciągnęłam z szafek wszystko co miałam, zmiksowałam i wyszły racuchy. Tak po prostu. Cały dzień więc siedziałam w kuchni próbując je odtworzyć. I wiecie co? Chyba się udało! Racuchy wyszły delikatne i tłuściutkie, ale nadal zdrowe i bezglutenowe! Najlepiej smakowały(...)miodem wielokwiatowym od Miody Wileńskie (pisałam o nim tu ), domowym masłem orzechowym i szczyptą cynamonu. Sprawdzi się też z konfiturą. A zamiast jabłek możecie użyć gruszki! Uwielbiam weekendy za takie właśnie śniadania. W tygodniu mentalnie nie mogłabym sobie pozwolić na takie rozleniwienie, ale gdy przychodzi sobota, zawsze staram się by śniadanie trwało jak najdłużej. W towarzystwie drugiej osoby
Fill The Bowlbyłam mała najlepszym lekarstwem na wszystko była Mama (i nadal jest!). Potem długo nic, a potem talerz zupy pomidorowej i ukręcony przez Babcię kogel-mogel. Później domowe jedzenie musiałam zastąpić kuchnią akademicką i choć nazwa brzmi dość poważnie, to było prawdziwą zgrozą i sama się dziwię, że to przeżyłam! W tamtych czasach stres i niepowodzenia na zajęciach z pewną
KUCHARNIABliskiego Wschodu wierzy się w to, że żucie profilaktycznie „dla zdrowotności” 10 ziarenek czarnuszki dziennie trzyma z dala wszelkie choroby. W kuchni, jako przyprawa zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego nie drażni jednak przewodu pokarmowego ani nie zakwasza organizmu (pieprz jest przyprawą zakwaszającą). Warto wypełnić swoją pieprzniczkę zmieloną czarnuszką zamiast tradycyjnego pieprzu. Całe lub zmielone ziarenka(...)można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw. Wspaniale komponuje się w panierce do fety… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Paluszki z fety w panierce z czarnuszką
mojewypiekiinietylkoMarta z Czerwonej Porzeczki narobiła mi apetytu na pancakesy, idąc tym tropem postanowiłam przetestować recepturę u siebie. Nie miałam syropu klonowego - będącego oryginalnym dodatkiem do amerykańskich
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazachwyca swoim smakiem i wygladem.Nasz domowy przepis z przed 30 lat zamiast bitej smietany mial w swoim skladzie przepyszny maslany krem z dodatkiem kefiru.Nie znam autentycznych skladnikow wuzetki z przed pol wieku,ale podejrzewam ,ze krem oparty na bitej smietanie nie ma za wiele wspolnego z orginalem.Dziesiejsza W-Z-etke upieklam z przepisu "Nowej kuchni slaskiej"(wyd. z 1992 roku(...)Krem tym razem nie jest ,ani maslany,ani z bitej smietany.Podstawe kremu stanowi twarozek.Jesli go nie znacie wyprobujcie koniecznie,bo jest nie tylko ubozszy w kalorie,ale tez cudowny w smaku,po prostu przepyszny. Skladniki na ciasto: 200 g maki pszennej 50 g maki ziemniaczanej 200 g masla 250 g cukru 4 jajka 2 cukry waniliowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcja ziemniaczanego szczęścia, okraszona mięsnym sosem z pieczarkami i kapką kwaśnej śmietany . Może i nie jest to wybitne i ekstrawaganckie dzieło sztuki kulinarnej, ale na pewno zacna dawka swojskiej, domowej kuchni. Bo do Tawerny nie przychodzi się na frymuśne frykasy, tylko po to żeby porządnie i smacznie zjeść ! 2016: Był placek, i po placku... Z racji ekstrawagancko dużej porcji(...)roste i nieskomplikowane smaki - a jakie dobre! 2015: Wstępując do Tawern y nie ma co oczekiwać ekspery mentalnej kuchni . Dominuj ą tu swojskie smaki , powszechnie dostępne s kładniki i treściwe posiłki . Kuchnia jak u mamy - po domowemu ! Z pewności ą nie wszyscy gustować będą w takich zestawieniach, ale ja akurat by ł am bardzo zadowolona mogąc porządnie
Grunt to przepis!Tahini to pasta przygotowana z nasion sezamu. Nazywana jest masłem sezamowym. Powstaje z rozdrabniania uprażonych nasion sezamu. To pasta, która szczególnie doceniana jest w potrawach bliskowschodnich
Zasmakuj Kuchnitakie miejsca. Zwracam uwagę na takie rzeczy, gdyż dobrze wiem, że jeśli na sali jest nieskazitelnie czysto, wtedy z dużą dozą prawdopodobieństwa (graniczącego z pewnością) mogę sądzić, że kuchnia tak samo lśni. Wchodząc do restauracji czujemy też zapach przygotowywanego jedzenia. A to z kolei oznacza, że jedzenie powinno być świeże, gotowane na bieżąco, a nie odgrzewane. Skąd(...)wielkiej szklance malinowej (pysznej!) oranżady, a do tego obiad. Ja wybrałam knedle z gulaszem i to był strzał w dziesiątkę! Pyszny, domowy gulasz, obok plastry czeskiego knedla i surówki. Wsuwaliśmy aż uszy nam się trzęsły ;) Ania, żona Konrada, zachwalała desery lodowe. Nie mówiła jednak, że są tak wielkie :) Na dnie owoce, konfitura wiśniowa, wielka porcja
Codzienna kuchnia niecodzienna