imbir - 9508 przepisów (strona:163/634)

Sos mięsny do makaronu 103

mięsny do makaronu - składniki około 500 g mielonej wołowiny   3 bardzo duże lub 4 średnie drobno pokrojone pomidory (najlepiej  malinowe lub "bawole serce") 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru  2-3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę mielonych   1 duża cebula, drobno pokrojona  1 łyżka garam masala   1 łyżeczka chili w proszku(...)łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje, a wołowina zacznie przybierać brązowy kolor. Na drugiej patelni, na pozostałym oleju, stale mieszając podsmażam przez minutę posiekany czosnek i imbir. Kiedy zaczną wydzielać aromat dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. i smażę, aż cebula się zeszkli. Podsmażoną z przyprawami cebulę i drobno pokrojone pomidory dodaję do mięsa, całość doprowadzam

Cztery Fajery
Wigilia Świętego Mikołaja 116

wyglądają święta Bożego Narodzenia w Finlandii, ojczyźnie Świętego Mikołaja? - W Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu(...)bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, " odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka pomarańczowa oraz migdały i rodzynki dodawane na koniec. W wersji dla dorosłych glogg jest dodatkowo "wzmocniony". Finlandia słynie również z ryb, zapewne nie brakuje ich też na świątecznych stołach. Jakie gatunki podaje się

Cztery Fajery
szybkie ciasto marchewkowe 129

zmiksowanych marchewek 180 g mąki 80 g stopionego masła 100 ml mleka -u mnie bez laktozy 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki Imbiru proszek 100g posiekanych orzechów Lukier 2 łyżki masła 1 łyżka jogurtu 1 łyżka capuccino ,lub kakao wanilia do smaku opcjonalnie 1 szklanka cukru pudru Piec nagrzać do temperatury(...)marchewkę .Ubić jajka z cukrem, na puch,dodać stopione masło,oraz mleko. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać marchew, cynamon i imbir. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 40-60 minut. Niższa forma szybciej,wyższa dłużej,generalnie do suchego patyczka lukier, w misce wymieszać cukier puder z masłem

w mojej kuchni
Curry z brokułem i serem halloumi 154

Curry  z brokułem i serem halloumi Składniki: opakowanie sera halloumi (200-250g) 1 mały brokuł ugotowany al dente 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżeczki pasty curry szczypta kurkumy pieprz kajeński do smaku 100g orzechów nerkowca puszka mleka kokosowego (400g) 500ml przecieru pomidorowego - passaty 2 łyżki jogurtu greckiego(...)basmati lub jaśminowy do podania Przygotowanie: Ser halloumi zgrillować lub usmażyć na patelni. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie. Dodać pastę curry, przyprawę garam masala, kurkumę i pieprz kajeński (jeśli używacie). Dokładnie wymieszać

Codzienne Gotowanie
Zupa - krem pomidorowy z mleczkiem kokosowym 119

mały seler 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego 2 litry przecieru pomidorowego (przepis  tutaj ) 1 mały koncentrat pomidorowy garść świeżych listków bazylii 2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz cayenne 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę i seler obieramy, czyścimy i kroimy w średnią kostkę. W dużym(...)pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Zmniejszamy ogień przykrywamy przykrywką i dusimy przez 15 minut (do momentu aż włoszczyzna zmięknie). Do garnka dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, imbir, cukier, sól i pieprz. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Zupę miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Zupę podajemy posypaną bazylią z dodatkiem

Qchnia po prostu
Orientalne skrzydełka z kurczaka + film 111

porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 5 łyżek oleju 3 łyżki miodu 5 łyżek pikantnego keczupu sok z dużej cytryny 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 ząbki czosnku czarny pieprz sól sałatka 2 pomidory 1 czewona cebula 1 łyżka oliwy z oliwek czarny pieprz sól przepis Do miski wlewamy olej, miód, dodajemy keczup, sok z cytryny(...)sojowy, starty imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Z umytych skrzydełek odcinamy końcówki, skrzydełka przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie obtaczamy je w przygotowanym sosie. Tak przygotowane skrzydełka wkładamy na 2 godziny do lodówki. Zamarynowane skrzydełka układamy w żaroodpornym naczyniu a następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temp

