kroimy drobniej.Seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Mieszamy, dodajemy sporą ilość szczypiorku (lub koperku) i chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichceniezupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować, dodać śmietanę wcześniej zahartowaną.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso z obranych żeberek pokroić w kostkę i dorzucić do zupy
Walijskie Pichceniepodzielę ... Składniki: 3 średnie ziemniaki 4 jajka 4 szt solonych matiasów 4 ogórki kiszone lub jeśli lubimy mogą być konserwowe 1 cebula pęczek natki pietruszki lub koperek pieprz, sól 2 łyżki majonezu 1 łyzka jogurtu greckiego Wykonanie: Matiasy namoczyć w mleku, trzymać je w nim ok.2h. Następnie wyjąc, osączyć na papierowym ręczniczku i pokroić w kostkę
Walijskie Pichceniepodałam posypane szczypiorkiem jako dodatek obiadowy. Były pyyycha! Odkąd odkryłam ich smak, przestałam kupować te białe ... Składniki: 250g pieczarek brązowych (brunatnych) 2 łyżki sklarowanego masła sól koperek lub szczypiorek Wykonanie: Pieczarki delikatnie czyścimy, kroimy na ćwiartki. Masło podgrzewamy w garnuszku. Do gorącego masła przekładamy pieczarki, lekko solimy, podsmażamy na małym ogniu ok 10min mieszając. Posypujemy szczypiorkiem
Walijskie Pichcenienamoczona w wodzie i odciśnięta) 1 jajko majeranek sól, pieprz bułka tarta olej Na sos: 300g brązowych pieczarek 1 cebula bulion mały pęczek pietruszki lub koperku sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie olej 1 łyżeczka mąki 2 łyżeczki śmietany 18 % Wykonanie: Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy
Walijskie Pichceniepapryki 1/2 kalafiora 3 jajka 2 łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę (ja preferuję drobną), dodajemy sól, pieprz, musztardę i majonez
Walijskie PichcenieIlość jogurtu i majonezu zależy oczywiście od naszych upodobań smakowych. Jeśli nie boimy się kalorii można surówkę zrobić tylko z majonezem. Całość posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem albo inną zieleninką (koperek, natka) i chłodzimy w lodówce ok 1/2h
Walijskie Pichcenieciasto jest zbyt rzadkie i trzeba dodać więcej mąki. Gdy kluski wypłyną, gotujemy je jeszcze przez około minutę, a następnie odcedzamy. Dla urozmaicenia klusek możemy dodać do ciasta zielony koperek, otrzymamy wtedy biało-zielone kluski
Walijskie Pichcenietalarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej jakąś kiełbachę petającą się w lodówce, a odpuszczam sobie już wszelkie zasmażki
Walijskie Pichcenieczasu, aż ryż wchłonie sos i będzie miękki. Na zakończenie możemy dodać łyżkę ukwaszonej śmietanki, co dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Ugotowane wcześniej pulpety przekładamy do ryżu, posypujemy koperkiem i ... zjadamy ze smakiem
Walijskie Pichceniebędzie tutaj chyba wspaniałym rozwiązaniem i zastąpi nam tradycyjną bułkę z szynką lub serem :) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka 1 łyżka majonezu łyżeczka ostrej musztardy koperek lub szczypiorek pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie: Jajka i obraną makrelę wrzucam do blendera i miksujemy aż do połączenia się składników. Dodajemy majonez, musztardę doprawiamy do smaku pieprzem
Walijskie PichcenieSezon na młodą kapustę w pełni. Staram się serwować ją więc jak najczęściej i w najróżniejszych odsłonach ... była już u nas zasmażana z koperkiem, była w formie bigosu i w najprostszej formie: podana prosto z wody i polana zrumienioną bułeczką. Często podaje ją właśnie w takiej postaci jako dodatek do II dania, albo po prostu jako danie kolacyjne
Walijskie Pichceniekolację w gronie znajomych czy na grilla. Pyszne - zwłaszcza w towarzystwie zimnej maślanki lub kefiru ... Składniki: ziem niaki starty żółty ser prawdziwe masło (82%) sól pieprz koperek Wykonanie: Wybrać ziemniaki mniej więcej równej wielkości. Wyszorować. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok 10 minut. Następnie każdy naciąć wzdłuż, nie przecinając jednak nie do końca i włożyć
Walijskie Pichcenieminut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy mięsko 18% śmietaną. Mieszamy. Do ugotowanego sosu z mięskiem przekładamy makaron. Posypujemy całość posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem
Walijskie Pichceniecałość. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę, mieszamy aż wytworzy nam się zasmażka. Zasmażkę wlewamy na gotujące się warzywka. Całość doprawiamy do smaku solą i cukrem. Posypujemy koperkiem. Zjadamy na ciepło jako dodatek do ziemniaków i mięsa
Walijskie Pichcenie