taki przecier musi być gęsty, jeżeli chcecie to oczywiście możecie użyć 200 ml mleka migdałowego łyżka mąki kukurydzianej pęczek świeżej kolendy łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku pół łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego, startego na tarce) łyżeczka kuminu łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki dobrej jakości oleju roślinnego *opcjonalnie 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego, jeżeli pomidory były kwaskowate Przygotowanie(...)garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie przyprawy, czyli kurkumę, czosnek, imbir, kumin, paprykę. Smaż przez klika sekund cały czas mieszając, dzięki temu zabiegowi przyprawy uwolnią wszystkie swoje aromaty. Dodaj przecier pomidorowy, mleko migdałowe i zagotuj. Następnie dodaj ewentualnie syrop z agawy/klonowy czy nawet cukier, sól, jeżeli według Ciebie taka będzie potrzeba, mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek
greenscarfSoczyste, miękkie, pachnące cynamonem, goździkami, świeżym imbirem, aromatyczną mieszanką przypraw curry i pieprzem cytrynowym pałki z kurczaka to świetny pomysł na obiad w wersji orientalnej. Składniki: 1kg pałek z kurczaka pieprz cytrynowy Marynata: 500ml wody 12 rozdrobnionych goździków 5cm startego imbiru 2 łyżki maggi 2 łyżki przyprawy do kurczaka 3 łyżki curry 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki oliwy z oliwek
Szalona Kuchnia Ewelinymięsa gulaszowego 500g fileta z kurczaka 200g boczku surowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki lubczyku 3 łyżeczki kolendry w ziarnach 5cm imbiru sól pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1. Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką(...)mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Mieszankę warzywną odsączyć z zalewy. 3. Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35 cm x 30 cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć
Szalona Kuchnia Ewelinyśrednie cebule 4 ząbki czosnku 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól i pieprz naturalny do smaku 1- 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżka masła 3 łyżki oleju Jak przygotować flaczki wołowe(...)podsmażyć na oleju i dodać do flaków, a na pozostałym oleju podsmażyć papryki, które dodać do gotującej się potrawy. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka, dodać również imbir, gałkę, majeranek i natkę pietruszki. Gotować do miękkości warzyw i flaczków, przyprawić pieprzem i solą do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kuchcik gotujebulionu z przepisu na rosół 3-4 g suszonych grzybów mun 50-60 ml sosu tamari ( wersja bez glutenu) lub sosu sojowego 2 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 1 średnia papryczka chilli lub 1/4 łyżeczki płatków chilli 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki szczypiorek 1/2 limonki lub 2 łyżeczki soku z limonki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 laska cynamonu(...)gęsi) Gotowy bulion podgrzać a następnie dodać suszone grzyby mun, umytą i pokrojoną w plasterki limonkę lub 2 łyżeczki soku z limonki, obrany czosnek oraz obrany i pokrojony imbir, umytą papryczkę chilli lub płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy (oprócz kurkumy). Całość gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodać kurkumę i gotować kolejne
Ola la LCHFoleju 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostk ę 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce 3-4cm kawa ł ek imbiru, obrany i starty 1 ł y ż ka przyprawy garam masala 1/2 ł y ż eczki proszkowanego chilli 400g puszka siekanych pomidorów 200g ugotowanych nowych lub sa ł atkowych ziemniaków(...)minut, do mi ę kko ś ci, na ma ł ym ogniu, uwa ż ajac by jej nie przypali ć . Zwi ę ksz lekko ogie ń i dodaj kurczaka, imbir i czosnek, sma ż przez 3-4 minuty, mieszajac od czasu do czasu, a ż mi ę so zrobi si ę nieprze ź roczyste. Wmieszaj garam masala i chilli
Lejdi of the housełyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka miodu, lub syropu z agawy, a u mnie sprawdził się golden syrup 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 5 cm kawałek imbiru, obranego i zmielonego (startego na pastę); lub 1 łyżka gotowej pasty imbirowej ze słoiczka, albo tubki; lub 1 łyżka mielonego imbiru 2 zabki czosnku, starte na tarce, lub przeciśnięte przez praskę
Lejdi of the housekawałki wielkości jednego kęsa (oryginalnie 8 udek; dlatego byłoby lepiej użyć 3 spore piersi ) 1 zabek czosnku, zgnieciony w prasce szczypta, mniejsza, lub większa, płatków chilli 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego 2 łyżeczki garam masala 100g gładkiego masła orzechowego 400ml puszka mleka kokosowego 400g puszka siekanych pomidorów 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry, lub do smaku + ewentualnie więcej do posypania(...)ogniu, w średnim garnku, rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż kawałki kurczaka, partiami, do czasu, aż będa złotawe. Gotowe odkładaj na bok. Wlej do garnka pozostały olej i smaż czosnek, imbir i chilli przez minutę. Wsyp garam masala i smaż kolejna minutę. Wmieszaj masło orzechowe, mleko kokosowe i pomidory, zagotuj. Wsyp kurczaka do garnka i dodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola
