musimy przemieszać selera, by się równomiernie wysuszył. Suchy seler przechowujemy w słoiku lub innym szczelnym naczyniu. Takiego selera używam głównie do zup. W podobny sposób można wysuszyć natkę pietruszki, koperku i innych zieleninek
Kuchnia domowa Aniwarto się nim podzielić z Wami. Składniki (na 1 "keksówkę" pasztetu): 12 ugotowanych jajek 400 g pieczarek 2 surowe jajka 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku pół szklanki bułki tartej 1 kajzerka namoczona w mleku 2 łyżki majonezu 1 łyżka oleju szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo
Zakręcony Wideleckotletów mielonych. Polecam i zapraszam po przepis. : Składniki: Pół główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 6 ogórków kiszonych Składniki na sos: 4 łyżki majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego 1 -2 łyżeczki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pieprz Wykonanie: Kapustę kroimy w piórka. Ogórki kroimy w pół talarki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z wody
Smaki Edytygram peklosoli na 1 litr wody 600 gram szynki 600 gram boczku bez żeber 300 ml. wina białego liść laurowy pieprz ziarnisty szczypta soli morskiej 1 łyżeczka tymianku oraz koperku główka czosnku 200 gram smalcu kilka kuleczek ziela angielskiego oraz gorczycy Do garnka wlewamy 1 litr wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Gotujemy . Następnie całkowicie
NaKońcuJęzykaDzisiaj fajnie zastąpimy nasze tradycyjne ziemniaki. Co prawda uwielbiam ziemniaki z masełkiem i koperkiem, jednak czasami należy je zastąpić czymś innym. Moje ulubione kotleciki kukurydziane z kaszą kuskus, są proste w wykonaniu, a jak upieczemy je w piekarniku to przerodzą się w fajne danie fit. Składniki: 100 g kukurydzy świeżej albo z puszki szklanka kaszy kuskus 2 łyżki mąki
Niezły Młynekwarzyw, kanapek i sałat. Zainspirował mnie przepis z tej strony składniki 1/2 szklanki majonezu , najlepiej domowego duża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon) 2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6 malutkich korniszonów 1 filet anchois posiekany (opcjonalnie) łyżka kaparów sól pieprz ew nieco soku z cytryny przygotowanie Zioła, korniszony i kapary posiekać
Stare Garyniego też wyjdzie smaczne! Przygotowanie zajmie nam przysłowiowe 5 minut składniki 4 - 5 kiszonych ogórków, średniej wielkości 1 nieduży pomidor 1/2 cebuli pieprz oliwa z oliwek sól dowolne zioła : koperek, szczypiorek, pietruszka przygotowanie ogórki pokroić w duże kawałki, pomidor w małą kostkę , cebulę w talarki. Wszystko włożyć do miski , posypać ziołami , pieprzem, polać oliwą , wymieszać . W razie potrzeby dosolić
Stare Garyodkrycie, które zawdzięczam Basi P.- nigdy wcześniej nie używałam, ale już jestem nałogowcem! składniki ok 400 g kapusty czerwonej kiszonej 1 nieduża cebula lub 1 spora dymka pęczek koperku pęczek szczypioru lub szczypiorku 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego łyżka ziaren słonecznika łyżka pestek dyni sól pieprz przygotowanie Zioła i cebulę posiekać. W misce wymieszać kapustę z ziołami, cebulą, ziarnami
Stare Garymarchewka 2 pietruszki seler 2 - 3 ogórki kiszone ugotowane 2 - 3 ziemniaki jajko ugotowane na twardo cebula dowolne zioła - szczypiorek,koperek, pietruszka, drobno pokrojone majonez oliwa (tyle, żeby sałatka nie była sucha) 1 - 2 łyżki musztardy sól , pieprz przygotowanie wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Dodać majonez, oliwę, musztardę, wymieszać
Stare GarySkładniki 4 jajka ugotowane na twardo 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( opcjonalnie) 2 ogórki małosolne lub kiszone 8 rzodkiewek 1 szalotka kilka kaparów spora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek itp) sos 2 duże łyżki majonezu 1 łyżka musztardy trochę śmietany (dałam 2 łyżki słodkiej 30%) oliwa z oliwek sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić
Stare Garyugotowanego, obranego bobu 150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej Kilka główek szparagowych (opcjonalnie) 1 młoda cebula sos 100 g jogurtu naturalnego 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka koperku, posiekanego 1 łyżka szczypiorku, posiekanego 2 ząbki czosnku, posiekane parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu sól, pieprz przygotowanie Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki
Stare Garysałatka świetnie sprawdzi się w porze lunchu. składniki 500 g ugotowanych, młodych ziemniaków 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku 2 łyżki posiekanej świeżego koperek 1 cebula - pokrojona w kostkę łyżka kaparów Świeżo zmielony pieprz do smaku sos 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki
Stare Garycukinii - użyłam żółtej i zielonej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku, starte 1 duże jajko,lekko ubite duża garść koperku garść pietruszki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek + tarta bułka opcjonalnie przygotowanie Cukinię umyć, połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połowę na drobnych
Stare Garywłasnego smaku 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam 3 ząbki czosnku- posiekanego drobno 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku i pietruszki łyżka majeranku olej do posmarowania folii folia srebrna przygotowanie Mięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej
Stare Garyparę minut (ok 15 - 20 minut ) do czasu aż całość się zagrzeje a ser stopi i zrumieni. Udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Smacznego
Stare Gary