smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy(...)mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę do kapuśniaku, próbujemy, przyprawiamy majerankiem. Mmmm Pycha
NA MOIM TALERZUJedno danie na obiad, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Potrzebujemy: -3-4 żeberka mięsne -0,5 kg kiszonej kapusty -liść laurowy -ziele angielskie -majeranek -warzywko lub sól i cukier do smaku Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka. Zagotowujemy, zbieramy "szum(...)dodajemy je do garnka z kapustą. To jest moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukier a także majeranek. Chwilę gotujemy i gotowe. Kapuśniak możemy podać w talerzu, ale znakomicie smakuje w chlebie własnego wypieku... Smacznego
Maminek kulinarnyKapuśniak zazwyczaj gotuję z kiszonej kapusty, ale nie zawsze. Słodka też się nadaje na tę zupę. Oczywiście smak jest inny, ale wcale nie gorszy. Miseczka takiej pożywnej i rozgrzewającej zupy przyda się po powrocie do domu w zimny, jesienny dzień. Zobacz przepis na Kapuśniak z trąbkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzachwili kiedy karo66 ( znajoma z portalu Garnek.pl) dała mi przepis na kapuśniak z kaszą ( Zelowski ) ,, chodziła „ za mną chęć wypróbowania tego pomysłu w innych zupach. Do tej pory z kaszy gotowałam w zasadzie tylko krupnik .Do innych zup kasz nie dodawałam .Ponieważ Kapuśniak Zelowski bardzo nam posmakował postanowiłam spróbować zrobić w ten sposób ogórkową i nie myliłam się – jest pyszna
Buniabaje w kuchniKrem z kapusty to rodzaj kapuśniaku tylko zrobimy ze świeżej kapusty. Tajemniczym składnikiem jest parmezan, a właściwe to co z niego zostało. Czas : 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Zupa z kapusty i pęczaku jest tradycyjnym daniem północnych regionów kuchni włoskiej, przygotowywanym jesienią i zimą. Potrawa jest lekka, bo zawiera tylko ugotowaną, świeżą kapustę, zagęszczoną ziemniakami oraz
Niedzielny kucharzNadchodzą chłodniejsze dni, a wraz z nimi przychodzi też ochota na pożywniejsze dania. Doskonałą propozycją na jesień jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Taka zupa jest bardzo sycąca i do tego pyszna. Do tego kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa, która wzmocni naszą odporność jesienią. 0,5 kg kiszonej kapusty 60 dag kości wieprzowych 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek
Dieta bez mlekaUwielbiam kapuśniaki, mogłabym jeść codziennie. Dzisiejszy kapuśniaczek jest z dodatkiem kminku. Warto dodać kminek do potraw. Jest bardzo zdrowy Na dużą patelnię wlać odrobinę oleju i wrzucić pokrojony drobno boczek.Smażyć tak długo aż boczek lekko się przysmaży. Na patelnię wrzucić posiekaną drobno cebulkę i smażyć razem z boczkiem aż cebulka zmięknie. Teraz dodać kapustę kiszoną, kminek, marchew pokrojoną
Kuchnia Pokoleńdodać gorącą kapustę z wywarem, włoszczyznę, paprykę i zagotować. Na stopionej słoninie poddusić resztę cebuli pokrojonej w kostkę. Zupę okrasić słoniną z cebulką, doprawić solą do smaku. Do porcji kapuśniaku dodawać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Podawać z chlebem
Przepisy kulinarne babci AntoninyMłoda kapusta stwarza sporo kulinarnych możliwości. Jedną z nich jest... Artykuł KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z JAJKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkapustą i grzybami? Ja uwielbiam! A może wolicie na obiad karkówkę w kapuście kiszonej? Mnóstwo potraw wykonasz właśnie z kiszonej kapusty. Nie wyobrażam sobie bez niej dobrego bigosu czy kapuśniaka. Kiszenie kapusty jest w mojej rodzinie coroczną tradycją. Unikam jak ognia kiszonej, a najczęściej kwaszonej kapusty ze sklepu. Domowa kapusta kiszona jest bardzo prosta do zrobienia i uda się każdemu
Ania gotujefasolą i rybą Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Rosyjska zupa solanka Barszcz a'la ukraiński Zupa z serkiem topionym i pieczarkami Krupnik na żeberkach Najlepsza grochówka Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach Zupa borowikowa Składniki: 500g świeżych grzybów (borowików, koźlarzy, maślaków, podgrzybków) 1,5 litra bulionu warzywnego 1 marchew (ok 150g) 1 cebula
Obiad gotowyulepszaj :) Oto top 10 innych przepisów na domowe zupy , które mogą Ci się spodobać: Zupa z młodej botwinki i buraków Przepis na pomidorową Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa: najlepszy przepis na rosole Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Zupa krem z soczewicy czerwonej Rosół z indyka Zupa z dyni
Moja Książka Kucharskasię tobie i twoim bliskim :) korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać: Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa na rosole Zupa z botwiny z ziemniakami osobno Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Zupa krem z soczewicy czerwonej Rosół z indyka
Moja Książka KucharskaTobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać: Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa na rosole Zupa z botwiny z ziemniakami osobno Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Zupa krem z soczewicy czerwonej Rosół z indyka
Moja Książka Kucharskadoprawić do smaku olejem sezamowym, sosem sojowym, solą i sokiem z cytryny. Gotową zupę z cukinii podajemy z ulubionymi dodatkami, dekorujemy świeżymi ziołami :) Więcej przepisów na zupy do wypróbowania: Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą>>> Zupa ogórkowa. najlepszy przepis na rosole>>> Zupa z botwiny z ziemniakami osobno>>> Barszcz czerwony z ziemniakami
Moja Książka Kucharska