jogurtowo-ziołowy Składniki: 1 opakowanie jogurtu typu greckiego 340 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy EV sok z jednej cytryny listki świeżej mięty świeży tymianek cytrynowy szczypiorek koperek sól, pieprz Wykonanie: Zioła siekamy, dodałam mniej więcej po jednej łyżce każdego rodzaju ziół. Czosnek wyciskamy przez praskę, mieszamy wszystkie składniki sosu
Kulinarne przygody Gatitypokruszonej fety ! Chłodnik ogórkowy Składniki: 1 litr kefiru 1 kg ogórków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki octu winnego przyprawa maggi 3 łyżki posiekanego koperku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy ze skóry. 3/4 kilograma kroimy w kawałki i blendujemy z kefirem i czosnkiem. Pozostałe ogórki ścieramy na grubej tarce. W garnku
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 500 g marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 200 g pomidorów bez skórki 5 g czosnku 200 g soli morskiej 20 g oleju rzepakowego 70 ml wody
Kulinarne przygody Gatitycynamonu 400 g filetów śledziowych a la matjas (u mnie zawsze Lisner) 4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Cebule kroimy w krążki, składniki marynaty zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do niej filety śledziowe, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne
Kulinarne przygody Gatityrestauracji. Wiosenna sałatka z groszkiem Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 200 g mrożonego groszku 3 cienkie kotlety schabu wieprzowego 1/2 zielonego ogórka 2 łyżki posiekanego koperku oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy
Kulinarne przygody Gatitybulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra wywaru, ale zawsze warto zmierzyć dokładnie jaka ilość płynu nam zostaje. Podana ilość żelatyny jest orientacyjna, wszystko zależny
Kulinarne przygody Gatityburaczanym Składniki: 1 duży pęczek botwinki 1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce 6 rzodkiewek startych na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 1 litr kefiru 400 ml gęstego jogurtu naturalnego około 1 szklanki zakwasu na czerwony barszcz 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie
Kulinarne przygody Gatitykulinarnym każdej imprezy ! Masło czosnkowo-ziołowe Składniki: 250 g masła z zawartością 82% tłuszczu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanej natki 2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanego oregano 1 łyżeczka posiekanego szzcypiorku 1 łyżeczka listków tymianku sól gruboziarnista świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki
Kulinarne przygody GatityCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaków 2 łyżki majonezu 4 łyżki naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki 2 łodyżki oregano 2 łodyżki majeranku 2 łodyżki tymianku sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie płuczemy i gotujemy na parze w mundurkach
Kulinarne przygody Gatitykonkursie: Flatbread, czyli chlebek z patelni Proporcje na 8 chlebków Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 350 g mąki pszennej 650 200 ml jogurtu typu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki ciasta zagniatamy w misce. Następnie ciasto przekładamy na blat lub stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy gładkie elastyczne
Kulinarne przygody Gatitychwilę w 180 C. Im większa pierś tym trzeba oczywiście piec ją dłużej. Moja miała ok 800 - 900 g. 4. Podawać grubsze plastry jako kotleciki, najlepiej z ziemniakami z koperkiem i gotowaną marchewką z masłem. A cieńsze plasterki mogą spokojnie robić za wędlinę na kanapce. Mega pyszny, przyjemny domowy obiad... aż zgłodniałam! Umyć pierś z indyka
Matka ŻywicielkaKREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie Almette) ewentualnie sól do smaku świeży koperek do podania Kalarepki obieram i kroję w kostkę. Cebulę siekam, szklę na maśle. Wrzucam kalarepki, chwilę podsmażam i zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję do miękkości
W kuchni Karmel-itkisklej je tak jak potrafisz (ja je skręcam, wyglądają wtedy oryginalnie). Wrzuć na wrzącą osoloną wodę i gotuj kilka min. Podawaj gorące polane stopionym masłem i posypane pieprzem i koperkiem. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki : 40 dag obranej, drobno pokrojonej cukini 4 ząbki czosnku olej sól , pieprz sok z cytryny koperek Przygotowanie : Po obraniu cukinię pozbawić nasion i miękkiego miąższu -pokroić Na patelni rozgrzać olej i włożyć cukinię Smażyć pod przykryciem dopóki nie straci surowizny i stanie się miękka Zestawić z ognia Czosnek obrać , pokroić drobno i utrzeć ze solą Dodać do przestudzonej
Proste PotrawySkładniki : 5 dag żółtego sera 1 duży strąk czerwonej papryki 1 jabłko 1 gotowane jajko duża cebula majonez, sól, pieprz ewentualnie natka pietruszki, u mnie koperek. Przygotowanie : Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz natkę i majonez, dokładnie mieszamy. Jeśli mamy tych kilka
Proste Potrawy