koperek - 3011 przepisów (strona:137/201)

Nuggetsy Rybne 183

postaci zasmakuje nawet tym którzy za nimi nie przepadają, a i maluchom będzie łatwiej "przemycić" rybkę na obiad. Nuggetsy Rybne - Składniki: 3-4 filety z białej ryby  vegeta koperek suszony pieprz panierka: ok. 2/3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki bułki tartej jajko + ok. 3 łyżki mleka olej do smażenia Nuggetsy -  Sposób przygotowania: Ryby pokroić w nieregularną dużą

Słodka Strona
Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem 182

Przekładamy do brytfanki, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia sera. Całość możemy posypać koperkiem (świeżym lub w proszku). Moje posty

Słodka Strona
Gulasz z kopytkami 146

Składniki: 0.5 kg mięsa (np. biodrówki) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego  2 łyżki mąki pszennej 100 g śmietany 12 % szczypta koperku do posypania dania na talerzu olej rzepakowy, sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz. Na patelni smażymy pokrojoną

upichcic
Gołąbki 161

pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego zgody ;) Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki gołąbek nazywa się sarma

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki maślane z twarożkiem ziołowym 108

dnia poprzedniego, zabieramy się zatem za ziołowy twarożek, który będzie namiastką wiosennych nowalijek. Składniki twarożku: twaróg - dowolny, taki jak kto lubi, ja użyłam półtłustego "klinika", jogurt naturalny , koperek ,  szczypiorek lub drobno posiekana cebulka, odrobina chrzanu , sól  i pieprz do smaku. Twarożek rozgniatamy do pożądanej "grubości". Dodajemy jogurt, sól i pieprz do smaku - mieszamy. Na koniec dodajemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 149

konieczne. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i odstawić w chłodne miejsce na kilka minut, żeby smaki się "przegryzły". Można dodać do sosu łyżkę keczupu, posiekany koperek lub inne zioła. Bawmy się smakami :) Korzystajmy z tego, co akurat pod ręką i nie trzymajmy się sztywno przepisów. Komponując takie potrawy można popuścić wodze fantazji bez obaw

Codzienna kuchnia niecodzienna
Letni bigos z młodej kapusty 362

przypalił się. Pod koniec duszenia dorzucić marchewkę obraną i startą na grubej jarzynowej tarce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można na sam koniec dodać garść posiekanego koperku.  Taki bigosik lubią nawet dzieci :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 496

pytanie: czy każdy panierowany filet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smaczny obiad 213

podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka pietruszki lub koperek sól, pieprz, jarzynka Ugotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy, w to miejsce wsypujemy mąki, dodajemy jajko, jedną część ziemniaków i wyrabiamy

NA MOIM TALERZU
Frankfurcki zielony sos 187

łyżeczka musztardy 2 szalotki lub 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy starty ząbek czosnku co najmniej 200 g świeżych ziół (u mnie: natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, szczaw, botwinka, mięta, koperek, bazylia) świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ugotowane żółtka rozetrzeć z olejem na gładką masę. Dodać jogurt,  śmietanę, musztardę, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Zioła

Food Square
Wrocławski Bazar Smakoszy 159

Portugal zachwycał nas jak zwykle pysznymi smakami prosto ze słonecznej Portugalii - oliwy, przetwory i konserwy. Kolejne włoskie stoisko  TP Italia  było pełne doskonałych sosów pesto (z koperkiem, ziołami, paprykowe, łososiowe, pomidorowe i wiele innych), a także przysmaków z truflami. Przepyszne pesto zrobiły  jednak  na nas takie wrażenie, że każdy bez zastanowienia zaopatrzył się od razu

Food Square
Faworki z piersi kurczaka 211

niewielkim ogniu kilka razy obracając, aż uzyskają złocisty kolor.    Zdejmujemy z patelni, odsączamy z oleju na papierze a potem już tylko na talerz. Możemy dodać ziemniaczki z koperkiem i surówkę z marchewki i jabłka. To jest pyszne! Smacznego

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie koperkowym 158

zdejmujemy z patelni.    Na tym samym oleju podsmażamy pieczarki.    Na patelni łączymy pieczarki z filetem.    Zmniejszamy ogień, dolewamy śmietanę.     Wsypujemy koperek.    Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Gotowe.    Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem

Maminek kulinarny
Sałatka ziemniaczana 250

Dodajemy 2 kiszone ogórki, pokrojone w kostkę i odsączone. Do tego pokrojony szczypiorek.    Dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką majonezu,  dodajemy pół łyżeczki posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy składniki i łączymy z ziemniakami.    Sałatka jest gotowa: Smacznego

Maminek kulinarny
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i pestkami dyni 159

wersji z olejem  oraz sos tzatziki. A sos tzatziki to: - 2 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżka majonezu -przyprawa tzatziki -łyżka pokrojonego w drobniutką kosteczkę świeżego ogórka -szczypta koperku Smacznego

Maminek kulinarny