zawierajace anetol o dzialaniu rozkurczowym i fenchon o dzialaniu wykrztusnym.Swietne na prace ukladu trawiennego,dzialaja niezwykle tonizujaco i rozkurczowo.Wszystkie mamy niemowlakow cierpiacych na kolki jelitowe doskonale znaja herbatke z koperku wloskiego.Jest zatem doskonalym srodkiem na klopoty trawienne nie tylko dla niewmowlat,rowniez dla osob starszych. Ponadto wzmaga laktacje u mlodych mam,leczy z kaszlu,pomaga w walce z grypa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki na 3-4 porcje: pol glowki kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jablko-opcjonalnie sol,pieprz 2 lyzki octu ryzowego 1 lyzeczka miodu 1 lyzka oliwy lub oleju koperek,pietruszka zielona Wykonanie: Kapuste obrac z wierzchnich uszkodzonych lisci i drobno poszatkowac.Mozna to zrobic recznie lub przy uzycia tarki lub robota.Teraz ,gdy kapusta jest mloda i dosyc luzna cieniutkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zakwas.Na koniec zabielic jogurtem lub smietana.Do jogurtu dodac niewielka ilosc gorcego barszczu,2-3 lyzki i wlac do garnka dopiero po dokladnym wymieszaniu. Do barszczu podac pureez ziemniakow posypane koperkiem albo polane tluszczem ze skwarkami lub ugotowane jajka.Zycze smacznego! Uwagi:Barszcz mozna takze przygotowac na wywarze z wedzonki-szynki,kielbasy lub boczku.Wowczas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jogurtowym. Przepis na sosik jogurtowy: 150-200 g jogurtu greckiego 2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka 2 szczypty soli 1 szczypta cukru 1 lyzeczka soku z cytryny 2 lyzki posiekanego koperku Wykonanie: Wszystkie skladniki wymieszac i podac do sledzi wylowionych z zalewy oraz z ziemniakami ugotowanymi w lupinach.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SMACZNEGO ! .UWAGI:bez dodatku pasty curry i imbiru jest rownie pyszny. Wowczas zamiast zielonej pietruszki dodaj koperek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bedziecie mile zaskoczeni,bo to jest naprawde smaczne. Skladniki na 2 porcje: 2 srednie ogorki gruntowe lub 1 salatkowy 1 zielone jablko np.Granny Smith 1 szalotka lub szczypior koperek zielony 2-3 lyzki octu winnego 3 lyzki oliwy lub oleju sol,pieprz 1 lyzeczka miodu Przygotowanie: ogorka obrac pokroic w cienkie plasterki .Posolic,odstawic na bok,by puscil sok szalotke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!male owoce. Skladniki: 1-2 mlodziutkie cukinie 3 lyzki oliwy (u mnie cytrynowa) 1 lyzka octu winnego 1 lyzeczka miodu sol,pieprz skorka otarta z 1/2 cytryny swiezy tymianek,koperek Wykonanie: cuknie pokroic w cieniutkie paseczki .Uzyj tylko jedrnej czesci ze skorka,srodek odrzuc. pokrojone paseczki wymieszac ze spora szczypta soli,odstawic w miedzyczasie przygotowac sos winegret.Oliwe,ocet i miod
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pewno najsmaczniejsze letnie wydanie schabu. Skladniki: 60-70 dkg schabu 250-350 g kurek sol,pieprz 2-3 lyzki masla ghee 150-200 ml smietany kremowki 1 cebula koperek 2 lyzki maki 1 lyzeczka soku z cytryny-opcjonalnie Wykonanie: umyte mieso pokroic w cienkie 1-1,5-cm plastry.Rozbic tluczkiem z obu stron,posolic,oproszyc pieprzem.Obtoczyc w mace i obsmazyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupy dobrze jest użyć grysiku z grubszego przemiału (Hartweizen Grieß). Składniki na 6 porcji: 1 szklanka kaszy manny 2,5 szklanki wody sól 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki Wykonanie: zagotować wode z dodatkiem tłuszczu ,osolić do smaku.Do powoli gotującej się wody sypać cienkim strumieniem kaszę przy ciągłym mieszaniu,co chroni przed tworzeniem sie grudek.Gotować około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sosem pieczarkowym,puree ziemniaczanym i ćwikłą.Bardzo proste,niekłopotliwe w przygotowaniu,polecam! Składniki: 500 g fileta z dorsza 1 mała cebulka 1 jajko 1 łyżka kaparów 2 łyżki posiekanego koperku 1 cytryna bio 3-4 łyżki bułki tartej sól,pieprz olej do smażenia Składniki na sos: 200-300 g pieczarek 1/2 cebuli 100-150 g śmietany kremówki Wykonanie: rybę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebula 2 łodygi selera naciowego 1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone ) 1/3 czerwonej papryki 1,5 szk dowolnego ryżu 4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół ) 1/3 szk posiekanego koperku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 szk konserwowej marchewki 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 szczypty cukru sól do smaku pieprz czarny do smaku chili do smaku czosnek granulowany
Ewa w kuchnisałat z rukolą 12 pomidorków cherry 1 mała czerwona cebula kiełki rzodkiewki i soczewicy 1 garść świeżej mięty 1 garść świeżej bazylii cytrynowej 3 łyżki posiekanego świeżego koperku sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cukier do smaku ocet ryżowy do smaku kilka łyżek oleju lnianego Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipierwszy ogień poszedł sos czosnkowy do przygotowania którego potrzebujemy jogurt naturalny i majonez. Sos czosnkowy to mieszanka przypraw w skład której wchodzą : warzywa suszone, cukier, sól, czosnek, bazylia, koperek, pieprz biały, kwasek cytrynowy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, zagęstnik. Produkt ten jest wolny od GMO, bez konserwantów i glutaminianu sodu. Do gotowego sosu możemy dodać świeżego ogórka i mamy pyszny
Ewa w kuchniPyszna sałatka dla miłośników łososia wędzonego w równie smacznym towarzystwie. SKŁADNIKI 2 garście rukoli 125g wędzonego łososia w kawałku (u mnie z koperkiem) 100g sera blue kilka suszonych pomidorów z zalewy pieprz cytrynowy oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i przekładamy na półmisek/do miski. Łososia dzielimy na kawałki, oprószamy pieprzem cytrynowym, dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjejajko posiekana natka pietruszki otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz, bułka tarta, mąka 1 papryczka chili (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 4-5 łyżek jogurtu naturalnego posiekany koperek (ja użyłam mrożonego) 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny Mieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam do lodówki na godzinę. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę
UgotujmyTo.pl