szklanki octu 10% Sposób wykonania : Ogórki dokładnie myjemy z letniej wodzie. Do każdego litrowego słoika wkładamy po 1-2 listku laurowym,3 ząbki czosnku, łodygę zielonego koperku, kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 2 łyżeczki białej gorczycy. Na 3 kg ogórków będzie nam potrzebne około 4 l zalewy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy
Przepisy i porady kulinarneposiekać na deseczce w cienkie paski, wsypać do miski, osolić i pozostawić na 15-20 minut, aby wyszła z niej goryczka. Następnie sałatę odcedzić, dodać do niej śmietanę , pokrojony koperek, starte na dużych oczkach jajko ( jajko można też drobno posiekać nożem ), doprawić do smaku pieprzem i solą. Możemy też dodać 3-4 posiekane rzodkiewki. Wszystko dokładnie razem wymieszać , podawać
Przepisy i porady kulinarnemieszamy fetę, z przesmażoną wcześniej zawartością patelni. Dodajemy pieprz i słodką paprykę (sól pomijamy, ze względu na słoną fetę). Na każdej połówce wydrążonego ziemniaka układamy nasz farsz. Posypujemy koperkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na 15 minut
Walijskie Pichceniewędlin, ale równie dobrze można do niej wkroić... śledzie. Składniki: 3 jednakowej wielkości buraki 1 winne jabłko 3 korniszony (lub ogórki kiszone) 1/4 czerwonej cebuli sok z cytryny posiekany koperek 2-3 kubka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Buraki wyszorować, zalać wodą i ugotować. Przestudzone obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jabłko
Czerwień i błękitjedna z moich ulubionych zup. Ma być gęsta, koniecznie a właściwie tylko z domowymi ogórkami kiszonymi żeby była odpowiednio, czyli mocno kwaśna. Uwielbiam właśnie taką. I musi pachnieć koperkiem oraz czosnkiem. Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy bulion. Koniecznie spróbujcie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamieszamy. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu i według uznania majeranku. GOTOWE! Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Ja osobiście lubię z ziemniakami i koperkiem :) Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga - klik
Kolejny blog o gotowaniurazy zdarzyło się wam zaglądać do zamrażalnika w nadziei , że są tam lody, a to tylko pudełko po lodach z koperkiem lub pietruszką? Ale jest na rada! W domowym zaciszu można wyczarować jeszcze pyszniejsze lody niż te ze sklepu, a w dodatku o każdej porze roku i przy użyciu kilku składników :) Potrzebujemy: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (mlecznej jeżeli lubimy bardzo
Kolejny blog o gotowaniuPyszne mięciutkie mięsko w aksamitnym sosie do tego ziemniaczki z koperkiem i ulubiona surówka - pomysł na cudowny i prosty obiad :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa z łopatki 1 dużą cebule 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie olej 2 duże łyżki śmietany do zup i sosów 3 łyżki mąki pieprz i sól Mięsko myjemy i kroimy na grube
Kolejny blog o gotowaniukurczakiem czy sałatkę wiosenną … Jeśli za dużo makaronu to można zrobić sałatkę z brokułami czy prostą sałatkę z pomidorami i serem , albo tez sałatkę z ogórkiem i koperkiem . Jeśli zaś zostanie Wam kasza gryczana to polecam sałatkę z tuńczykiem i kaszą gryczaną lub sałatkę z kaszą i dynią . Sałatka z kaszy jęczmiennej Składniki: woreczek kaszy jęczmiennej 2 garście świeżego
UgotujmyTo.plpiekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować na kolację z kawałkiem pełnoziarnistego tostu. Jajecznica na parze (powyżej 10. miesiąca) jajko łyżeczka mleka odrobina masła posiekana gałązka szczypiorku, koperku lub zielonej natki Jajko umyj, wbij do miseczki, dodaj mleko, a następnie dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, wymieszaj. Podgrzewaj
ClauditteMissCookingSkładniki: 4 pomidory malinówki 1 puszka pomidorów 2-3 piersi z kurczaka świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu mielonego kilka listków roślinki tzw. maggi 6 listków oregano 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do garnka
ClauditteMissCookingindyka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 cebula biała - drobno posiekana 250 g pieczarek - bardzo drobno posiekane 6 ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę natka pietruszki - drobno posiekana pęczek koperku - drobno posiekany 1 świeża papryczka chilli - bardzo drobno posiekana 50 g kiełków brokułu 5 listków bazylii 1 garść pędów bambusa - drobno posiekane świeżo zmielony pieprz 1 łyżka zielonej pasty
ClauditteMissCookingSkładniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 2 bułki kajzerki- namoczone w ciepłej wodzie i odsączone 3 ząbki czosnku 1/2 natki pietruszki - posiekanej pęczek koperku - posiekany 7 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone na twardo jajka obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Do nich dodajemy resztę składników i mieszamy. Formujemy jak na kotleciki mielone
ClauditteMissCooking