słodkiej śmietanki i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej 1/4 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy kopiastą łyżkę mąki,mieszamy i dolewamy do rondelka, stale mieszając. Dodajemy 2 solidne łyżki posiekanego koperku, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Mięso jest już gotowe. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem koperkowym. Idealnie pasują do tego czerwone buraczki. Smacznego
Maminek kulinarnySmaczna surówka do wszelkich dań, sporządzona wyłącznie z zielonych warzyw: -mała kapusta pekińska -świeży ogórek -2 solidne łyżki posiekanego koperku -cebula lub szczypior -sól -jogurt naturalny lub śmietana ( ok. 100 ml. ) Z liści kapusty wycinamy zgrubienia. Liście kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórek w paseczki. Łączymy składniki i mieszamy je z jogurtem lub śmietaną doprawioną
Maminek kulinarnyjakości i w odpowiednim rozmiarze. Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek. Składniki: -główka młodej kapusty -kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa ) -2 marchewki -1 pomidor -łyżka koncentratu pomidorowego -pęczek koperku -przyprawa warzywna i sól Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli: -gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem z dodatkiem marchewek ( wody
Maminek kulinarnyJeden z najprostszych i bardzo sycących obiadów. Składniki: -30 dkg małych pieczarek -1 cebula -łyżka posiekanego koperku -1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18% -przyprawa warzywna -pieprz -olej do smażenia Cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy warzywkiem. Pieczarki obieramy ze skórek. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki i smażymy do uzyskania złotego
Maminek kulinarnyGotowe wyciągnąć łyżką cedzakową. Na ugotowanych szparagach kładziemy nasze jajko w koszulce, dodatkowo podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami. Całe danie posypujemy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnywrzątek, mieszamy, by pierożki nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze 7 minut i wyławiamy. Podajemy je z kleksem kwaśnej śmietany, octem, musztardą, posypane koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnysurowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i z papryką z zalewy
W poszukiwaniu inspiracjimięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego koperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach
Smaki Edytykurczaka 500ml śmietanki 12% 5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK ) 2 łyżki miodu 3 plastry żółtego sera 1 jajko papryka słodka, sól, pieprz koperek lub pietruszka do posypania 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. 2. Do miski wlewamy
Szefowa kuchnikurczakiem 2 szklanki wody 6 szklanek wywaru z kurczaka 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego połowa małego kalafiora 35 dag piersi z kurczaka jedna mała cukinia pietruszka, koperek pieprz, sól 2 liście laurowe Mieszamy wywar z wodą, dodajemy liście laurowe i pozostawiamy do lekkkiego wrzenia. Po kilku minutach dodajemy warzywa. Gotujemy pod przykryciem przez około
Kuchnia moimi oczamiposiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę. Do zupy można dodać posiekany koperek. Smak zupy można wzbogacić dodatkiem liścia laurowego lub/i posiekanej drobno cebuli. Lubiący pikantne smaki mogą dodać drobno posiekaną papryczkę chili
Gospodyni MiejskaCałość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do surówki można dodać pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem. Surówkę można doprawić dodatkowo suszonym oregano. Zamiast cebuli można dodać posiekany szczypiorek wraz z 2 dymkami
Gospodyni MiejskaZupę można przygotować również na wywarze z mięsa. Marchewkę można pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodatek pietruszki można pominąć, lub zastąpić ją srobno posiekanym koperkiem. Najlepiej kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów
Gospodyni MiejskaZamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam maszynką do mięsa. Pietruszkę można zastąpić drobno posiekanym koperkiem, a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa. Można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku, jak również podsmażone, pokrojone
Gospodyni Miejskapokroić w plasterki, a seler i pietruszkę w słupki, zamiast trzeć na tarce o grubych oczkach, Dodatek natki pietruszki można pominąć, lub zastąpić ją drobno posiekanym koperkiem. Najlepiej kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w zupach. Zupę można przygotować
Gospodyni Miejska