koperek - 3011 przepisów (strona:146/201)

Cytrusowa ryba z sałatką z awokado. 254

Awokado pokroić w drobną kostkę. Połączyć kmin z awokado, cebulą, chilli, sokiem z cytryny i oliwą. Rybę podawać z sałatką i grillowanymi pomidorkami. Smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Sałatkę przyrządzić tuż przed podaniem, żeby awokado nie ściemniało

Kulinarny karnet Christophera
Czas na sałatki. 2565

pieprzem. Otrzymanym sosem polać sałatkę. Ziarna słonecznika uprażyć i posypać nimi sałatkę. Jajeczna sałatka po turecku. Składniki. 4 jajka 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki koperku 1 łyżka mięty świeżej 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie. Jajka pokroić w kostkę. Zioła posiekać wymieszać z jajkami .Dodać paprykę, doprawić jeszcze

Kulinarny karnet Christophera
Kluski francuskie smażone. 197

French fried noodles. Składniki. 150 g mąki 4 jajka 50 g masła sól olej do smażenia Sos. 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki koperku świeżego sól, pieprz Wykonanie. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem. Dosypać przesiana mąkę. Białka ubić z solą i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi uczta smakosza. 250

zrobić sos podobny do beszamelowego, polać nim szparagi, posypać startą mozzarellą i zapiec w piekarniku pod grillem około 10 minut. Dodałem do naczynia do zapiekania ugotowane młode ziemniaki, posypane koperkiem i kilka ciemnych winogron

Kulinarny karnet Christophera
Carpaccio z ogórka. 203

Carpaccio with cucumber. Składniki. 2 ogórki małosolne 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku ostra papryka-szczypta 1 łyżka listków bazylii gałązka koperku 50 g łososia wędzonego 1 łyżeczka soku z cytryny sol, pieprz Wykonanie. Ogórki małosolne, najlepiej dwudniowe, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Utrzeć ocet ze zmiażdżonym czosnkiem ,papryką i posiekaną bazylią oraz

Kulinarny karnet Christophera
Na grzyby przepisy z borowikami 202

maku 20g masła 5 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g miodu lipowego Sos cebulowo - koperkowy. 100 ml śmietany 18% 1 cebulka mała 1 łyżka koperku Sól, pieprz. Wykonanie. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozłożyć na papierze do pieczenia małe kopczyki. Piec w temp.180 stop. z nawiewem około 10 minut.Sprawdzać . 200 g borowików oczyścić ,pokroić na części

Kulinarny karnet Christophera
Zupa grzybowa 194

warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej sposób przygotowania

w kuchni i w ogrodzie
Sałatka z kuskusem i łososiem wędzonym 352

tłuszczu oraz 41,7g węglowodanów . SKŁADNIKI: 40g razowej kaszy kuskus- przed przygotowaniem 80g łososia wędzonego 20g pomidorów suszonych  50g czerwonej fasoli konserwowej pieprz bazylia  oregano  koperek  PRZYGOTOWANIE: Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić Łososia pokroić w cienkie, podłużne plasterki Pomidory drobno pokroić Fasolę przepłukać wodą i odsączyć Wymieszać wszystkie składniki, dodać pieprz i zioła(świeże

peanutbuttermonster
Pstrąg pieczony, czyli pomysł na obiad dla zabieganych 190

racji tego, że był to naprawdę posiłek "na szybko" pomijam dzisiaj wartości kaloryczne, ale mam nadzieję, że sam smak w tym przypadku wystarczy;) SKŁADNIKI: 150g filetu z pstrąga koperek suszony lub świeży sól czosnkowa pieprz plaster cytryny odrobina soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Rybę kładziemy na dużym kawałku folii aluminiowej  Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami Na wierzch kładziemy plaster

peanutbuttermonster
Szybko, zdrowo, ekspresowo, czyli kolejny posiłek "w biegu" 1510

przeciwnie- pomożemy i urozmaicimy naszą dietę. SKŁADNIKI: 150g piersi z kurczaka 250g mrożonej mieszanki warzywnej(ziemniaki, brokuły, marchew, fasolka szparagowa, fasola czerwona, kukurydza, papryka, cebula) łyżka oliwy z oliwek koperek suszony pieprz sól czosnkowa estragon papryka słodka majeranek  imbir PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kawałki kurczaka Pod koniec smażenia przyprawiamy według

peanutbuttermonster
Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 172

mojej wersji- z warzywami(gotowanymi na parze i konserwowymi), które możemy dowolnie zastąpić lub dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę lub inne dodatki. SKŁADNIKI: 140g filetu z łososia ze skórą koperek suszony mały ząbek czosnku natka pietruszki suszona pół plasterka cytryny sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Czosnek drobniutko siekamy Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem  Na wierzch kładziemy

peanutbuttermonster
Ziołowa sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 475

węglowodanów i 9,3g błonnika . SKŁADNIKI: 120g tuńczyka w sosie własnym- po odsączeniu 70g białej fasoli konserwowej 70g kukurydzy 120g ogórka świeżego 35g cebuli 10g mieszanki ziaren Euforia koperek świeży lub suszony estragon oregano pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Ogórka obrać i pokroić w kostkę Cebulę drobno posiekać Wszystkie warzywa i tuńczyka wymieszać w misce Dodać mieszankę ziaren Przyprawić według

peanutbuttermonster
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem, czyli co zjeść gdy znudzi nam się kurczak 210

podać je z ulubionymi dodatkami.  SKŁADNIKI: 2 sznycle z fileta z piersi z indyka- 155g 15g suszonych pomidorów 10g świeżego szpinaku bazylia oregano cząber papryka słodka sól czosnkowa koperek potrzebne będą również 2 wykałaczki PRZYGOTOWANIE: Sznycle delikatnie rozbijamy i posypujemy przyprawami Szpinak dokładnie płuczemy, kroimy pomidory w paski Na brzegu kotleta układamy pokrojone pomidory Na nich układamy szpinak

peanutbuttermonster
Barszcz ukraiński dla alergika 186

barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka      około 200 g czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) 5 łyżek (2 łyżeczki) sinlac lub mleko sojowe sok z buraków, sok jabłkowy sól Przygotowanie: Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar

głodny alergik
Bułeczki z ziołami prowansalskimi (bez glutenu, mleka i jajek) 166

najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 2 łyżki woda około 2 szklanki żelatyna 1 łyżeczka pomidorki koktajlowe (cherry) oliwki czarne i zielone (opcjonalnie) kilkanaście sztuk tymianek, bazylia, koperek - świeże lub suszone zioła prowansalskie wg uznania Przygotowanie: Łyżeczkę żelatyny w proszku wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i pozostawić  na około 5 minut do napęcznienia

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania