mąż, który uważa zupy krem za zupki dla dzieci tą zupę uwielbia. Jak przyjeżdżają znajomi to zawsze prosi o jej przygotowanie. Składniki: 2 puszki kukurydzy 750 ml bulionu warzywnego imbir do smaku gałka muszkatołowa do smaku szczypta papryki słodkiej w proszku sól pieprz 1/2 łyżki masła Kukurydzę odsączamy i podsmażamy chwilę na maśle. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu(...)się zacznie gotować zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Stawiamy na mały ogień i przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, papryką i imbirem. A Wy lubicie zupy kremy? Może macie swój ulubiony i podzielicie się przepisem
Kuchnia w oparachCurry warzywne Składniki: 0,5 łyżeczki nasion gorczycy 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 średnia cebula kilka liści curry (użyłam suszonych) 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 400-500g zblanszowanego kalafiora 1 duża marchewka szczypta kurkumy puszka krojonych pomidorów (400g) dwie garście fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kolendra do przybrania(...)nasiona gorczycy i kminu rzymskiego. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i liście curry i smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać drobno posiekaną papryczkę chilli i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, chwilę przesmażyć, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić kurkumą, solą
Codzienne GotowanieŚroda: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Sushi bez zawijania – dla leniuszków Składniki: Świeży ogórek Pęczek rzodkiewki Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka octu winnego(...)powstały większe grudki, ale nie może on zmienić się w pulpę. Ryż nadal powinien być sypki. Krok 4 Wyłóż do głębokich miseczek ryż, na wierzch połóż świeże warzywa, imbir i krewetki. Na osobnej miseczce podaj sos sojowy. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? Koniecznie sprawdź też ten – buddha bowl, czyli misa boskich smaków i zdrowia . Artykuł Piątek: Sushi bowl
Niedzielny kucharzkorniszony, ogórki kiszone , konserwowe ) 1 słoik selera konserwowego 200 g żółtego sera twardego mały pęczek rzodkiewek Sos: słoiczek sosu czosnkowego 1 ząbek czosnku śmietana gęsta szczypta soli pieprz ¼ łyżeczki imbiru mielonego Wykonanie: Różyczki brokuła bardzo krótko obgotowałam w gorącej wodzie. Ogórki pokroiłam na talarki. Jeśli są większe, to trzeba pokroić w drobną kosteczkę. Seler odcedziłam z zalewy. Ser starłam(...)smak czosnku. Ja robię takie proporcje: 2 części sosu i 1 część śmietany. Ale to sprawa indywidualna. Trzeba próbować. Mieszając, próbowałam jak smakuje, żeby dobrze przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Do miski przełożyłam wszystkie warzywa i dobrze wymieszałam. Sałatka gotowa. Podałam na stół. Sos podałam osobno, w sosjerce. Sałatka wyborna. Może być podana jako osobne danie na przystawkę lub przekąskę
Kuchnia u KrysiPachnąca kolendrą sałatka z kurczaka w towarzystwie świeżych warzyw, chrupiących orzechów i nuty słodkości w postaci mango polana wyrazistym sosem na bazie ostrej musztardy dijon, słodkiego miodu oraz wyrazistego imbiru i orzeźwiającej limonki smakuje wyśmienicie. Składniki: 300g fileta z kurczaka 1 mango 130g mix sałat z burakiem 75g orzechów nerkowca 1 czerwona cebula 1 pęczek kolendry 2 łyżeczki przyprawy(...)kurczaka olej kokosowy Sos: 4 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki soku z limonki starta skórka z 1 limonki 2cm startego imbiru 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego z jabłek szczypta białego pieprzu Wykonanie: 1. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć
Szalona Kuchnia Ewelinygroszku konserwowego lub mrożonego opcjonalnie: grzyby chińskie, kiełki fasoli mung, pędy bambusa 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki sosu chilli sól morska do posypania: ziarna sezamu *** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy i przepłukujemy zimną wodą(...)kiełki). Całość dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną *** *** Makaron przekładamy do woka lub na patelnie z warzywami i całość razem przesmażamy. Sos sojowy mieszamy z cukrem, sosem chilli oraz imbirem i dodajemy do potrawy, mieszamy *** *** Na patelni, na łyżce masła podsmażamy krewetki z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, delikatnie solimy. Krewetki smażymy przez około 2 minuty, ciągle mieszając *** *** Podsmażone
Blog z Apetytemsiebie dodaliśmy jeszcze krewetki, które możecie pominąć, jeśli wolicie wersję wege. Misa sushi bez zwijania smakuje doskonale, jest pożywna i zdrowa. Polecamy! Składniki: Świeży ogórek Pęczek rzodkiewki Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka octu winnego 1 łyżka(...)powstały większe grudki, ale nie może on zmienić się w pulpę. Ryż nadal powinien być sypki. Krok 4 Wyłóż do głębokich miseczek ryż, na wierzch połóż świeże warzywa, imbir i krewetki. Na osobnej miseczce podaj sos sojowy. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? Koniecznie sprawdź też ten – buddha bowl, czyli misa boskich smaków i zdrowia . Artykuł Sushi bez zawijania
