koperek - 3011 przepisów (strona:155/201)

Ziemniaki pieczone z pastą z makreli 289

kiedyś to było jedno z często pojawiających się u mnie dań obiadowych lub kolacyjnych. Podawałam je z dipem jogurtowym z majonezem, zielonym ogórkiem oraz dużą ilością czosnku i koperku. Gorące ziemniaki plus zimny dip to było pyszne! Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pesto pietruszkowe i z lubczykiem - na kilka sposobów 179

brodziła mi latoś (wiosnoś raczej?) pietruszka. Nie wiem dlaczego tyle jej posiałam, natomiast całkiem niewiele koperku, choć akurat ulubioność mamy z mężem odwrotną... Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 257

Sałatka makaronowa z ogórkiem i kurczakiem 1 opakowanie makaronu Wielickiego - LITERKI lub innego drobnego  Ugotować wg przepisu na opakowaniu 1 ogórek świeży 1 filet z kurczaka pęczek świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy - nie koniecznie ! 2 sosy do sałatek - ziołowo-koperkowe 2-3 łyżki majonezu Filet pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, przyprawić. Wystudzić. Ogórek pokroić w kostkę, koper posiekać

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 2794

Ułożyć na blasze polać oliwą, posypać przyprawą do ziemniaków, np Prymat i majerankiem. Piec do zrumienienia. Sos tzatziki:  250 ml jogurtu naturalnego 1/2 ogórka świeżego 1 łyżka posiekanego koperku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku sól Ogórka pokroić w drobną kostkę, koper posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pasta jajeczna 177

Składniki: 3 jajka 10 dag żółtego sera kilka gałązek koperku szczypior po łyżeczce majonezu i jogurtu naturalnego sól, pieprz Jajka ugotować - wystudzić. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Do sera dodać obrane jajka, posiekany koper i szczypior - rozgnieść widelcem. Połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Babeczki ziemniaczane 258

Dodać mąkę, jajo, doprawić do smaku. Formę do babeczek/muffinek posmarować olejem, posypać tartą bułką, napełniać ziemniaczanym ciastem. Piec około 50-60 minut - do zrumienienia. Podawać z sosem koperkowym: pęczek koperku 1 szkl. sosu tatarskiego OCETIX Do babeczki serwować, np paluszki z kurczaka. Paluszki z kurczaka: 1 filet z kurczaka Mięso kroimy w grubsze paski. Zalewamy 3 łyżkami oleju rzepakowego

kolorowotorcikowo
Okrasa z pstrąga 217

posiekać. Do masła dodać pstrąga, śmietanę, cebulkę, doprawić solą, pieprzem. Utrzeć, pod koniec dodając rozpuszczone, zrumienione masło. Wstawić do lodówki, do zastygnięcia. Sałatka z ogórków: 1 ogórek 1/2 pęczka koperku sól łyżeczka miodu łyżka octu jabłkowego Ogórka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić "w zapałkę " Koper posiekać. Ogórki wymieszać z koprem. Ocet jabłkowy wymieszać z miodem - polać ogórki sosem. Na chlebie

kolorowotorcikowo
Żeberka z rękawa 171

Składniki: 6 żeberek pietruszka marchewka czerwona cebula 6 ząbków czosnku przyprawy: do żeberek, suszony koperek, zioła prowansalskie, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli Wykonanie: 1. Żeberka umyć, włożyć do miski, posypać przyprawami i dokładnie w nich obtoczyć, tak żeby pokrywały całą powierzchnię mięsa. 2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w pół talarki

Pasja Smaku
Karkówka pieczona z warzywami 309

plastry karkówki, posypać papryką, cebulą i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie. 4. Piec ok. godziny w temperaturze 180 st.C. Rada: Karkówka świetnie pasuje do młodych ziemniaków przypieczonych na patelni z koperkiem i najprostszej sałatki obiadowej czyli sałaty i szczypiorku

Pasja Smaku
Pomidorowe pulpeciki rybne 170

naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie sos: jogurt naturalny, koperek i sok z cytryny

Pasja Smaku
Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej 163

brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą. Piec pod przykryciem ok. godziny w temperaturze 180 st.C. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki pieczone z koperkiem i niewielką ilością przyprawy do ziemniaków

Pasja Smaku
Karkówka pod pierzynką 272

trzeba już jej doprawiać. Pokrojone mięso ułożyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i posmarować przygotowaną wcześniej śmietaną. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 st.C. Przed podaniem można posypać suszonym koperkiem

Pasja Smaku
Dipy do mięs, dań z grilla i warzyw 227

majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka sosu chilli grubo mielony pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Sos ziołowy: Składniki: kilka listków świeżej bazylii kilka łodyżek szczypiorku łyżeczka suszonego koperku łyżeczka pesto serek wiejski pół łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu winnego sól, pieprz Wykonanie:  Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania sosu

Pasja Smaku
Testowanie produktów Podravki 189

wyłącznie naturalne, starannie wyselekcjonowane składniki – zioła, suszone warzywa oraz świeże przyprawy. Mieszanka nie zawiera sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku ani szkodliwych konserwantów. Skład: sól kuchenna, cebula, czosnek, cukier, bazylia, marchew, koperek, pasternak, pieprz czarny, imbir, papryka, natka pietruszki, kozieradka. Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku - nic tak dobrze nie urozmaici świątecznego śniadania, jak świeży twarożek z ogórkiem lub rzodkiewką

Pasja Smaku
Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym 202

ziemniaki lub ryż i obiad gotowy. Tym razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka słodka pieprz, sól 2 łyżeczki

Pasja Smaku