Smakowite Dania
Gulasz z batatami, czerwoną soczewicą, pieczarkami i cukinią 117

mniejszej cukinii (ok. 130 g), - 1/4 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 45 g), - ząbek czosnku, - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, płatki drożdżowe, imbir, curry, bazylia, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 2. Dodajemy do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i dusimy kilka minut. 3. Dodajemy do pieczarek(...)czosnku. 4. Zalewamy całość wodą i gotujemy ok. 15-20 min. 5. Dodajemy do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku papryką słodką, papryką ostrą, papryką wędzoną, płatkami drożdżowymi, imbirem, curry, bazylią, szczyptą soli i pieprzu. Gulasz z batatami, czerwoną soczewicą, pieczarkami i cukinią jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości. - β -karoten (pochodzący

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Konfitura Malinowo Jeżynowa Z Imbirem 126

około 500 g malin i jeżyn ( u mnie była przewaga malin) 150 g cukru 50 ml wody 1 cała, mała limonka lub mała cytryna około 2-3 cm korzenia imbiru 10 g środka żelującego lub pektyny 1. Do garnka lub rondelka z grubszym dnem, wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy dotąd aż całość zacznie przypominać syrop cukrowy. 2. Następnie dodajemy(...)cały sok z cytryny i plasterki imbiru (grubsze, aby łatwiej je nam było znaleźć, a potem wyjąć) 3. Do gotowego syropu wrzucamy owoce, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy środek żelujący lub pektynę i całość krótko gotujemy. 4. Gdy całość lekko zgęstnieje rozlewamy do wymytych i wyparzonych słoiczków. Słoiczki mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na około 30-40 minut. Jeśli

Gotowanie...to proste !
Czerwone curry z warzywami i kurczakiem 456

brokuł (u mnie pół na pół) 1 duża marchewka pół dużej czerwonej papryki pół cukinii 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka kawałek (ok 3 cm) świeżego imbiru 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry* 1 puszka dobrze wymieszanego mleka kokosowego 300 ml bulionu 2 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sojowym) 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka oleju(...)samym garnku, podsmażamy przez 1-2 minuty  na 3 łyżkach mleka kokosowego drobno posiekane cebulę i czosnek, pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę, obrany, starty na małych oczkach imbir i pastę curry. Następnie dodajemy resztę mleka kokosowego i dokładnie mieszamy, by pasta curry się w nim równomiernie rozpusciła. Do tego dodajemy bulion, sos rybny i cukier i doprowadzamy

Zawsze głodna!
Burgery teriyaki / Teriyaki burgers 146

liści ulubionej sałaty 4 łyżeczki majonezu Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki cukru brązowego 1/2 szkl. wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego kawałeczek świeżego imbiru Do zagęszczenia sosu: 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Karmelizowana cebula: 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3 łyżki octu jabłkowego 2,5 łyżki(...)cukier i ocet. Mieszaj i smaż około 5 minut. Zdejmij z ognia i wrzuć kapary. Sos: W rondelku wymieszaj wodę z cukrem brązowym, octem ryżowym, sosem sojowym, posiekanym drobniutko imbirem i przeciśniętym czosnkiem. Bułki przekrój i podpiecz rozciętymi stronami na suchej patelni. Uformowane burgery kładź na suchą rozgrzaną patelnię o grubym dnie. Smaż 4 minuty i posyp odrobiną soli. Odwróć

