koperek - 3011 przepisów (strona:151/201)

Pieczony kurczak z majerankiem, czosnkiem i papryką 482

piec ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby skórka lepiej się przypiekła i była chrupiąca. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i  mizeria

Monia miesza i gotuje
Pomidory faszerowane szprotkami 241

pokroić w drobną kostkę. Ugotowane jajka również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do szprotek. Dodać również posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Farszem nadziać przygotowane pomidory. Udekorować koperkiem i podawać z pieczywem

Monia miesza i gotuje
Surówka z białej kapusty 386

Kolejną surówkę Wam dzisiaj proponuję. Tak samo łatwa do zrobienia jak i surówka z koperkiem klik . W zasadzie zrobiona z produktów które są dostępne u nas przez cały rok. Ale wiadomo, latem są bardziej aromatyczne i pachnące. Ja zrobiłam z  majonezem ale równie pyszna jest z różnymi sosami i dresingami. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 1 mniejsza marchewka

Ala piecze i gotuje
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 322

gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i przekładamy do miseczek. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego

My Culinary Art
Jajka w skorupkach 170

proste i smakowite danie śniadaniowe. W dodatku niezwykle ciekawie wyglądające :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 jajka Łyżka masła Pół łyżeczki zieleniny ( do wyboru szczypiorek, pietruszka, koperek lub   mix tych ziół) Bułka tarta Jajka gotujemy na twardo. Następnie przekrajamy na pół, koniecznie w skorupkach.   Delikatnie, przy pomocy łyżeczki wydłubujemy środek skorupki. Siekamy białko

Kolizje Smaków
Masło ziołowe 159

oczy :) Czas przygotowania: 5 minut + pół godziny chłodzenia Ilość porcji: cała kostka Składniki: Kostka masła Pół pęczku szczypiorku ( ja wymieszałam „prawdziwy” szczypiorek z kupnym) Pół pęczku pietruszki ( można zastąpić koperkiem, bazylią, oregano… tym co lubimy ; ) 2 ząbki czosnku Łyżeczka cytryny Sól Ciepłe masło umieszczamy w miseczce. Dodajemy posiekane zioła oraz ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego ( lub dla leniwych przeciśnięty przez

Kolizje Smaków
Zupa krem ze szparagów według Juli Child 153

Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy około ½ szklanki śmietanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :) Wprawdzie Julia o tym nie wspomina, ale nam zdarza się dodać ugotowaną marchewkę i odrobinę czosnku. Naszym zdaniem wzbogacają smak zupy

Kolizje Smaków
Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler 696

Ilość porcji: 6 Składniki: 250 ml kefiru 250 ml zsiadłego mleka 250ml kwaśnej śmietany 18% Pęczek botwiny 2 buraki Świeży ogórek Pół pęczka rzodkiewki Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka koperku Ząbek czosnku 2 łyżeczki octu spirytusowego Sól, pieprz, cukier Botwinę i buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy

Kolizje Smaków
Kotlet de volaille 353

danie i mamy nadzieję, że stanie się ona dla Was równie wyjątkowe jak dla nas :) Ilość porcji :4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Masło ziołowe  ( zastąpiłyśmy pietruszkę koperkiem, jednakże można użyć dowolnych ulubionych ziół:)) 4 pojedyńcze piersi z kurczaka Jajko Talerzyk mąki Talerzyk bułki tartej Olej Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie przez folię rozbijamy tłuczkiem

Kolizje Smaków
Pstrąg na parze 217

skrobanie, my jednak zawsze staramy się nieco oczyścić skórę). Całą rybę delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Z wierzchu oraz w środku sypiemy pstrągi delikatnie majerankiem. Do środka wkładamy koperek oraz plasterki cytryny. Odkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie układamy pstrągi w misce od parownika. Jako dodatek możemy w kolejnej misce dodać oczyszczone młode ziemniaczki. Ustawiamy parownik

Kolizje Smaków
Sałatka śledziowa 595

mundurkach. Jabłka, ogórki, cebule i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w spore kawałki, dorzucamy pokrojone produkty i dodajemy jogurt oraz majonez. Doprawiamy cukrem, nie solimy! Dekorujemy koperkiem i podajemy na stół

Kolizje Smaków
Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego 233

stron ciasta można wyrzucić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni około 15 minut. Obserwujemy ciasto aż się upiecze i ładnie zarumieni. Podajemy na ciepło przystrojone np. koperkiem

Kolizje Smaków
Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki, czyli pomysł na rodzinny obiad w stylu greckim 351

chilli, pokrojona w drobną kostkę ( z pestkami lub bez, zależy jak ostro jadasz ) 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w kosteczkę ok. 6 łyżek posiekanych świeżych ziół ( kolendry, natki, mięty, koperku, oregano, tymianku - co mamy pod ręką ) sól i pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Kurczaka rozłóż na blasze skórą do góry, posyp solą i pieprzem, polej sokiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 351

sztuk czas przygotowania: 30 minut + 20 min pieczenie Składniki: 250 g sera feta, pokruszonego 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej po 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: natki pietruszki, koperku i mięty (w sumie 6 łyżek świeżych ziół, możesz użyć innych) 10 arkuszy ciasta filo, o wymiarach ok. 30 x 18 cm, rozmrożonych, lub 10 trójkątnych płatów ciasta yufka

Chilli Czosnek i Oliwa
Danie jednogarnkowe i rosołek 219

makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka  2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] Sol, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek, natka pietruszki ziemniaki  makarony Marchewkę obrać, cebulę opalić ,skrzydełka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie

Moje domowe kucharzenie