warzywami i owocami. Ja w tym roku mam to szczęście i korzystam z niego w stu procentach :) świeże zioła, truskawki, różnego rodzaju sałaty, rzodkiewka, marchewka, buraczki, cebula, czosnek, szczypiorek, koperek, kapusty itd. na wyciągnięcie ręki to nie tylko wygoda, ale i mnóstwo kulinarnych inspiracji :) Oczywiście i w tym sezonie nie mogło zabraknąć tak klasycznego smarowidła do chleba jak twarożek
Ze smakiem i z pasjąprzygotować z nich gołąbki. Pozostałam przy mięsie wieprzowym, ale zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną. Do tego świeża natka pietruszki i przyprawy. Coś nowego. Podałam je z sosem kurkowym i koperkiem. Smacznego! Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy około 20 liści buraczanych (sporej wielkości, np. jak dłoń) 1/2 szklanki
Pasja Smakuzdrowej po ugotowaniu bulionu z kaszką można odlać porcję dla chorego , a resztę zasypać jeszcze dodatkowa porcję kaszki by bulion był gęstszy do normalnego jedzenia ( można dodać np. usiekany koperek i będzie koperkowy bulion kaszkowy. Kurczaka można obrać od kości , chrząstek i skórek i podać na drugie danie z warzywami z bulionu i ziemniakiem z wody - skropione odrobiną rozpuszczonego masła
Buniabaje w kuchninadwagi. Przepisy na przykładowe koktajle: Koktajl z kiwi (shake z kiwi) Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Ten koktajl jest doskonały zarówno na śniadanie, na obiad i na kolację. Idealny na cały dzień. Buraki gotowane można kupić w sklepie na literę L. pakowane są po 3 sztuki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytryna 1 zł masło 0,5 zł czosnek 0,5 zł olej, przyprawy 1 zł Koszt całego dania: 14 zł + 1,5 zł za purée ziemniaczane (ziemniaki+masło+mleko+koperek) Porcja
Obiad za dychęudek, a tylko tzw. "pałki". Zdążą się porządnie upiec w środku zanim z boczku zrobi się skwarek ;) Podałam na gałązce tymianku z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz szybką sałatką :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówśniadaniowego pudełka. Do tego przepiórcze jaja, które podobno są zdrowsze od kurzych, a przede wszystkim w sałatkach wyglądają uroczo :) Całości smaku dodała nowość firmy Winiary - Sos Wiosenny z koperkiem, który sprawdził się tutaj świetnie. Sałatkę przygotowałam na talerzach - rozłożyłam wszystkie składniki, a na środku ułożyłam po łyżce sosu, w ten sposób wygląda świeżo i kolorowo, a w zależności od własnego
Kraina Tysiąca Smakówwędzonego kurczaka, była z tuńczyka, a teraz jajeczna, ale z sardynkami. Prosta w przygotowaniu i fenomenalna w smaku. Wystarczy dobrze doprawić solą i pieprzem oraz dodać trochę świeżego koperku :) Oczywiście, możesz też dodać inne ulubione przyprawy. Taka pasta wystarcza na jedno lub dwa śniadania i parę kanapek do pracy, w zależności od liczebności rodziny ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówPasta śniadaniowa z makreli z koperkiem i pomidorową "nutą" :) Kupując rybę - czy świeżą, czy z puszki, nie jestem niestety w stanie sprawdzić ile metali ciężkich zdążyła ona "pochłonąć". Na puszkach często też producenci dużymi wołami umieszczają informację, że rybka jest bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3 (to te dobre), jednak w rzeczywistości nie jestem w stanie
Kraina Tysiąca Smakówprościej wycisnąć kilka ząbków czosnku? Spotkałam się również z "kombinacjami", np. tzatziki z rzodkiewką zamiast ogórka. Dziś na blogu jednak przepis podstawowy. Z moim ulubionym dodatkiem - odrobiną koperku :) Warto przygotować go chociaż kilka godzin przed planowanym spożyciem, bo najlepiej smakuje, gdy się przegryzie :) No i najlepszy jest teraz - młody czosnek, świeże ogórki, to wszystko ma znaczenie ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówprzypadku. Ale to właśnie jogurt grecki jest ostatnio moim ulubieńcem w kuchni, dodaję go nawet do zup zamiast śmietany. Opcjonalnie do dipu można dodać odrobinę świeżego, posiekanego koperku, natki pietruszki lub kolendry. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówkiedyś to było jedno z często pojawiających się u mnie dań obiadowych lub kolacyjnych. Podawałam je z dipem jogurtowym z majonezem, zielonym ogórkiem oraz dużą ilością czosnku i koperku. Gorące ziemniaki plus zimny dip to było pyszne! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowybrodziła mi latoś (wiosnoś raczej?) pietruszka. Nie wiem dlaczego tyle jej posiałam, natomiast całkiem niewiele koperku, choć akurat ulubioność mamy z mężem odwrotną... Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySałatka makaronowa z ogórkiem i kurczakiem 1 opakowanie makaronu Wielickiego - LITERKI lub innego drobnego Ugotować wg przepisu na opakowaniu 1 ogórek świeży 1 filet z kurczaka pęczek świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy - nie koniecznie ! 2 sosy do sałatek - ziołowo-koperkowe 2-3 łyżki majonezu Filet pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, przyprawić. Wystudzić. Ogórek pokroić w kostkę, koper posiekać
kolorowotorcikowoUłożyć na blasze polać oliwą, posypać przyprawą do ziemniaków, np Prymat i majerankiem. Piec do zrumienienia. Sos tzatziki: 250 ml jogurtu naturalnego 1/2 ogórka świeżego 1 łyżka posiekanego koperku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku sól Ogórka pokroić w drobną kostkę, koper posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą. Smacznego
kolorowotorcikowo