Lejdi of the housefasoli mung, listki kolendry i posiekany szczypior. Składniki na 2 duże porcje: na bulion: 500 g mięsa wołowego z kością np. szponder duża cebula 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 gwiazdki anyżu 2 goździki laska cynamonu kilka ziaren pieprzu czarnego sól, cukier trzcinowy 50 ml sosu rybnego do podania: 100 g polędwicy wołowej 300 g makaronu ryżowego wstążki kiełki(...)obgotować: włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10 minut, po czym wylać wodę, przepłukać mięso i ponownie zalać 2 litami świeżej wody. Cebulę i imbir opalić, dodać do mięsa. Anyż, pierz, cynamon i goździki umieścić w woreczku z gazy i również dorzucić do garnka z mięsem. Gotować przynajmniej 2,5-3 godziny na małym ogniu
wyzwania kuchennecebula 1 pierś z kurczaka 1 mały brokuł 1/2 puszki ananasa w kostce (lub odpowiadająca ilość świeżego) 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju (np. kokosowego) sól Wykonanie: Cebulę posiekać, oprószyć solą i podsmażyć do miękkości na oleju. Dodać imbir, przyprawę curry i cynamon. Wymieszać
zadanie-gotowaniejajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej (mrożonki) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki(...)najgłębszą), wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Dokładnie rozprowadzić tworząc prostokąt. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20 minut. W międzyczasie na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir, czosnek i cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości warzyw. Z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i ketchupu
CookYourselfpuszka (400 g) krojonych pomidorów 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 4 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru papryczka chilli 1 łyżeczka garam masali świeża kolendra 1 i 1/2 łyżeczki soli 6 jajek olej woda dodatkowo do przygotowania jajek: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Wykonanie: Cebulę pokroić(...)Gotować pod przykryciem 20 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurkumę, kmin, kolendrę. Smażyć minutę na małym ogniu, pilnować aby się nie przypaliło. Następnie dodać pokrojony drobno imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli. Smażyć kilka minut. Przyprawy dodać do garnka z soczewicą i warzywami. Dodać garam masalę, wlać szklankę wody i gotować przez 15 minut
zadanie-gotowanieSkładniki : 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku 1 płaska łyżeczka otartej skórki z cytryny szczypta mielonego cynamonu 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody Sposób wykonania : C ytrynę dokładnie umyj ( np. szczoteczką pod bieżącą wodą ), sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce. Do szklanki ciepłej wody dodaj wszystkie składniki, wymieszaj, wypij. Pij ten napój 3 razy dziennie(...)pomaga zredukować tkankę tłuszczową. Kminek pomaga także pozbyć się wzdęć. Pozostałe składniki tego napoju także nie są przypadkowe. Cytryna oczyszcza organizm z toksyn oraz pobudza metabolizm. Imbir doskonale rozgrzewa, tym samym pomaga spalać zbędną tkankę tłuszczową. Ważnym elementem napoju jest również cynamon regulujący poziom glukozy we krwi. Pozdrawiam serdecznie
Przepisy i porady kulinarnesolanki. A później piec w niższej temperaturze. Oczywiście można pominąć etap moczenia w solance, ale czy warto.... kurczak, sól – łyżka na 0,5 litra wody, ananas, łyżka świeżo startego imbiru, 1/2 – 1 łyżeczka świeżo startej kurkumy, masło Kurczaka oczyścić, odciąć kuper (zawsze odcinam kuper, niektórzy pieką z… ale ja pozbywam się go od razu), skrzydełka, szyję, złamać mostek, mocno(...)chłodne miejsce na dwa dni. Kurczaka wyjąć z wody, opłukać, osuszyć. Ananasa obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na 4. Wyciąć twardy rdzeń. Ćwiartki pokroić w plasterki. Ananasa wymieszać z imbirem i kurkumą. Kurczaka ułożyć w brytfance do zapiekania. Wypełnić ananasem (część ananasa zostanie, odłożyć go), otwór spiąć szpilką, nogi związać nitką. Na wierzchu ułożyć kilka plasterków masła. Wstawić do piekarnika
królestwo garówTERIYAKI: 2 łyżki oleju (użyłam sezamowego) 8 łyżek sosu sojowego 3 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem lub brązowym cukrem) 2 łyżki octu (użyłam ryżowego) 3 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej DO POSYPANIA: 2 - 3 łyżki uprażonego na patelni sezamu siekany szczypiorek WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika(...)nadmiar ciasta). Następnie rozłóż je na blasze w niewielkich odstępach. Piecz kąski około 12 - 15 minut. SOS TERIYAKI: Na patelnię wlej olej, sos sojowy, syrop klonowy i ocet, dodaj imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotuj całość, a na koniec wsyp mąkę ziemniaczana i dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą kuchenną. Sos zgęstnieje. Upieczone różyczki kalafiora polej sosem i wymieszaj. Przełóż
Słodko-Słony Świat Ilony