barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka około 200 g czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) 5 łyżek (2 łyżeczki) sinlac lub mleko sojowe sok z buraków, sok jabłkowy sól Przygotowanie: Mięso wypłukać, ugotować osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar
głodny alergiknajlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 2 łyżki woda około 2 szklanki żelatyna 1 łyżeczka pomidorki koktajlowe (cherry) oliwki czarne i zielone (opcjonalnie) kilkanaście sztuk tymianek, bazylia, koperek - świeże lub suszone zioła prowansalskie wg uznania Przygotowanie: Łyżeczkę żelatyny w proszku wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i pozostawić na około 5 minut do napęcznienia
głodny alergikindyka 500 g kasza jaglana ugotowana na sypko 1/2 szklanki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki marchewka ugotowana 2 szt majeranek, sól wg uznania lub świeże zioła (np. tymianek, koperek) Przygotowanie: Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście , jeśli preferujesz gładszą konsystencję kotletów, to kaszę można rozdrobnić za pomocą blendera
głodny alergikSkładniki: kapusta 1/4 główki marchew 1 szt ogórek kiszony 1 szt koperek pół pęczka lub pół łyżeczki suszonego zielone pestki z dyni 1 łyżka orzeszki piniowe 1 łyżka olej 1 łyżka cukier, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, marchewkę i ogórka na drobniejszych. Wymieszać olej z przyprawami, dodać do surówki. Dosypać nasiona dyni
głodny alergikSkładniki: botwinka 1 pęczek ogórek kiszony lub świeży 2 szt. jabłko 1 szt. śmietanka sojowa lub jogurt 150 ml koperek świeży siekany 1 łyżka bazylia świeża kilka listków sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Botwinkę pokroić, jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce. Zalać wrzątkiem i ugotować. Wystudzić. Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce. Jeśli używamy
głodny alergikPyszne i chrupiące mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Podałam je z sosem czosnkowym z dużą ilością koperku. Smakowały rewelacyjnie. składniki: 750 g młodej cukinii 750 g obranych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki olej do smażenia Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na sicie
Monia miesza i gotujeogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodziejogurtu wymieszanego z majonezem. Całość doprawić do smaku solą ziołową. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły. Dodatkowo sos można wzbogacić dużą ilością posiekanego koperku. Można dać też takie same proporcje majonezu i jogurtu, ja wolę tą wersję bo jest delikatniejsza. Jogurt dajemy zwykły naturalny lub gęsty, im gęściejszy tym gęściejszy sos uzyskamy
Monia miesza i gotujelubię na talerzu :). Fantastyczna mieszanka, w dressingu bazyliowym. Składniki: 7 dużych rzodkiewek 7 ogórków kiszonych 3 jaja kilka liści zielonej sałaty saszetka oleju kujawskiego z bazylią kilka gałązek koperku 3-4 plastry mango sól pieprz 1. Jaja ugotować na twardo, ostudzić i pokroić część na połówki, a część w drobną kostkę. Ogórki pokroić w słupki, rzodkiewkę zetrzeć na tarce
Apetyczna babeczkasię ją w kwadrans. Oto mój przepis... Składniki dla 4 osób: 1 kg bobu 1 czerwona papryka 25-35 dag krewetek koktajlowych 4-5 ząbków czosnku garść drobno pokrojonego koperku do smażenia olej kujawski o smaku czosnku i bazylii łyżka soli do gotowania bobu świeżo mielony pieprz 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozwalamy mu przestygnąć
Apetyczna babeczkaMarynata: sok z 3/4 cytryny koper świeży lub suszony sól Do polania: cytrynowy krem vinegar Do smażenia : oliwa z oliwek masło 1. Ryby dokładnie myjemy, nacieramy solą i koperkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na min. 2-3 godziny do lodówki. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę pomieszaną z masłem i smażymy ryby na złoty kolor. Podajemy na podgrzanych talerzach
Apetyczna babeczkamakaronem i kalafiorem Makaronowo-kalafiorowa sałatka SKŁADNIKI: makaron literki- 250 g kalafior mały- 1/2 szt jajka -5 szt rzodkiewka -3 szt pomidor -2 szt szczypiorek- 3 łyżki koperek pokrojony -2 łyżki kukurydza pokrojona -1 puszka sól i pieprz majonez -3 łyżki PRZYGOTOWANIE Do wrzącej i osolonej wody, włożyć różyczki kalafiora, gotować kilka minut, odcedzić na sicie. Makaron ugotować
Kuchnia Danusipomocą blendera na gładką zupkę krem. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Zupę krem kalafiorowo-ziemniaczana serwujemy z grzankami lub parmezanem lub po prostu z pietruszką lub koperkiem. Smacznego
Kuchnia Łukaszaniskokaloryczne, dlatego idealnie nadaje się dla osób będących na diecie. Krem brokułowy może być podstawą wielu wariacji. W zależności od upodobań można do niego dodać jajko, czosnek, migdały, koperek lub natkę pietruszki, po prostu czego dusza zapragnie :) ~ Krem brokułowy z jogurtem naturalnym ~ Składniki: kilka różyczek brokuła woda do ugotowania brokuła sól, pieprz ew. jogurt naturalny + dowolne dodatki Różyczki brokuła
Kuchenny Skrawek Niebadzisiaj postanowiłam zrobić panierkę orzechową :) Jest bardzo dobra, jednak orzechy dość szybko się przypalają, więc nie można zbyt długo smażyć kotleta z jednej strony... Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Przepis na taką surówkę znajdziecie tutaj . Składniki: 2 piersi z kurczaka, 4 garście orzechów włoskich bez skorupek, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 jajko. Przygotowanie
Aga w kuchni