królik - 923 przepisów (strona:45/62)

Królik w śmietanie 93

Klasyka polskiej kuchni - delikatne, kruche mięso z królika duszone w bulionie i śmietanie. Na przygotowanie dania trzeba poświęcić nieco czasu ale efekt rekompensuje włożony trud - mięso wręcz rozpływa się w ustach

Milion Smaków
Wątróbka z królika z cebulką 181

można je zepsuć smażąc zbyt długo, przez co wątróbka robi się twarda i niesmaczna. Jeśli również należycie do wielbicieli wątróbki powinien spodobać Wam się poniższy przepis z wątróbkę z królika z startym jabłkiem i podsmażoną cebulką

Milion Smaków
Modra kapusta winna 117

Modra kapusta jest doskonałym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych, głównie wołowiny, królika lub kaczki. Jest dość prosta w przygotowaniu ale klucz tkwi w dobrym doprawieniu. Ja do swoich ulubionych proporcji dochodziłam w kilku próbach. Mój ulubiony wariant poniżej - czyli modra kapusta zasmażana z posmakiem octu balsamicznego i czerwonego wina

Milion Smaków
Królik w potrawce 79

Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Klasyczna potrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem

Milion Smaków
Wielkanocne ciasteczka migdałowe 114

domu już od jakiegoś czasu trwają przygotowania. Postanowiłam jak co roku dodać do mojego świątecznego menu kilka nowości. Była już tarta z białą kiełbasa i jajkami, był już tort królik, teraz czas na ciasteczka. Jakiś czas temu natknęłam się na nowy sklep internetowy ze świetnymi gadżetami kuchennymi ( o które zawsze musiałam prosić zagranicznych przyjaciół, albo zamawiać w obcych serwisach internetowych

Wielki apetyt
Literki ze szpinakiem. 143

byłam w stanie oderwać od niego wzroku. Dlatego dzielę się z Wami od razu tym przepysznym przepisem. Potrzebujemy: pół opakowania makaronu Wesołe Literki  100 g mięsa, u nas królik 5 sztuk brykietu szpinaku pół małej cebuli pół szklanki wody łyżeczka oleju kokosowego łyżeczka masła łyżka jogurtu naturalnego 5 listków świeżej bazylii Cebulę kroimy drobno i dusimy wraz z olejem

MamaOskarka
Jajeczne babeczki 164

gdzie te babeczki przygotowałam? W parowarze moi drodzy, bez użycia piekarnika ;) Babeczki są przepyszne, najedliśmy się z Oskarem niesamowicie. Potrzebujemy: 3 jajka 1 marchewka 100 g mięsa, może być królik albo indyk 2 łyżki zielonego groszku pół pomidora 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku kilka listków tymianku i bazylii Mięso mielimy lub drobno szatkujemy.  Marchew ścieramy na tarce na drobnych

MamaOskarka
Do chleba. Rillettes wieprzowe 150

smalec z gęsi ? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować! Rillettes robi się z różnych rodzajów mięsa - przede wszystkim z wieprzowiny, ale może być także z kaczki, kury, gęsi czy królika. Można je też przygotowywać z tłustych tryb. Najbardziej lubię rillettes podane na pajdzie świeżo upieczonego chleba, posypane szczypiorkiem i z dodatkiem ogórka konserwowego . Mniam! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 114

nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny, delikatnej duszonej wołowiny oraz do dzikiego ptactwa – przepiórek, perliczek. My dodalibyśmy do tego królika i delikatne potrawy z gęsiny.   Ghenos Primitivo di Manduria DOC – 100 % Primitivo. Dojrzewało 10 miesięcy w stali i 6 miesięcy w dębowych beczkach. Kolor głęboki intensywny. Bardzo przyjemny aromatyczny

królestwo garów
Pasztet z zająca 135

Przodek z zająca*, 250 g wątróbki (ja użyłam wątróbkę z królika), 250 g tłustej wieprzowiny, cebula, 1/2 średniego selera, 1 pietruszka, 2 listki laurowe, pieprz, garść grzybów suszonych, 4 jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 100 g boczku wędzonego, Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby i zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu

królestwo garów
Sos z całymi pieczarkami 126

się zredukuje, dodać masło. Wymieszać, by powstał jednolity sos. Doprawić pieprzem ziołowym. Podawać z posiekaną kolendrą np. do obiadu. U mnie z upieczonym wczoraj i podgrzanym dziś na parze królikiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz Czerwony 158

Zakwas na barszcz można zrobić wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce tydzień lub dwa aż będzie nam potrzebny. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka

Mama Gotuje
Czerwony Barszcz Zabielany 189

czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka

Mama Gotuje
PASZTET DROBIOWY, PIECZONY, BEZGLUTENOWY 384

Wielkanoc bez pasztetu, to nie Wielkanoc, przynajmniej u nas. Zwykle bywa u nas wykwintny pasztet z indyka lub królika , który jest naszym zdecydowanym faworytem. Jest on zupełnie inny od pozostałych pasztetów, przygotowywany z surowego, mielonego mięsa, ma zupełnie odmienną strukturę, wielbicielom pasztetów polecam go bardzo gorąco. U nas w tym roku była mała zmiana, ze względu na pewne ograniczenia pokarmowe

Smaczne Zdrowe
Racuszki z melonem | dietetyczne, niskokaloryczne | Trochę moich wypocin o CZASIE :) 288

żeby zrobić sobie takie śniadanie? No właśnie? Jak? Mając na godzinę 8 do szkoły wstaję o 6:50. Ogarniam się w łazience (zęby, makijaż, włosy itd.).Ubieram się, karmie królika, pakuje się. Ide do kuchni, robię herbate/kawe i śniadanie. Całość zajmuje mi max. 30 min ;) Dodatkowo mam 10-20 min. na spokojne zjedzenie śniadania

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania