koperek - 3011 przepisów (strona:134/201)

Barszcz wigilijny postny 202

barszcz, ten przepis jest wart polecenia.  Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w  tym  przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć. sok z tak ukiszonych buraczków jest pyszny i aromatyczny, nie zdarzyło mi sie aby nie wyszedł. Do barszczu podajemy uszka lub kruche pierożki z farszem grzybowym

Stare Gary
Kotlety z fasoli i cukinii z czosnkowym dipem 163

jajko- 1 szt. * płatki owsiane- szklanka * siemię lniane- 3 łyżki (można pominąć) * oliwa * przyprawy: majeranek, cząber, sól, pieprz Dip: * jogurt naturalny- 4 łyżki * majonez- 2 łyżki * czosnek- 2 ząbki * koperek * sok z cytryny- 1 łyżka * sól i pieprz Fasolę (jeżeli z puszki to odcedzamy wodę) miksujemy blenderem na gładką masę. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie

Kraina Miodem Płynąca
Burgery z łososia i ogórka kiszonego 125

wielkości * jajko- 1 szt. * koper- 2 łyżki * sól, pieprz * oliwa do smażenia Wymytego łososia zmielić. Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę (wcześniej należy odcisnąć sok), wbić jajko, wsypać koperek i doprawić. Całość wymieszać i formować spore kulki, które następnie należy delikatnie spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanej oliwie z dwóch stron. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Dorsz z folii w maśle czosnkowym 245

plaster cytryny i szczelnie przykryć folią. Piec przez 20-25 minut- w zależności od grubości ryby. Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać masłem z duszenia i posypać świeżym koperkiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Zupa ryżowa z dorszem 121

biała część * cebula- 1 szt. * ryż- 150 g * filet z dorsza- 130 g * olej- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy, suszona papryczka chili * koperek- do posypania (ja posypałam natką pietruszki) Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju. Warzywa obrać, umyć i wraz z cebulą dodać do garnka z bulionem. Zagotować. Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż

Kraina Miodem Płynąca
Rozgrzaniec, czyli zupa kalafiorowa 115

Wyjmujemy pałki kurczaka, następnie poczekajmy, aż wystygną. Następnie oddzielić mięso od kości. Mięso kurczaka ponownie wrzucamy do zupy. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze około 5 min. Przed podaniem posyp koperkiem :)  SMACZNEGO

Kredowe Menu
Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 195

zainteresować. "Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka niestety

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa brokułowo-porowa 155

warzywa będą całkiem miękkie. Zblenduj wszystko, posmakuj i dopraw jeżeli jest taka potrzeba i to wszystko. Ja podałam z warzywami z wywaru i prażonym słonecznikiem oraz niewielką ilością koperku. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Pstrag pieczony w folii z rozmarynem,cytryną i czerwoną papryką 149

pracy wyszlo bardzo smakowite danie.Na pewno do powtorzenia. Skladniki na 2 porcje: 2 srednie pstragi (okolo 700 g) 1 cytryna 1 czerwona papryka 2 galazki rozmarynu 4 zabki czosnku koperek,sol,pieprz oliwa lub maslo Wykonanie: Ryby dokladnie oplukaci osuszyc.Gdy pokryte sa sluzem ,przy pomocy wody z octem pozbyc sie go. Rybe natrzec sola i pieprzem,wewnatrz tez. Przyciac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z sałaty lodowej ,marchewki i suszonych pomidorów 169

mniejsza mozliwosc interakcji miedzy skladnikami. Skladniki na 2 porcje: 1/2 salaty lodowej 1 marchew 5-6 suszonych pomidorow 2 lyzki ziaren slonecznika 1 lyzka pestek dyni ziola wg uznania,koperek ,natka zielonej pietruszki . winegret do polania:3 lyzki oliwy z oliwek,1 lyzka bialego octu winnego,1 lyzeczka plynnego miodu WYKONANIE: Salate pokroic w paski. Marchew zetrzec na grubych oczkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi 187

zmiekna Na talerzu ulozyc szparagi i pomidorki.Polac przygotowana marynata i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (mozna je wczesniej podprazyc na patelni,beda wtedy bardziej aromatyczne) Warzywa podalam z mlodymi ziemniakami i koperkiem. Tak przyrzadzone szparagi sa rownie swietne na zimno np. z ciabatta badz bagietka.Zalane marynata swietnie przechowaja sie w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony -wegeteriański 155

angielskiego 2 listki laurowe 2 lyzki masla ghee 1 lyzka maki 1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smaku jogurt lub smiatana i koperek -do przybrania na talerzu Wykonanie:  Buraczki obrac,pokroic w grube plastry,zalac 1,5 l wody i gotowac okolo 45 minut,az zmiekna. Obrac pozostale warzywa,pokroic w kostke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Mizeria" z ogorkow bez smietany? 324

smietany,bo ogorki swietnie smakuja z winegretem.Sprobujcie zrobic mizerie z mojego przepisu.Jestem pewna,ze bedzie Was smakowac. Skladniki na 2 porcje: 3 ogorki salatkowe- 400 g 1 cebula szczypior,koperek sol,kolorowy pieprz z mlynka Skladniki na ogorkowy winegret:  1,5 lyzki oliwy  2 lyzeczki bialego octu winnego  1/2 lyzeczki  miodu Wykonanie: Ogorki obrac od czubka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szczypiorek -zimowe zapasy-mrozenie 119

wiadomo wywoluje lepsze wydzielanie sokow zoladkowych,czyli usprawnia trawienie i przyswajanie.Jakze ubogie bylyby nasze kanapki bez jego udzialu.I jeszcze jedna zaleta nie tylko szczypiorku,ale wszystkich zielonych dodatkow,pietruszki,koperku,rzezuchy-wszystkie one sa zasadotworcze. Szczypiorek to pierwszy zwiastun wiosny na naszych stolach i w naszej kuchni. To  on jako pierwszy budzi sie z zimowego snu,wystawiajac czesto jeszcze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda kapusta z pomidorami 134

wyladowaly w kapuscie.Lubicie mloda kapuste z pomidorami? To naprawde banalny,a bardzo smakowity dodatek do wszystkich miesnych i rybnych dan. Skladniki: 1 mloda kapusta 4 duze dojrzale pomidory duzo koperku 1 cebula 1 lyzka masla ghee 1 lyzka maki krupczatki sol,pieprz,1/2 lyzeczki cukru dodalam 1 czubata lyzke koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody Wykonanie: Pokrojona cebule zeszklic na masle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!