koperek - 3011 przepisów (strona:161/201)

Lekka sałatka z rostbefem i rukolą 216

Składniki na oko, bo zależy od tego jak jesteśmy głodni (tak na 2 osoby): 200 g rostbefu pokrojonego w cieniutkie plasterki Rukola 10 koktajlowych pomidorków Do smaku: Sól, pieprz, koperek, czosnek , oliwa z oliwek Umytę rukolę i pomidorki rozkładamy na talerzu, dodajemy rostbef i posypujemy przyprawami.  Gotowe! Super lekko, zdrowo i ekspresowo! Oczywiście można zmienić sałatkę, dodać jakiś składnik

Mia Cucina Sofieta
Tańcowała roszponka z buraczkami 193

tego jak jesteśmy głodni (tak na 1 osobę): 150 g serka feta opakowanie roszponki “Fit&Easy” 1 duży ugotowany burak garść orzeszków pinii Do smaku: Sól, pieprz, koperek, cytrynowa oliwa z oliwek Kroimy ser feta i ugotowanego buraczka w kostkę, prażymy orzeszki na teflonowej suchej patelni. Roszponkę rozkładamy na talerzu (ładniej się prezentuje) dodajemy fetę i buraczek, posypujemy orzeszkami

Mia Cucina Sofieta
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 187

wiosna już za 6 dni, więc starajmy się przyjemnie ją zwabić naszymi kolorowymi posiłkami!  Pieczone ziemniaczki są rewelacyjne już same w sobie, ugotowane i polane masłem i posypane koperkiem.. My rzucając sobie wyzwanie z ciecierzycą postanowiłyśmy połączyć te dwa świetne surowce.  Do farszu została dodana skórka z limonki i odrobina cukru - co bardzo fajnie wkomponowało się

Symfonia Smaków
51. Wiosna, wiosna! Czyli zielone pesto z pietruszką i pistacjami. 164

możecie użyć każdy inny, dowolny, ulubiony :)  Składniki: 2 gałązki natki pietruszki garść słonecznika 15-20 pistacji sól pieprz  oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku opcjonalnie: trochę świeżego koperku Wykonanie: Pietruszkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia.  Słonecznik prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (delikatnie, należy uważać, aby nie przypalić) i razem

Symfonia Smaków
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 188

zabawić się kreatywnością i zamienić składniki na Wasze ulubione np. filet z innej ryby, szynkę szwarcwaldzką, zielone szparagi, paski cukinii lub awokado, do sosu dodać mozarellę lub musztardę, świeży koperek lub inne ulubione zioła: do odważnych świat należy

Symfonia Smaków
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 217

wiosenny(letni) obiad: Składniki: 1litr esencjonalnego wywaru warzywnego 200ml mleka (3,2 lub 2%) 1 średniej wielkości kalafior ugotowana pietruszka, seler oraz marchewki z wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku  świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz  kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy : 120ml wody 50g masła pół łyżeczki

Symfonia Smaków
Dorsz w ziołach z pomidorami 184

oczywiście możecie wziąć inną, Waszą ulubioną rybę. Gorąco polecam! Składniki: 60dag filetu z dorsza, cebula, 2 pomidory, cytryna, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, po łyżce posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, bazylia, estragon. Przygotowanie Cebulę drobno posiekać, wymieszać z ziołami. Rybę podzielić na porcje doprawić solą i pieprzem, ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Na rybie ułożyć posiekane zioła wraz z cebulą

Z miłości do słodkości
ZAPIEKANY KALAFIOR 158

sosem. Sos to niestety te niebezpieczne kalorie ;) W garnuszku rozpuszczamy starty ser zolty, okolo 10 dkg, z dodatkiem smietany (male opakowanie). Doprawiamy pieprzem, sola, odrobina papryki w proszku i koperkiem. Zapiekamy az sie przyrumieni w temperaturze

Przysmaki Karolki
Pieczone ziemniaki w ziolowej posypce 218

przeciez lato to czas grillowania. Dodatkowo posypka z ziol dodaje im aromatu i sprawia, ze smakuja jeszcze lepiej. skladniki: mlode ziemniaki olej sezamowy mieszanka ulubionych ziol (ja uzylam koperku, tymianku, szczypiorku i rozmarynu) sol i pieprz wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy. Doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy z 2 lyzkami oleju sezamowego

Przysmaki Karolki
Wielkanocne jajka 262

zoltkami, doprawiamy sola i pieprzem. Gotowa pasta napelniamy bialka i dekorujemy plastrami ogorka. Jajka ze sosem tatarskim skladniki: jajka ugotowane na twardo kilka pieczarek marynowanych ogorek konserwowy majonez koperek sol, pieprz wykonanie: Ugotowane na twardo jajka kroimy na pol i wyciagamy zoltka, ktore siekamy lub rozdrabniamy widelcem. Pieczarki i ogorka konserwowego kroimy w kosteczke. Dodajemy zoltka, majonez i przyprawy, wszystko

Przysmaki Karolki
Salatka na Dzien Czosnku 5796

sosem czosnkowym. Sos czosnkowy skladniki: majonez i jogurt naturalny w rownych proporcjach kilka zabkow czosnku sos z cytryny sol, pieprz odrobina cukru ziola prowansalskie ( dzis zamiast ziol uzylam tylko koperku) wykonanie: Mieszamy w rownych proporcjach jogurt i majonez. W zaleznosci od ilisci dodajemy przecisniety przez praske czosnek. Calosc doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, sola i pieprzem. Na koniec dosypujemy ziola

Przysmaki Karolki
Cukinia i feta 214

ambicjami. Placuszki z cukini z feta skladniki 2 cukinie 100g pokruszonej fety 2 jajka 5 lyzek maki 2 lyzki bulki tartej pieprz, sol 1 lyzka oregano 1 lyzka koperku 1 zabek czosnku wykonanie: Cukinie myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach, solimy. Odstawiamy na 30 minut by puscila sok. Odciaskamy ja. Do cukini dodajemy pokruszona fete, jajka, make, bulke

Przysmaki Karolki
A jutro bedzie... 124

zupa. Mam nadzieje, ze smaczna, bo z wiosennych warzyw, z koperkiem i w czyms jeszcze.  Zapraszam

Przysmaki Karolki
Zupa pomidorowa z naleśnikowymi szaszłykami 172

jako dodatek do zupy. Zupa jest kremowa, gęsta i wyjątkowo pyszna. A zmiksowanie w ten sposób warzyw jest świetną bazą do każdej zupy kremu. Naleśniki z kremowym serkiem i koperkiem uzupełniają ja idealnie. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Losos ze szparagami w sosie koperkowym 177

Zalewamy mąkę rosołem z kostki kurczakowej (250 ml)- łaczymy mieszając. Zciagamy z ognia dodajemy ok 300-400 ml smietany-miksujemy- blendujemy. Dodajemy pęczek świeżego lub suszonego koperku I pieprz do smaku. Stawiamy na ogniu - do zagotowania. Ok 200 gr szparagow pluczemy, odcinamy koncowki- kroimy na pol I wrzucamy do garnka z wrzatkiem na 1-2 min. Odcedzamy

Smaki Edyty