barszcz, ten przepis jest wart polecenia. Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w tym przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć. sok z tak ukiszonych buraczków jest pyszny i aromatyczny, nie zdarzyło mi sie aby nie wyszedł. Do barszczu podajemy uszka lub kruche pierożki z farszem grzybowym
Stare Garyjajko- 1 szt. * płatki owsiane- szklanka * siemię lniane- 3 łyżki (można pominąć) * oliwa * przyprawy: majeranek, cząber, sól, pieprz Dip: * jogurt naturalny- 4 łyżki * majonez- 2 łyżki * czosnek- 2 ząbki * koperek * sok z cytryny- 1 łyżka * sól i pieprz Fasolę (jeżeli z puszki to odcedzamy wodę) miksujemy blenderem na gładką masę. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie
Kraina Miodem Płynącawielkości * jajko- 1 szt. * koper- 2 łyżki * sól, pieprz * oliwa do smażenia Wymytego łososia zmielić. Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę (wcześniej należy odcisnąć sok), wbić jajko, wsypać koperek i doprawić. Całość wymieszać i formować spore kulki, które następnie należy delikatnie spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanej oliwie z dwóch stron. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaplaster cytryny i szczelnie przykryć folią. Piec przez 20-25 minut- w zależności od grubości ryby. Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać masłem z duszenia i posypać świeżym koperkiem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącabiała część * cebula- 1 szt. * ryż- 150 g * filet z dorsza- 130 g * olej- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy, suszona papryczka chili * koperek- do posypania (ja posypałam natką pietruszki) Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju. Warzywa obrać, umyć i wraz z cebulą dodać do garnka z bulionem. Zagotować. Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż
Kraina Miodem PłynącaWyjmujemy pałki kurczaka, następnie poczekajmy, aż wystygną. Następnie oddzielić mięso od kości. Mięso kurczaka ponownie wrzucamy do zupy. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze około 5 min. Przed podaniem posyp koperkiem :) SMACZNEGO
Kredowe Menuzainteresować. "Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka niestety
Chilli Czosnek i Oliwawarzywa będą całkiem miękkie. Zblenduj wszystko, posmakuj i dopraw jeżeli jest taka potrzeba i to wszystko. Ja podałam z warzywami z wywaru i prażonym słonecznikiem oraz niewielką ilością koperku. SMACZNEGO . CMOK
Pasje Jolkipracy wyszlo bardzo smakowite danie.Na pewno do powtorzenia. Skladniki na 2 porcje: 2 srednie pstragi (okolo 700 g) 1 cytryna 1 czerwona papryka 2 galazki rozmarynu 4 zabki czosnku koperek,sol,pieprz oliwa lub maslo Wykonanie: Ryby dokladnie oplukaci osuszyc.Gdy pokryte sa sluzem ,przy pomocy wody z octem pozbyc sie go. Rybe natrzec sola i pieprzem,wewnatrz tez. Przyciac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mniejsza mozliwosc interakcji miedzy skladnikami. Skladniki na 2 porcje: 1/2 salaty lodowej 1 marchew 5-6 suszonych pomidorow 2 lyzki ziaren slonecznika 1 lyzka pestek dyni ziola wg uznania,koperek ,natka zielonej pietruszki . winegret do polania:3 lyzki oliwy z oliwek,1 lyzka bialego octu winnego,1 lyzeczka plynnego miodu WYKONANIE: Salate pokroic w paski. Marchew zetrzec na grubych oczkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zmiekna Na talerzu ulozyc szparagi i pomidorki.Polac przygotowana marynata i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (mozna je wczesniej podprazyc na patelni,beda wtedy bardziej aromatyczne) Warzywa podalam z mlodymi ziemniakami i koperkiem. Tak przyrzadzone szparagi sa rownie swietne na zimno np. z ciabatta badz bagietka.Zalane marynata swietnie przechowaja sie w lodowce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!angielskiego 2 listki laurowe 2 lyzki masla ghee 1 lyzka maki 1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smaku jogurt lub smiatana i koperek -do przybrania na talerzu Wykonanie: Buraczki obrac,pokroic w grube plastry,zalac 1,5 l wody i gotowac okolo 45 minut,az zmiekna. Obrac pozostale warzywa,pokroic w kostke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smietany,bo ogorki swietnie smakuja z winegretem.Sprobujcie zrobic mizerie z mojego przepisu.Jestem pewna,ze bedzie Was smakowac. Skladniki na 2 porcje: 3 ogorki salatkowe- 400 g 1 cebula szczypior,koperek sol,kolorowy pieprz z mlynka Skladniki na ogorkowy winegret: 1,5 lyzki oliwy 2 lyzeczki bialego octu winnego 1/2 lyzeczki miodu Wykonanie: Ogorki obrac od czubka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiadomo wywoluje lepsze wydzielanie sokow zoladkowych,czyli usprawnia trawienie i przyswajanie.Jakze ubogie bylyby nasze kanapki bez jego udzialu.I jeszcze jedna zaleta nie tylko szczypiorku,ale wszystkich zielonych dodatkow,pietruszki,koperku,rzezuchy-wszystkie one sa zasadotworcze. Szczypiorek to pierwszy zwiastun wiosny na naszych stolach i w naszej kuchni. To on jako pierwszy budzi sie z zimowego snu,wystawiajac czesto jeszcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyladowaly w kapuscie.Lubicie mloda kapuste z pomidorami? To naprawde banalny,a bardzo smakowity dodatek do wszystkich miesnych i rybnych dan. Skladniki: 1 mloda kapusta 4 duze dojrzale pomidory duzo koperku 1 cebula 1 lyzka masla ghee 1 lyzka maki krupczatki sol,pieprz,1/2 lyzeczki cukru dodalam 1 czubata lyzke koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody Wykonanie: Pokrojona cebule zeszklic na masle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!