musimy podlewać potrawy wodą, gdyż pieczarki puszczą nam sporo wody. Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone(fajnie zaostrzają smak). Mieszamy, posypujemy obficie koperkiem i... cóż.... zjadamy z apetytem, a potem... przyrzekamy sobie (jak zwykle) "Odchudzam się! Już od ... poniedziałku
Walijskie Pichcenieprzecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta pekińska po ugotowaniu jest bardzo delikatna w smaku, dość mocno przyprawiam bigos. Całość na zakończenie posypuję koperkiem . Podajemy z pieczywem
Walijskie Pichcenieskrzydełka - 0,4 kg kurek - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 cebule średnie - ziele angielskie - liść laurowy - pieprz, sól - 3 łyżki masła - śmietana - natka pietruszki - koperek świeży Wykonanie: Gotujemy wywar z kości i włoszczyzny, aż do miękkości składników wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy
Walijskie Pichceniestartego selera naciowego i ogórka nasz jogurt zyskuje nieprzeciętny smak. Skladniki: główka sałaty na sos: 1 maly 200g jogurt grecki szczypiorek, kawałek selera naciowego pół ogórki zielonego sól pieprz koperek Wykonanie: Ogórek zielony ścieramy na oczkach, seler naciowy drobno kroimy - dodajemy do jogurtu, mieszamy, solimy, pieprzymy, siekamy szczypior. Sałatę myjemy, delikatnie osuszamy, jeśli liście są duże, rwiemy je na mniejsze
Walijskie Pichceniewarzywka są juz lekko podgotowane, delikatnie przekładamy naszego łososia do wywaru i gotujemy ok 20 min na średnim ogniu. Po tym czasie wykładamy łyżką cedzakową na talerz, posypujemy świeżym koperkiem, serwujemy z ulubionymi warzywami
Walijskie Pichcenieniecodzienny przepis na tradycyjne jajka sadzone serwowane o tej porze roku chyba dość często (przynajmniej u mnie). Bo chyba nie ma lepszego wiosennego obiadu niż młode ziemniaczki z koperkiem, sadzone jajko, kalafior lub szparagi z bułeczką i kefir... niebo w gębie! A, żeby nie było wciąż tak samo zrobiłam sadzone w cienkich parówkach, które wcześniej nacięłam. Podsuwam pomysł
Walijskie Pichcenieupodobania. Na patelni, na łyżce masła przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, pod koniec smażenia dodając łyżkę mąki. zawartość patelni przekładamy do naszego garnka z kapustą.Mieszamy. Ewentualnie posypujemy koperkiem
Walijskie Pichcenieśrednia główka młodej kapusty ok 200 g boczku wędzonego (jak najchudszy) sól, pieprz mała młoda cebulka odrobina cukru kilka kropel octu winnego tłuszcz wytopiony z boczku dużo świeżego koperku Wykonanie: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Główkę kroimy na ćwiartki, żeby wygodniej było szatkować. S zatkujemy na cienkie paski, wrzucamy do garnka, zalewamy woda, tak aby przykryła prawie całą kapustę
Walijskie Pichceniefantazji i inwencji :) Zachęcam do zrobienia, nie potrzebujemy dużo czasu ani wielkich umiejętności, żeby wyczarować te małe przekąski :) Potrzebujemy: chleb pumpernikiel pastę jajeczną (przepis TUTAJ ) łososia ogórek konserwowy koperek Z chleba wykrawamy kieliszkiem okrągłe kanapki lub jeśli uda nam się kupić, kupujemy gotowe już małe okrągłe kanapki (m.inn. firma Benus ma coś takiego w swoim asortymencie). Każdą kanapkę smarujemy
Walijskie Pichceniebulionem, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, lekko solimy. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i dusimy wszystko ok 25 min, po czym zaciągamy mąką, doprawiamy śmietaną i obowiązkowo świeżym koperkiem. Zjadamy z ziemniakami lub ryżem
Walijskie Pichceniepieprzem i słodką papryką i smażymy ok 10 minut. Ogórki kroimy w kostkę dodajemy do zawartości na patelni, mieszamy, posypujemy zieleniną - najlepiej zieloną pietruszką. Ja nie miałam, więc posypałam koperkiem
Walijskie Pichceniemizerię, uzależniony od upodobań smakowych: niektórzy dodają ocet, inni cukier, sok z cytryny lub odrobinę oleju ... Ja tylko lekko solę i pieprzę starte ogórki i obowiązkowo dodaję zielony koperek (jeśli nie mam - to szczypiorek). Do tego śmietana jogurtowa i ... mizeria wg Walijskiego Pichcenia - gotowa
Walijskie Pichceniecałości. Pokrojone pieczarki,ziemniaki i łyżkę koncentratu dodać do mięsa,dusić na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki (ok.15-20min). Na koniec dodać małe marchewki, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku. Posypać koperkiem lub natką. Smacznego
Walijskie Pichceniepodsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też marchewkę, bo lubię kiedy w zupie pływają sobie plasterki marchewki. Gotujemy całość ok 20 minut. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy koperkiem. Na talerz wykładamy kilka tortellini i zalewamy je zupą
Walijskie PichcenieTrochę bardziej wzbogacona wersja tradycyjnej sałaty ze śmietaną. Składniki: główka sałaty 1 pomidor pół zielonego ogórka koperek szczypiorek 1 młoda cebulka sól pieprz śmietana jogurtowa 10% Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki. Ogórka ścieramy na oczkach, odciskamy wodę. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę, podobnie jak cebulkę. Koper i szczypior siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, solimy, pieprzymy i zalewamy
Walijskie Pichcenie