Niedzielny kucharzłyżki żelatyny 2 łyżki cukru kokosowego 6 łyżek zimnej wody 600 ml mleka kokosowego 400 ml śmietany kremówki (36%) Chutney z ananasa: 1 ananas 2-u centymetrowy kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Posypka: 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka cukru kokosowego Kokosowa panna cotta Jak przygotować panna cottę. Żelatynę wsypać do kubeczka i zalać(...)Włożyć do lodówki. Schładzać przez co najmniej trzy godziny. Przygotowanie ananasowego chutney. Ananasa obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny oraz utarty na tarce imbir. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż ananas będzie bardzo miękki. Kiedy gotowe, zdjąć z ognia. Jedną drugą chutney zmiksować. Zmiksowane chutney dodać do części niezmiksowanej. Wymieszać
mecookswołowego, 500 g wątróbek drobiowych, 1 udko z kurczaka, 1 cebula, 1 szklanka suszonej żurawiny, 3 jajka, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, sól i pieprz do smaku. W tym roku zdecydowałam się zrobić na święta pasztet z dodatkiem żurawiny. Muszę Wam powiedzieć, że ten dodatek naprawdę sprawił, że pasztet jest wyjątkowy. Smakuje(...)wrzucić do bulionu na 15 minut. Po tym czasie odcedzić wywar. Mięso dobrze wystudzić a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Żółtka oddzielić od białek. Do masy mięsnej dodać żółtka i żurawinę. Dokładnie wymieszać. W oddzielnej naczyniu ubić białka na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając za pomocą łyżki drewnianej
Świat Domowej Kuchnisłodkich ziemniaków (u mnie: bataty) 2 jajka 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Spód: Pomarańczę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Do miski rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane, mąkę z brązowego ryżu, obrane pistacje, orzechy pekan, cynamon, sól oraz skórkę z pomarańczy(...)Nadzienie: Bataty pieczemy w piekarniku do miękkości, a następnie łyżką wybieramy miąższ. Wrzucamy do rozdrabniacza i dodajemy jajka, jogurt, syrop klonowy, skórkę z pomarańczy, kardamon oraz imbir. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wykładamy na podpieczony spód i wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 min. Studzimy na kratce, a następnie wkładamy do lodówki na minimum
Kuchnia MagdaLenySobota w kuchni składniki (2 porcje) dwa dzwonka dorsza Skrei ( każde po ok 200g) sok z cytryny lub limonki sól starta skórka cytrynowa starta skórka pomarańczowa 1/2 łyżeczki startego imbiru ryż 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 jajko 1 łyżeczka oleju, najlepiej sezamowego łyżka posiekanej dymki boczniaki 3-4 boczniaki, pokrojone w podłużne paski 2 ząbki czosnku szczypta soli(...)stron. Skropić sokiem z cytryny. Koszyk do parowania (używam bambusowego) wyłożyć podziurkowanym papierem do pieczenia. Ułożyć rybę, posypać niedużą ilością skórki z cytryny i pomarańczy i startym imbirem. Koszyk przykryć i ustawić na odpowiednim garnku z gotującą wodą - u mnie duży wok). Po ok 7 -10 minutach, ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe
Stare Garysłodkie, ale z wyczuwalną nutą owocu. Świetnie komponuje się z ryżem lub chlebkami Naan. Składniki (4 porcje) -500g filetu z kurczaka -3 ząbki czosnku -1 łyżeczka startego świeżeo imbiru -1 łyżeczka papryczki chilli -1 cebula -4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry -1 puszka mleczka kokosowego -1/2 szkl. bulionu -1 dojrzałe mango -1 łyżeczka sosu rybnego -1 łyżka oleju(...)kawałki. Zblendować na puree. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki. Czonek obrać i posiekać. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać imbir, chilli, chwilę przesmażyć. Na patelnię wyłożyć mięso i usmażyć. Dodać pastę curry i smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym i bulionem i dusić na małym ogniu mieszając
Zielona Kuchniabardzo rzadka i na początku – zanim płatki wchłoną płyn – dość wodnista masa. Szykujemy sobie dwie miski – w jednej łączymy ze sobą oba rodzaje płatków owsianych, wiórki kokosowe, nasiona chia, imbir i sól. W drugiej misce mocno rozkłócamy trzepaczką balonową jajka, dodajemy do nich cukier, mleko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy. Wszystko jedno, czy do tej owsianki użyjecie ananasa(...)daje się łatwo pokroić. SKŁADNIKI 9 porcji z formy 24/24cm 160g płatków owsianych górskich + 2 łyżki do posypania 60g płatków owsianych błyskawicznych 40g wiórków kokosowych 1 niepełna łyżeczka suszonego imbiru ½ łyżeczki soli 1 pełna łyżka nasion chia 2 jajka L (albo 2 „jajka wegańskie” z wody i siemienia lnianego) 300ml rzadkiego mleka kokosowego (używam mleka firmy Scotti, Rice-Coconut) 220g
Karo in the Kitchen