Pyszny rozgrzewający kapuśniak z papryką, pomidorami i grzybkami. Zupę zrobiłam z boczkiem wędzonym i kabanosami. Szybciej się ugotuje niż na mięsie a jest syta i bardzo dobra. Smakuje mi bardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni. 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 cebula 250 g kapusty kiszonej
wesoła kuchniaBardzo smaczna, aromatyczna i sycąca zupa, w sam raz na jesienny obiad. Pojawiła się w sklepach fioletowa kapusta pekińska i właśnie z niej przygotowałam kapuśniak. Można oczywiście zrobić z białej, będzie również smaczna. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Pekinkę warto jednak jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale … Czytaj dalej Kapuśniak
gotuj ze mnąmąki pszennej Kapustę odciśnij z soku i przesiekaj na desce. Możesz wcześniej kapustę przepłukać w czystej letniej wodzie, jeśli kapusta jest mocno kwaśna lub gdy nie lubisz dość kwaśnego kapuśniaku. Ja ten etap pomijam, kocham kwaśne zupy :-D Przesiekaną kapustę włóż do niedużego garnka i zalej wodą (tyle, żeby tylko była przykryta). Przykryj garnek pokrywką i od chwili zagotowania(...)mieszaj do połączenia się. Zasmażka będzie gęstnieć. Dolej kolejną chochelkę i znowu mieszaj. Gdy zasmażkę rozprowadzisz bulionem na tyle, że będzie już dość płynna, wlej ją do całości kapuśniaku i energicznie go zamieszaj. Gotuj jeszcze przez minutę
Delicious Placewychodzi ;) Choć przyznam, że patrząc czasami na kolekcje naczyń i sztućców koleżanek blogerek to aż wstyd pokazać mi swoją ubogą zbieraninę;) A tymczasem przygotowałam dziś dla Was zupkę :) Kapuśniak z dodatkiem młodej kapusty i pomidorów :) Jeśli tak jak ja lubicie to warzywo, to nie może zabraknąć na Waszym stole tej wiosennej zupy :) Jest znacznie delikatniejszy niż tradycyjny kapuśniak, lecz
My simple kitchenChoć kapuśniak w moim domu nie był podawany od ładnych kilkunastu lat, zachciało mi się właśnie jego. Pewna przemiła osoba poinformowała mnie, że kapuśniak może być zarówno z kapusty białej, jak i z kiszonej, przy czym ten przygotowany ze słodkiej kapusty dodatkowo zawiera koncentrat pomidorowy. U mnie zupa bez koncentratu, ot taka zwykła kapuściana;) Boczek miałam dość chudy, nie było
Smaki Na TalerzuCzęsto kiszę kapustę w słoiku tak na teraz na dwie czy trzy porcje. Zajadamy ją samą ale tym razem wykorzystałam ją do ugotowania pysznego, delikatnego kapuśniaku. Polecam gorąco przepis na tę zupę, pożywną i aromatyczną, rodem z kart PRL-u i kuchni mojej babci. Kapuśniak z własnej, kiszonej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKapuśniak to moja druga zupa, #2 w rankingu zaraz po ogórkowej i przed białym barszczem. Z dodatkiem ziemniaków pełni funkcję posiłku węglowodanowego. Choć ze względu na kwaskowy charakter zamiast węglowodanów -ziemniaków, równie dobrze można było by dodać mięsa z żeberek i miała by charakter zupy białkowej... :) Oczywiście po dodaniu żeberek, nie będzie miała już(...)warzywa. Postawić na kuchni i gotować na wolnym ogniu. Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna to należy przepłukać w zimnej wodzie (jak ktoś lubi bardzo kwaśny kapuśniak, to nie musi tego robić), włożyć do osobnego garnka, zalać wodą i gotować aż będzie miękka. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy ugotowaną kapustę razem z wodą, w której się gotowała, dodajemy kminek
