dzieciństwo przed oczami i obraz, jak z mamą idę na ogród i motyczką podkopujemy krzaczki, może gdzieś już będą młode ziemniaki.... Najczęściej wystarczyło do nich roztopione masełko, świeży koperek i szklanka kwaśnego mleka. Mama czasami "podbijała" je śmietaną, ale ja nie umiem powtórzyć tej sztuczki. Młode ziemniaki są delikatne i mają słodkawy smak, który aż grzech zdominować innym
bistro mamakuchni. I to właśnie z myślą o: początkujących paniach domu/młodych kurach domowych/zielonych w kuchni (niepotrzebne skreślić lub zakreślić właściwe) publikuję ten wpis. Wpis o reprezentancie zielonego, czyli o koperku . Czytaj więcej
bistro mamaKocham rosół. I kocham marchewkę z rosołu. Na talerzu mam często więcej marchewki niż makaronu. I dużo koperku też lubię. I dzieci też rosół uwielbiają. Za każdym razem Hania powtarza, że ani w przedszkolu, ani u babci nie ma takiego dobrego. Nie wiem ile w tym prawdy, ale na pewno rosół to nasza zupa nr 1. Czytaj więcej
bistro mamabimber idealna, nu, bajka normalnie! Składniki: Masa: 8 solonych filetów śledziowych, porządnie wymoczonych 400 twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego sok z 1 cytryny 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2 łyżki żelatyny świeżo zmielony pieprz Podstawa: 8 kromek chleba żytniego ½ kostki masła Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do przestygnięcia. Chleb wraz ze skórką rozdrobnić do uzyskania drobnych okruszków
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichalekką kuchnię. Kilka składników i mamy zdrowe, smaczne i syte danie. Składniki: makaron razowy cebula czerwona tuńczyk w oleju pomidory w puszce sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, vegeta z koperkiem Makaron gotujemy na półtwardo, w tym czasie smażymy cebulę odlewając trochę oleju z puszki tuńczyka. Po chwili dodajemy pomidory i tuńczyk, przyprawiamy i mieszamy. Na patelnie dodajemy makaron mieszamy wszystkie
NA MOIM TALERZUszpinakiem dietetyczny koktajl z buraka Koktajl z kiwi (shake z kiwi) Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Soki owocowe i warzywne doskonale mogą zastąpić jeden z posiłkiem, będą też urozmaiceniem diety niskokalorycznej. Tym razem proponuję Wam przygotować sok z buraków i jabłek . Buraczki są tanie i niskokaloryczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękońcowy. Popularne zioła: Zioła są również doskonałym środkiem aromatyzującym. Wiele ziół możemy uprawiać na parapecie w domu. Popularne zioła, które stosujemy do przygotowywania potraw z rusztu to: Bazylia Szczypiorek Koperek Oregano Pietruszka Rozmaryn Szałwia Estragon Zioła świeże vs suszone Zwracajmy szczególną uwagę na to jakich ziół wymaga przepis według którego przygotowujemy potrawę. Zmiana w przepisie ziół świeżych na suszone może
naRuszciebiałka!!!) - sól do smaku Farsz: - 2 woreczki kaszy jaglanej - 2-3 duże cebule czerwone - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego - przyprawy : trochę świeżego koperku i pietruszki, czosnek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kolendra Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wszystkie składnik ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. i pozostawiamy pod szklanym naczyniem np. miską
Gotuj Z Muzykąplacuszków: 5 łyżek kaszy jaglanej sól i pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy 4 szklanki wody masło do smażenia Do podania: Bita śmietana wędzony łosoś koperek Prażymy kaszę przez 3 minuty i zalewamy szklanką wody. Odcedzamy i w garnku gotujemy w 3 szklankach wody przez ok 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z jajkiem
Kulinarna rozmowaZielone placuszki z groszku to fajny pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Dobrze komponują się z sosem czosnkowym, koperkowy lub po prostu posypane koperkiem :) ~ Placki z zielonego groszku ~ Składniki: puszka zielonego groszku jajko łyżeczka mąki pełnoziarnistej sól, pieprz, czosnek Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Małe porcje przekładamy łyżeczką na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię i formujemy placuszki. Smażymy
Kuchenny Skrawek Niebaposypania np. mak, sezam, czarnuszka, parmezan, ulubione zioła, sól różowa (wedle naszego uznania ) Świetnie pasują z sosem np. koperkowym, który robi się bardzo szybko mieszając jogurt grecki ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą można również dodać ząbek startego czosnku. SPOSÓB WYKONANIA : - drożdże rozkruszamy dodajemy cukier oraz 3-4 łyżki mleka letniego - odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować - w między czasie
Basia w kuchniOgórki dzielę na 5-6cm kawałki, obieram je i wydrążam miąższ tak, aby powstały "rurki". W otwory nakładamy pastę. Można skropić oliwą z oliwek i posypać posiekanym koperkiem, ja jednak ograniczyłam się do minimum. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisolą i pieprzem. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać, lekko podgrzać ale nie gotować. Osobno ugotować drobny makaron, podać zupę razem z makaronem, posypaną posiekanym koperkiem
Walijskie Pichceniemajonez (ok. 4-5 łyżek) musztarda ostra (ok. 2-3 łyżeczki) SKŁADNIKI DO DEKORACJI: plasterki rzodkiewki plasterki ogórka świeżego plasterki cytryny lub limonki kawałki łososia wędzonego listki pietruszki świeży koperek WYKONANIE : Kromki chleba tostowego obkrój cieniutko ze skórki. Na talerzu ułóż cztery kromki w formie kwadratu. Posmaruj je grubo serkiem kremowym i ułóż plastry łososia. Przykryj je kolejnymi
Słodko-Słony Świat Ilonyzetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z majonezem, przyprawić. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć pieczarki, posypać koperkiem. Ułożyć marchewkę, trochę sosu z majonezem. Kolejna warstwa ziemniaki oraz ogórki. Troszkę sosu z majonezem. Na górę jajko oraz ser żółty. Całość posmarować majonezem. Odstawić do lodówki. Wyłożyć
Magiczne Życie Marty