Delicious Place
Łosoś teriyaki 169

cebule dymki ze szczypiorem – 5 łyżek octu ryżowego – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka soku z limonki – 1 ząbek czosnku – 1/2 cm imbiru startego – 2 łyżki miodu – prażony sezam do podania Przygotowanie : Łososia włóż do naczynia lub plastikowej torebki z zamknięciem i wlej sos teriaki. Obtocz łososia w sosie i odstaw do lodówki(...)instrukcją na opakowaniu. Łososia usmaż z z obu stron, około 4 minuty z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos z octu ryżowego, oleju sezamowego, soku z limonki, czosnku, imbiru i miodu. Makaron wymieszaj z papryką i większością posiekanej dymki, na makaronie połóż łososia i polej wszystko sosem. Całość wykończ resztką dymki i prażonymi ziarnami sezamu. Podawaj na ciepło

nietylkopasta.pl
Zupa marchewkowo-cytrusowa 124

czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny (tylko wierzchnia żółta część!) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka cukru sól świeżo mielony pieprz W garnku rozgrzej krótko oliwę, wrzuć posiekany drobno czosnek oraz cebulę. Zeszklij przez minutę. Do garnka dodaj marchewkę(...)grubości około 1 cm., wlej 3 szkl. bulionu. Gotuj pod pokrywką, na niewielkim ogniu, do całkowitej miękkości marchewki. Wlej sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj skórkę z cytryny, dopraw imbirem, ostra papryką. Gotuj przez minutę. Zdejmij garnek z ognia, wlej szklankę gorącego bulionu i wsyp cukier. Zmiksuj dokładnie wszystko blenderem. Jeśli zupa jest dla Ciebie za gęsta, wlej więcej bulionu

Delicious Place
Omlet na słodko z klementynkami 143

Składniki: (2 porcje) Omlety 4 jajka szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej kawałeczek masła Klementynki 10 klementynek 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru 2 szczypty cynamonu 1/2 łyżeczki nasionek anyżu 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połówki cytryny Klementynki obierz ze skórek i podziel na pojedyncze cząstki. Z części zdejmij również(...)białe błonki, część pozostaw w błonkach, usuń tylko grubsze "żyłki" biegnące wzdłuż cząstek owoców. Nasionka anyżu rozgnieć w moździerzu. Na patelni rozpuść masło, dodaj drobno starty imbir, anyż i cynamon. Smaż na małym ogniu przez minutę. Dodaj klementynki, sok i skórkę z cytryny oraz cukier trzcinowy. Mieszaj od czasu do czasu i smaż przez kilka minut, aż pozbawione błonek owoce

Delicious Place
Curry z ośmiornicą 122

mieszanka mielonego kminku, gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu, kopru włoskiego, kozieradki i czarnuszki) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 2 duże cebule 2 łyżki oleju 15 g. korzenia imbiru (obranego i pokrojonego w plastry) pół czerwonej papryki 400 g. krojonych pomidorów z puszki 1 lub pół papryczki chili sól do smaku Zamrożoną ośmiornicę włóż do lodówki i rozmrażaj przez(...)zredukuj (wygotuj) do 1/4 objętości. Nasiona kminu rzymskiego i kolendry utłucz w moździerzu. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną drobno cebulę i szklij przez minutę. Do cebuli dodaj imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), kolendrę i kmin, kurkumę, słodką paprykę i garam masalę. Mieszaj i smaż około 2 minut. Teraz dorzuć paprykę pokrojoną w paski, dodaj pomidory wraz

Delicious Place
Mus z jabłek do słoiczków 123

naleśników, do pieczywa...  Składniki: * 2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki) 3 łyżki wody 6   łyżek cukru sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny ¼   łyżeczki mielonego imbiru * Podaję proporcje na 2,5 kg pokrojonych jabłek. Ja zrobiłam mus z podwójnej porcji. Nie podaję też ile jabłek miałam do przerobienia, ponieważ część to były spady i dużo odeszło(...)jabłkowa zaczęła gęstnieć. Teraz jest czas, żeby masę albo zblendować, albo przetrzeć przez sito. Ja zrobiłam to za pomocą blendera. Na koniec wlałam sok z ćwiartki cytryny, wsypałam odrobinę imbiru. Trzeba spróbować, bo jeśli jabłka były zbyt kwaśne, to można dosłodzić, można wsypać cynamon, cukier waniliowy. Wszystko wg uznania. Gotowy mus wymieszałam i pozostawiłam na malutkim ogniu. Jak już zaczął

Kuchnia u Krysi