Lekko kwaskowy, rozgrzewający, z chrupiącym bekonem... kapuśniak! Są wśród Was jego miłośnicy? Składniki: ok 750g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka 8 średniej wielkości ziemniaków 2 listki laurowe ok 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek 40 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz do smaku opcjonalnie 1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak
Kuchnia w czekoladzieKapuśniak ma dużo witaminy c i doskonale działa na takie wredne przeziębienia, z jakimi się borykam. No i jest tani. I smaczny. Czego chcieć więcej? KAPUŚNIAK Składniki: - 3,5 litra wody - 200 gram jakiegoś mięska, można również użyć kości - 100 gram boczku wędzonego - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 4 ziemniaki - 1 kilogram kapusty kiszonej - sól - pieprz - ziele
Życie zamknięte w smakutylko na zimę/ Składniki: – około 0,5 kg szyi z indyka – 1 kg żołądków z kurczaka/ indyka (mięso można też zastąpić żeberkami wieprzowymi, jak w Kapuśniaku , ale zupa będzie wtedy tłustsza) – 1 seler (ok. 180 g) – 1 korzeń pietruszki (ok. 130 g) – 1 por (ok. 100 g) – 6-7 ziemniaków(...)choć rzeczywiście, gdy jest podawana bardzo gorąca – świetnie rozgrzewa. Podawana ciepło – dzięki kwaskowości potrafi świetnie orzeźwić. Podobne przepisy Chłodnik z botwinki Egzotyczny krem z dyni Kapuśniak rozgrzewający Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color
Pociąg Do KuchniZawsze gdy przygotowuję gołąbki zostaje mi środek sparzonej kapusty włoskiej. Zazwyczaj nie wiadomo co z nim zrobić, ja robię ten właśnie kapuśniak. Jest to prosta i pyszna zupa, w sam raz na szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki
Rozpustne gotowaniegotuję, po prostu gdy zupa jest gotowa wyłączam grzanie, wrzucam szpinak, mieszam (nie przykrywam garnka) i gotowe! Zupa zyskuje na smaku i wartościach odżywczych, naprawdę polecam! Tym razem gotowałam kapuśniak z młodej kapusty, szpinak dodał jej koloru i smaku, bardzo nam smakowała. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem: 1 łyżka
Rozpustne gotowaniekwasie kapusty, dzięki któremu tłuszcz z mięsa jest "przegryziony". Ja tym razem dodałam jarzyny (m.in marchew), co według niektórych kucharzy uznawane jest za niedopuszczalne- jednocześnie kwalifikując tą zupę jako kapuśniak (nie kwaśnica). U mnie w domu kwaśnicą była zawsze zupa na bazie kiszonej kapusty, kapuśniak natomiast na bazie świeżej. Składniki: 25 dag kapusty kiszonej 2 litry wody 1 cebula ½ szklanki
Tradycyjna KuchniaIdealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka(...)garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru. Po chwili doprawić do smaku. Całość powinna się gotować na malutki ogniu ok. 15-30 minut. Kapuśniak najlepszy jest na następny dzień, gdy wszystkie smaki przegryzą się, więc jutro też życzę smacznego
MarciochaKucharzyPyszny, syty i aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami , jest świetną propozycją na jesienny obiad . Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest akcent w postaci kawałka smacznego żeberka. składniki na 6 porcji zupy 70 dag żeberek 1/2 główki młodej kapusty włoszczyzna ( marchewka , pietruszka, mały kawałek selera i pora ) cebula ząbek czosnku(...)zupę doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, szczypta kminku i ziarenkami pieprzu. Zupę gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę. Kapuśniak podajemy z posiekaną natką pietruszki
Smakowite DaniaKapuśniak na szybko. Okazało się, że nawet kapuśniak można ugotować błyskawicznie jak tylko sie zrobi odpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam lodówkę i znalazłam tam dwa litrowe słoiki wywaru mięsnego, pół słoja kapusty kiszonej, kawałek kiełbasy, boczku i trochę warzyw. I powiem szczerze wyszła znakomita zupka, syta i pożywna. Obiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny
Kuchnia z widokiem na ogródochotę na pyszny domowy obiad. Ja w takie dni najczęściej przygotowuję rozgrzewające zupy. Dzisiaj zapraszamy Was na jedną z nich, mianowicie na domowy, rozgrzewający pomidorowy kapuśniak z kiełbasą. Myślę, że ta wersja smakowała przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi kapuścianych zup. Pomidorowy kapuśniak SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka 3-4 ziemniaki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepis na zupę kapuśniak mam od mojej mamy. Robi ją od wielu lat i ja również robią ją według tego przepisu. A jak wiadomo przepisów jest bardzo wiele na kapuśniak a lubimy najbardziej ten przepis, który pamiętamy z dzieciństwa. Składniki: 60 dag kapusty kiszonej 30 dag marchwi pietruszka seler około
Amatorka kuchennaKrem z kukurydzy z chipsami z boczku Zupa z fasolki szparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa grzybowa
Ala piecze i gotujekoniec przedstawić kilka przepisów z indyjską nutą w tle, ale robionych przez znanych nam celebrytów kulinarnych. Zdecydowanie, na polskim rynku, ostatnio triumfuje Marta Dymek . Wypróbowałam jej przepis na kapuśniak po indyjsku. Znajdziecie go w książce Marty, którą oczywiście mam, bo każdy szanujący się bloger, ją ma ;) Przyłożyłam się bardzo sumiennie do testowania przepisu, robiąc najpierw bulion warzywny(...)kwaskowate pomidory i oczywiście kapusta. Piszę tego posta właśnie z miseczką tej zupy. Przepisu na bulion warzywny nie zdradzam, zajrzyjcie do książki. Podaję natomiast za Martą przepis na kapuśniak. Można go przechowywać w lodówce i, jak to z kapustą bywa, z każdym dniem zupa smakuje coraz lepiej. Składniki 2 ząbki czosnku posiekane 1/2 papryczki chilli bez pestek posiekanej
W kuchni wieczoremDanie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013 roku w Gliśnie Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na zupę: 1,5 do 2 kg kapusty kiszonej 0.5 kg kości wieprzowych (najlepsze są żebraka) 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 szt. selera(...)ugnieść intensywnie pałką do ucierania ciasta. Boczek wędzony pokroić w kostkę podsmażyć na złoty kolor. Okrasić boczkiem prażuchy i podawać z kapuśniakiem. Smacznego
kgwjanczewo