koperek - 3011 przepisów (strona:126/201)

Sałatka antywirusowa - z pomarańczy i cebuli 176

małe pomarańcze lub 3 duże (ja użyłam czerwonych), - 3 duże cebule, - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub świeżego, - 4 łyżki oliwy, - 1 łyżka octu balsamicznego, - po kilka gałązek szczypiorku i koperku, - sól, pieprz, odrobina cukru Wykonanie: Cebule obrać, pokroić w równe ok 2 mm plastry, odłożyć do miseczki, dobrze posolić, odstawić na ok 10 minut. Pomarańcze obrać, pokroić w plastry

Co na wege obiad?
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 137

jest istotne- wzmacnia wytrzymałość sportowców oraz wpływa pozytywnie na libido !   Poza wyżej wymienionymi używam jeszcze sporadycznie: cząber, lubczyk, oregano, paprykę wędzoną, rozmaryn, koperek oraz kolendrę.   Dobrej nocy ! * http://eleusis.pl/2013/05/uwaga-na-legalny-narkotyk-dostepny-w-kazdej-kuchni-galka-muszkatolowa/ Źródło: Szymanderska H. 'Przyprawy i mieszanki przypraw"               poradnikzdrowie.pl

Życie na widelcu
Pieczone ziemniaczki ze stripsami. 212

ziemniaczków na 3 minutki. Z pieczonego czosnku możemy zrobić sos czosnkowy w następujący sposób: Do miseczki wyciskamy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy jogurt naturalny i odrobinę koperku, mieszamy wszystko i odstawiamy na chwilę do lodówki w celu przegryzienia się składników ze sobą. Wszystko wykładamy na deskę i podajemy na stół. Smacznego

Wspólne smaki
Kurczak z warzywami w cieście francuskim 162

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ciasto się zrumieni- ok 30 minut. Do tych pyszności idealnie pasuje sos koperkowo-czosnkowy: jogurt grecki+garść koperku+2 wyciśnięte ząbki czosnku+łyżka majonezu.  Smaczego

KasiekGotuje
Masło ziołowo-czosnkowe 136

takim masełkiem każda kanapka czy zapiekanka będzie smakować lepiej ;) Składniki: -150 g miękkiego masła (w temp. pokojowej) -2 lub 3 ząbki czosnku -zioła prowansalskie, bazylia, oregano, koperek (dowolna ilość ziół; im więcej, tym smak i aromat będzie bardziej wyrazisty) -sól i pieprz Wykonanie: Do miękkiego masła dodajemy wyciśnięty czosnek, zioła, pieprz i sól. Najlepsze będą świeże zioła, ale mogą być

KasiekGotuje
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 245

plasterkach ½ łyżeczki ostrego sosu chili przygotowanie: Przygotuj grill węglowy do grillowania pośredniego z użyciem wiórek do wędzenia Hickory lub wiórek z drzewa olchowego. Łososia umyć i osuszyć. Wypełnić koperkiem i plasterkami cytryny i odstawić na bok. Pozostałe składniki wymieszać w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Łososia położyć na dużym arkuszu folii aluminiowej, zawinąć

naRuszcie
Kurczak z sałatką ryżową i warzywną 451

wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż. Zacznijmy od końca. 1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i dużo posiekanego koperku. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami śmietanki 12 % i 1 łyżką majonezu. 2. Do sałatki warzywnej przygotowujemy garść roszponki, czarne oliwki, kilka pomidorów koktajlowych i ziarna słonecznika.  3. Pierś myjemy. Doprawiamy

Mój Smak na Życie
Szaszłyki z sosem jogurtowym 160

papryka jogurt naturalny przyprawy kaperek Na patyki od szaszłyków nabijamy po kolei wszystkie składniki. Pieczemy w piekarniku 200 stopni przez 25 minut. Sos: Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, posiekany koperek, może być czosnek. ZAPRASZAM

Mój Smak na Życie
Pieczone ziemniaczki 1303

skórka i mięciutki miąższ, mocno ziołowe, aromatyczne ziemniaczki. Składniki: (ilość na 3 lub 4 osoby) 8-10 średnich ziemniaków 4-5 łyżek oleju po łyżeczce ziół: oregano, majeranku, suszonego koperku, suszonej natki pietruszki (można użyć ziół prowansalskich) sól morska, pieprz czarny Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy na kawałki. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ziemniaki wrzucamy do miseczki

NA MOIM TALERZU
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami 337

ogórek zielony kilka suszonych pomidorów kukurydza 150 g szynki konserwowej 3 ząbki czosnku kilka krakersów lub grissini (kruchych paluchów) 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu zioła prowansalskie suszony koperek świeżo mielony pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Ogórka obieramy i kroimy, szynkę również kroimy w niezbyt duże kawałeczki.  Suszone pomidory odciskamy

Lawendowe Niebo
Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego 266

kaszy jaglanej i mięsa mielonego dla 4 osób: pół kg mięsa mielonego (najlepiej drobiowego) 20 dkg kaszy jaglanej mały słoik (ok. 300g) pomidorów suszonych w zalewie 2 łyżki świeżego koperku 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej olej do smażenia bułka tarta do panierki Wykonanie: Uprażyć kaszę jaglaną ( tak jak zwykłą kaszę). Do zimnej kaszy dodajemy: mięso

Anielskie Smaki
Naleśniki chłopskie 1381

fanów pierogów ruskich i naleśników;) Zapraszam do eksperymentów:) Naleśniki chłopskie   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 jajko 1 łyżeczka suszonego koperku szczypta soli Farsz: 200 g sera białego 7 ugotowanych ziemniaków cebula sól  pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Do smażenia naleśników polecam specjalną, cienką

Lawendowe Niebo
Kiszony kalafior 181

jest świetną przegryzką. Świetnie smakuje tez z dipem jogurtowym, ziołowym czy czosnkowym   Kiszony kalafior SKŁADNIKI: (na 3 słoiki 1l) duży kalafior 3 kawałki chrzanu około 10cm pęczek koperku lub 3 kopry z baldachami 9 ząbków czosnku 1 l przegotowanej wody łyżka soli WYKONANIE: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopnaich

Pyry na Gaz
Tarta z kaszanką i kapustą 110

łyżkami masła i śmietanką. Na podpieczony spód wykładamy cebulkę, kaszankę, kapustę i na wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Posypujemy obficie koperkiem lub natka pietruszki. Serwujemy z pomidorami i kiszonym ogórkiem

Pyry na Gaz
Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler 171

Składniki: 600g mięsa mielonego z łopatki Czerstwa kajzerka ½ szklanki tłustego mleka Średnia biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Pół pęczka koperku Papryka słodka w płatkach Sól czarny pieprz tymianek bazylia do wysmarowania formy: tłuszcz oraz bułka tarta Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy az całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar

Pyry na Gaz