koperek - 3011 przepisów (strona:125/201)

Sosy i inne dodatki do steków 155

ziemniakami z grilla. Składniki: 4 łyżki miękkiego masła ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu plus składniki do wyboru: 1 bardzo drobno posiekana szalotka/cebula i ¼ szklanki świeżych posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koperek) ½ łyżeczki papryki ¼ szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego Przygotowanie: W średniej misce wymieszać masło z solą i pieprzem oraz z wybranym składnikiem dodatkowym. Podawać na świeżo przyrządzony stek. Sosy i inne dodatki

naRuszcie
chłodnik z buraków 197

cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna na 1,5 litra wywaru DODATKOWO 1 szklanka serka twarogowego ze śmietaną kilka liści botwinki ogórek świeży kilka rzodkiewek koperek Buraki obrać , umyć  i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper  , cebulę w całości smażyć na suchej patelni aby uzyskać

na gazie
A MOŻE GOFRY?! 150

Wraz z nadejściem wiosny zaczynamy mieć ochotę na smakołyki, o których zimą nawet nie pamiętaliśmy. A może by tak zjeść gofry? Ze śmietaną? Z dżemem? NIE! Ze śmietaną . . .  koperkiem i ogórkiem! Do przygotowania tych niezwykle smacznych i oryginalnych gofrów zainspirował mnie przepis znaleziony na blogu Addio pomidory. Ja podałam gofry z jogurtem koperkowo-ogórkowym. Rześkie i niezwykle smaczne połączenie

KUCHARNIA
KOPEREK, SZCZYPIOREK, PIETRUSZKA ...SOS 114

rześki. Ma jedną wadę - za szybką znika:) Gorąco polecam!  Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile.    SKŁADNIKI 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek pietruszki 2-3 jajka ugotowane na twardo 1-2 łyżek musztardy 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku

KUCHARNIA
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 151

wody Na nadzienie: 1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g) 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, sól, pieprz, chilli 2- 3 łyżki świeżego koperku 1-2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej starego, słodkiego) 100 g miękkiego koziego sera 50 g śmietany 2 jajka przyprawy: sól, pieprz dodatkowo kilka plastrów koziego sera Wszystkie składniki połączyć - wodę

KUCHARNIA
Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz 140

łyżki papryki w proszku 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli koszernej 1 łyżka czosnku w proszku 1 łyżka cebuli w proszku 1 łyżka kolendry 1 łyżka koperku 1 łyżka płatków czerwonej papryki   Afrykańska: 2 łyżki chili w proszku 1 łyżka harrissy starta skórka i sok z jednej pomarańczy 2 łyżki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek

naRuszcie
FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY 232

kapustą czerwoną skoro, jak w mordę strzelił, zupa wyszła fioletowa?!:DDD Podałam ją z ekspresowymi kluseczkami na kremowym serku z posiekanymi liśćmi szpinaku i kurkumą, ale możecie szpinak zastąpić koperkiem lub pietruszką, albo w ogóle darować sobie kluski, bo gwarantuję Wam, że i tak się najecie i będziecie zachwyceni jej smakiem! Kapusta, ziemniaki, bulion i trochę przypraw - wszystko to dało

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś w sosie kolendrowo -cytrynowym,,,,Salmon with Cilantro -cytrynowym 122

WYKONANIE Łososia umyc i osuszyc ręcznikiem papierowym. Naczynie do zapiekania ,wyścielamy  folią  . Teraz rybe skrapiamy  sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.Obkładamy posiekanym koperkiem,posypujemy kolendrą  i posypujemy pieprzem.Na wierzch układamy pokrojona w plastry marchewki  i ziemniaki.Spryskujemy oliwa truflową . Rybę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 25-35 minut w temp

w mojej kuchni
Gruziński sos Tkemali----Salsa georgiano tkemali di Mirabelle 165

albo zołte albo czerwone i wtedy mamy żółty lub czerwony sos.... 2 papryczki chili, 5 dkg cukru , 2 dkg soli ,6 ząbków czosnku ,5 dkg natki pietruszki ,5 dkg koperku ,szczypta mielonej kolendry. Rewelacyjny sos na zimno, do wszystkiego. Z czerwonych lub zółtych śliwek-mirabelek

w mojej kuchni
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno 162

nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać  Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około 1,5 szklanki. Wrzucić ją do garnka i zalać dwukrotną ilością wody, w tym wypadku trzema szklankami. Można dosypać odrobinę

w mojej kuchni
Pyszna pasta jajeczna 133

Pasta jajeczna wg Gessler Składniki: 4 jaja 2 łyżeczki musztardy pęczek koperku szczypiorek łyżeczka curry pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie Jaja ugotować na twardo. Zioła drobno posiekać. Ugotowane jajka posiekać drobno lub zmielić w maszynce. Dodać majonez, musztardę, masło, przyprawy. Pasta jajeczna najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Proste i szybkie w wykonaniu

w mojej kuchni
Zupa meksykańska z kurczakiem 1049

gotujemy na większym ogniu. Aby zagęścić zupę 1 szklankę (bez kurczaka) miksujemy blenderem. Przelewamy do reszty zupy, dodajemy do smaku przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy. Podając możemy posypać koperkiem lub natką pietruszki

Salonik smaków
Sałatka ziemniaczana z kabanosem 309

pokroić w kosteczkę, kabanosy w plasterki, cebulę posiekać. 2. Dodać majonez, jogurt i musztardę. Dokładnie wymieszać. 3. Doprawić do smaku - u mnie: sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, papryka słodka, koperek

Kto ugości moich gości?
Ogórki kiszone 142

ząbki czosnku na każdy litrowy słoik korzeń chrzanu  jak mały palec na każdy litrowy słoik kwiaty od koperku – 2 na każdy litrowy słoik na  każdy 1 litr  zimnej wody 1,5  łyżki kamiennej soli Do słoików włożyć czosnek, chrzan, i koper. Ciasno układać pionowo ogórki. Zalewać zimną woda z solą. Ogórki muszą postać w domu około

Humanistka w kuchni
Ziemniaki z pieczarkami i szczypiorkiem 646

ziemniaków, tym dłuższy czas będą musiały się podsmażać. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Przyprawę do ziemniaków można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami, a szczypiorek koperkiem lub natką pietruszki

Gospodyni Miejska