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKochani pisałam Wam ostatnio o poście dr Dąbrowskiej - tutaj - dzisiaj pokazuje kolejny przepis na danie z dostępnych w tej diecie warzyw. Szybki kapuśniak z pomidorkami. To czego potrzebujesz to: - 2 szklanki kapusty kiszonej wraz z sokiem - 1 jabłko - 1 gałązka pomidorków koktajlowych - świeża bazylia - sól, pieprz Jabłko ścieramy na tarce, mieszamy z kapustą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą około(...)szklanka i gotujemy do miękkości kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem, możesz tez użyć kminku. Dodajemy pokrojone pomidorki i gotujemy kolejne 10 minut. Podajemy z listkami młodej bazylii. Kapuśniak wyszedł całkiem fajny i smaczny i byłam w lekkim szoku, że prawie z niczego można zrobić pyszną zupę, totalnie
SMYKWKUCHNIdodajemy przekrojone kawałki mięsa i przyprawy i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Gotujemy do miękkości mięsa. Wyjmujemy oddzielamy od kości i rozdrabiany po czym ponownie dodajemy do kapuśniaku. Kiełbasę Hańderek kroimy w plasterki i dodajemy do kapuśniaku (będzie jeszcze smaczniejszy kiedy przysmażymy kiełbasę z cebulą). Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku. Jeszcze chwilkę gotujemy. Posypujemy natką
Gotowanie jest łatwedworze tak chłodno to oczywiście ma się ochotę na coś rozgrzewającego i nieco pikantnego. Zazwyczaj o tej porze roku świetnie sprawdzają się zupy. U mnie tym razem kapuśniak w wersji pomidorowej. Inspirację zaczerpnęłam z jednego z numerów magazynu Moje Gotowanie, jednak znacznie zmieniłam kilka rzeczy i proporcji. Zupa jest kwaśna - jak przystało na kapuśniak, konkretna i sycąca. Pikantność zupy można
My simple kitchenSkładniki: Kiszona kapusta 1 celula 3 ziemniaki kostka rosołowa sól, pieprz kilka suszonych grzybków Wykonanie: Kapustę opłukać 2 razy wodą (jeśli wolicie żeby kapuśniak był bardziej kwaśny można pominąć płukanie). Kapustę wrzucić do garnka, dolać wody, dodać cebulę i kostkę rosołową. Można również dodać kilka suszonych grzybków. Gotować do czasu kiedy kapusta będzie miękka. W osobnym garnku ugotować(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki i kapusta będą miękkie połączyć je w jednym garnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jest to przepis na kapuśniak bezmięsny ale można ugotować go również na żeberkach, wtedy zamiast kostki rosołowej gotuje się wywar z żeberek
Olga Piecze i GotujePewnie już o tym nieraz pisałam, że bardzo lubię zupy przez co często goszczą u mnie w domu. Dziś królował kapuśniak z pomidorami pyszny, rozgrzewający p achnący wędzonką i bardzo sycący . Idealny na dzisiejszy jesienny, deszczowy dzień. A tu zapraszam na tradycyjny kapuśniak albo ze słodkiej kapusty . Składniki: 500 g kości/żeberek
magiczna kuchnia KasiŁatwe Tanie Przepis na kapuśniak ze skwarkami lub bez – ja zrobiłam ze skwarkami i było pysznie! 🙂 Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego pół główki świeżej kapusty 4 średnie ziemniaki kawałek pora 1 średnia marchew 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera skwarki natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku […] Artykuł Kapuśniak ze skwarkami pochodzi z serwisu
PysiaGotuje.plPowracam. Z kolejną zupą. Tym razem kapuśniak leniwca studenckiego,który o zupie myślał przez dwa wykłady i pół ćwiczeń. Jak to zwykle bywa po zakupie składników,z których połowy zapomniało się włożyć w markecie do koszyka... należało się psychicznie przygotować do zrobienia zupy(czyli posiedzieć na facebooku) i zadzwonić do rodziny(czy mogę ugotować kapuśniak na tej kapuście ze słoika
U Fiolkizupę bigos natknęłam się w internecie. Bardzo mnie zaciekawiła, przeczytałam przepis i trochę się nim rozczarowałam, postanowiłam zatem przygotować własną recepturę. Ktoś powie, że to kapuśniak i w pewnym sensie będzie miał racje, tylko, że ja kapuśniaka nie lubię, a ta zupa bardzo mi smakowała. Będę do niej często wracała. Niestety wolnymi krokami nadchodzi już jesień więc
Jadło i czytadło