płynu). Zostawiam do wchłonięcia wody, najlepiej pod kocem lub w ręczniku, by izolować ciepło. Usmażonego łososia podaję z kuskusem, a całość polewam słodkim chutney'em. Na koniec posypuję koperkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiŻÓŁTYM SEREM. / całkowicie autorski;/ na 10-12 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 4 kromki chleba żytniego 2 jajka 200g startego Emmentalera 100g mielonego lnu 2 posiekane pęczki koperku sól, pieprz Gotuję kaszę w lekko osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu. Wyjmuję woreczki z wrzątku,wyrzucam z nich kaszę do miski, studzę. Chleb dzielę na mniejsze kawałki, moczę
W kuchni Karmel-itkiszczelnie zamknięte w lodówce minimum dwie doby. ******** ŚLEDZIKI PO WIEJSKU Z PAPRYKĄ. / autorski;/ 1 duży słoik 500g solonych śledzi 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 2 cebule 2 pęczki koperku 2 szklanki oleju 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 2 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Śledzie moczę przez noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroję
W kuchni Karmel-itkiłasny;/ 1 makrela wędzona 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 2 - 3 łyżki serka kremowego pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozgniatam widelcem. Siekam koperek dość drobno, dodaję do ryby wraz z majonezem i serkiem. Wszystko mieszam, doprawiam pieprzem. Podaję ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkijeszcze chwilę. Dodać do foremek. Do każdej foremki włożyć po plasterku pomidora i ostrożnie wbić po jednym jajku, tak aby żółtko się nie rozleciało. Posypać zieleniną (ja akurat miałam koperek) oraz serem. Piec około 10 min w temperaturze 180 stopni. Białko ma się ściąć, ale żółtko powinno zostać płynne
Zgrabne Gotowaniewykałaczką. Roladki smażymy na oliwie z oliwek przez kilka minut aż się zarumienią, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez około 10 minut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Smacznego
Zgrabne Gotowanieuczelnię. Na dzisiaj wybrałam sałatkę krabową, jedną z moich ulubionych :) SAŁATKA KRABOWA (2 porcje) Składniki: - 8 paluszków krabowych (surimi) - 150 gram kukurydzy konserwowej - pół ogórka - 2 jajka - koperek - łyżka serka homogenizowanego naturalnego/jogurtu greckiego/gęstego jogurtu naturalnego - sól, pieprz Jajka ugotować na twardo. Ogórka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Surimi i jajka również pokroić w kostkę. W misce wymieszać
Zgrabne Gotowanieprzygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 5 min. SOS CZOSNKOWO-KOPERKOWY Składniki: - opakowanie jogurtu greckiego (200 gram) - 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) - 1 ząbek czosnku - łyżka posiekanego koperku - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1/4 łyżeczki cukru pudru Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze wszystkimi składnikami - gotowe! A w następnym poście pomysł na pyszna przekąskę
Zgrabne Gotowanieziemniaki. Na końcu zeszkloną cebulę. Doprawiam pieprzem i wrzucam kostkę warzywną. Na sam koniec wlewam śmietanę rozmieszaną z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Chciałabym wsypać jeszcze posiekany koperek, ale ze względu na mojego syna nie robię tego, gdyż Młody za nim nie przepada :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeczosnku 250 g szpinaku (użyłam mrożonego) suszone pomidorki z zalewy lub nie 150 g sera feta (ilość można dopasować wg gustu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos jogurtowy jogurt naturalny koperek sól czosnek granulowany Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki wymieszać, prócz wody. Wodę stopniowo dolewać tak by można było zagnieść gładkie ciasto. Nadzienie. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać sól i pieprz. Dodać
coolinarnastrefa.blogspot.comgarnka z zupą. Na koniec dodaj groszek konserwowy, jeśli go używasz , wraz z zalewą. Gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp świeżym lub suszonym koperkiem , natką . Smacznego
Słodkości i nie tylkomieszamy szybko i energicznie podsarzajac ja (powstaje nam zasmarzka) dodajemy do zupy Na koniec smakujemy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku Ps Zupa swietnie smakuje z koperkiem. Mozna ja rowniez zaprawic pomidorami. Wszystko zalezy od gustu Smacznego
Klaudynkowa kuchniadużą ilością ogórków, oczywiście takich kiszonych samodzielnie w domu. No i chyba jednak z ziemniakami chociaż wersja z ryżem też mi smakuje. Do takiej zupy obowiązkowo czosnek i dużo koperku. Tak, uwielbiam ogórkową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŚwieży pstrąg prosił się o pyszne dodatki. Może jakaś wędzona nuta i coś z ziół ? Kilka plastrów boczku, gałązki mięty, koperku i do pieca ! I do tego mało zmywania bo tak przygotowaną rybę piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który potem po prostu zdejmuję i wyrzucam. Nic się nie przypala a ryba nie przywiera do naczynia i łatwo
Smaczna PyzaDzisiaj na obiad proponuję kluski casarecce z pesto ze zmiksowanych surowych szparagów , z dodatkiem sera peccorino i koperku. Pysznie i szybko bo w upały gotować się nie chce. Moje pesto, chociaż pewnie zaraz ktoś krzyknie, że nadużywam tej nazwy, powstało z resztek szparagów. Tak, właśnie z resztek bo wykorzystałam odłamane końcówki szparagowych pędów, które odrzuciłam wcześniej. Nadawały się bo były
Smaczna Pyza