smaki, które połączyły się w bajeczne danie! Zapiekanka z ziemniaków i łososia zwana Laxpudding 300 g surowego łososia ze skórą 900 g ziemniaków 2 jajka szklanka mleka garść siekanego koperku 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczka przyprawy "Kucharek" - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżeczka rozmarynu suszonego - 1 łyżeczka bazylii suszonej - 0,5 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego - 0,5 łyżeczki czosnku suszonego - 2 łyżeczki koperku suszonego - 2 łyżeczki natki pietruszki suszonej - 1 łyżeczka majeranku - 0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej - 8 łyżek oleju Sposób przygotowania: Na talerz wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Dodajemy musztardę oraz olej dokładnie
Mentor Smakuspróbować! Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na 2 godziny przed samą kolacją Wigilijną też będą smakować. Inne pomysły na śledzie: Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem śledzie w pikantnej salsie . śledzie z marynowanymi grzybami Śledzie w cytrusowej marynacie Śledzie z marynowanymi warzywami . Śledzie po sułtańsku będą gościć na moim stole wigilijnym, nie można im się oprzeć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na kotlety: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko pęczek szczypiorku świeży koperek 1 średnia cebula sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta Składniki na sos: 4 duże cebule albo 6 średnich sól, pieprz zioła prowansalskie oliwa z oliwek albo klarowane masło do smażenia Wykonanie kotletów: Ugotowane jajka na twardo ścieramy na tarce, dodajemy do nich surowe jajko
Bon Appetit Małgorzatyporcje łososia: 1 cytryna - jedynie skórka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska dodatkowo potrzebujemy: 2 filety łososia ze skórą świeży tymianek świeży koperek pieprz oliwa z oliwek do smażenia albo klarowane masło Gremolata: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy
Bon Appetit Małgorzatyduży kalafior 2 duże marchewki średnia cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry szczypta tartego imbiru szczypta gałki muszkatołowej pieprz, sól do smaku zioła prowansalskie świeży tymianek koperek albo pietruszka garść prażonych na suchej patelni pestek dyni olej sezamowy albo olej z pestek dyni do smaku oliwa z oliwek do smażenia (albo olej) Kalafior umyć i podzielić
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 1 duży jogurt naturalny opakowanie sera gorgonzola pęczek koperku oraz bazyli pieprz W blenderze lub łyżką mieszamy jogurt z serem oraz ziołami i pieprzem. Sos jej idealny do sałatek. Np. z sałatką z awokado i szpinakiem, który znajduje się w moim następnym poście :) Sos gorgonzola
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na sos: 1 duży jogurt naturalny opakowanie sera gorgonzola pęczek koperku oraz bazyli pieprz Składniki na sałatkę: opakowanie młodego szpinaku (opcjonalnie rukola, albo sałata) 1 dojrzałe awokado 1 duży pomidor, albo kilka koktajlowych do sałatka można dodać także prażone pestki dyni ( ja o nich zapomniałam :)) Sos:W blenderze lub łyżką mieszamy jogurt z serem oraz ziołami i pieprzem
Bon Appetit Małgorzatywlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem. Szary, bezmięsny barszcz z kaszą
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: około 4 garści fasolki szparagowej 4 - 6 młodych ziemniaków 4 ogórki małosolne oliwa z oliwek albo olej sezamowy natka pietruszki (albo koperek) szczypiorek 1 ząbek czosnku sól, pieprz W garnku gotujemy fasolkę szparagową. Odcedzamy i studzimy ją. Młode, ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki. Natkę i szczypior szatkujemy. A czosnek
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na 2 porcje: 1 mały jogurt 1 mały kefir 2 ogórki małosolne 1 mały ogórek gruntowy koperek natka pietruszki szczypiorek duża garść rukoli sól pieprz ziołowy Ogórki małosolne i zielony kroimy w drobną kosteczkę, zioła siekamy a rukolę porywamy w rękach. Warzywa i zioła mieszamy z kefirem i jogurtem. Dodajemy sól i pieprz ziołowy. Chłodnik jest
Bon Appetit MałgorzatyBałczyku ogród botaniczny w Bałczyku sałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stoły kulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym serem tradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiem moje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona papryka garncarz przy pracy Miejscowa ludność ceramika z Trojanu
Bon Appetit Małgorzatymałe), 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smaku suszony majeranek do dekoracji: natka pietruszki i koperek Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie
Bon Appetit Małgorzatywlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem. barszcz z kaszanką
Bon Appetit Małgorzatyzrobić z rzeżuchą? :) Zapraszam Was także na inną włoską zupę ACQUACOTTĘ : przepis składniki: 2 - 3 garści posiekanej rzeżuchy + trochę do dekoracji koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 1 litr bulionu (mój polski dodatek to bulion ugotowany na boczku) świeży tymianek oliwa
Bon Appetit Małgorzaty