Dziś proponuję wam sałatkę z krewetkami z sosem imbirowym. Jest pełna smaku i.. wygląda jak marzenie Krewetki imbir i słodycz melona lub arbuza… Spróbujcie sami! Składniki: sałatka: mieszanka sałat melon lub mały arbuz pomidorki koktajlowe papryka avokado krewetki tygrysie zielona pasta curry sos imbirowy: 100 ml oliwy 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki słodkiego sosu chili(...)łyżeczki mielonego imbiru 0,4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru łyżeczka musztardy sok z 1 limonki Przygotowanie: Arbuza lub melona kroimy na pół. Z miąższu za pomocą specjalnej łyżeczki do robienia kulek z owoców robimy kulki i odkładamy je do lodówki. Jeżeli jej nie macie, użyjcie zwykłej łyżeczki do herbaty a miąższ możecie pokroić w kostkę. Usuwamy resztki miąższu
Kulinarna PatilogiaSkładniki: - 4 szklanki dyni hokkaido pokrojonej w kostkę - 5 łyżek oleju - 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli - 1 łyżeczka czarnej gorczycuy - 2 łyżeczki drobno pokrojonego czosnku - 2 łyżeczki świeżego pokrojonego imbiru -3 łyżki curry - 1 i 1/ szklanki pokrojonych pomidorów - 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego - 1 szklanka wody - garść posiekanej kolendry - 1 szklanka uprażonych orzechów nerkowca Przygotowanie: 1. Dynię wymieszaj(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz na złoto w piekarniku rozgrzanym do 200 C. 2. W większym garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę. Dodaj gorczycę, czosnek, imbir, curry i sól. Smaż 7 minut. 3. Dodaj pomidory, mleko kokosowe i wodę. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj pieczoną dynię i pogotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj
Apetyczna babeczkadojrzałe pomidory lub ew. 1 puszka pomidorów w kawałkach 1/2 puszki mleka kokosowego 1 nieduża cebula – może być szalotka 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka świeżego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sproszkowana chili do smaku plus ew. posiekana mała papryczka chili jak ktoś lubi ostre smaki sól świeża kolendra(...)Przyprawy utłucz w moździerzu, aby dobrze się połączyły Na maśle klarowanym zeszklij cebulę i dodaj do niej przyprawy – przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane imbir i chili, utłuczone i wymieszane kurkumę, ziarna kolendry i kmin. Dodaj mięso, obtocz je przyprawami i lekko przysmaż. Trzeba cały czas mieszać, łatwo się przypala! Posól
Patchworkłyżeczki soli – pół łyżeczki pieprzu – 4 ząbki czosnku – 6 łyżek syropu klonowego – 4 łyżki sosu sojowego jasnego (o obniżonej zawartości soli) – 2 cm korzenia imbiru – pół łyżeczki płatków chilli – 2 łyżeczki sezamu – cebula dymka do podania Przygotowanie: Czosnek i imbir zetrzyj na tarce, dodaj do nich sól, pieprz, chilli, sos sojowy, syrop
nietylkopasta.plpysznych ciasteczkach. Opakowanie zawiera rodzynki, żurawinę, chipsy bananowe, chipsy bananowe w karmelu, orzechy ziemne, orzechy nerkowca, migdały, ananasa w kostce, papaję oraz orzechy w karmelu. 5. Imbir mielony - Jawo Kraków. Imbiru chyba nie muszę Wam opisywać? I zapewne wiecie, że surowy dodaje świeżości oraz pikantności, a suszony bardziej nadaje się do potraw słodkich? Co prawda powinny go unikać osoby borykające
Di gotujemąki gryczanej 250 g krewetek surowych lub obgotowanych 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki lub starte na tarce 1 łyżka tartego imbiru 1/4 szklanki sosu sojowego 4 łyżki wody 1 łyżka miodu Mała cukinia Pęczek rzodkiewki 4 łyżki sezamu 4 łyżki siekanego szczypiorku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę, wrzuć makaron i gotuj zgodnie(...)dodaj 2 ząbki czosnku, zamieszaj, przesmaż przez kilkanaście sekund, dodaj krewetki, smaż około 2 minut. Ściągnij z patelni. Krok 4 Wlej na patelnię olej, rozgrzej, dodaj pozostały czosnek oraz imbir. Smaż minutę. Dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, a po chwili cukinię pociętą w julienne, albo cienkie paski. Krok 5 Wlej do warzyw na patelni sos sojowy, wodę i miód. Duś
Niedzielny kucharzrodziny dodaję kilku magicznych dodatków, które wyczarowują cudo, a nie - zupę. Kremowa, nieco słodka dzięki dyni, troszkę pikantna za sprawą czosnku i ... orientalna w wyniku dodania oleju kokosowego i imbiru. Idealnie rozgrzewa w te mroźne, zimowe dni. Po co buliony, wywary, kostki rosołowe, kilogramy włoszczyzny, kiedy z niedbale pokrojonej dyni i kilku przypraw wychodzi taka wyśmienita zupa? Polecam! Składniki(...)duże porcje lub 4 mniejsze : 1/4 dyni hokkaido o średnicy 20 cm, 2 szklanki wody, Kawałek imbiru wielkości opuszka palca, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju kokosowego (nierafinowanego) lub masła kokosowego (nawet lepiej :-)) 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, Ewentualnie odrobina koperku do posypania. Wykonanie : Dynię kroimy niedbale, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie wlewamy
Jeść, by żyć w zdrowiusię dzieje :) Polecam osobom, którzy chcą smacznie- ale szybko :) Sałatka brokułowa :) Składniki : 1 średni brokuł 4 jajka 200 gram makaronu muszelki 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu, płuczę i odcedzam. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupki i kroję w kostkę(...)wyjmuję, ostudzam a następnie rozdzielam różyczki . Paprykę płuczę i wydrążam gniazdo nasienne, kroję w kosteczkę . Kukurydzę odcedzam z soku. Wszystkie składniki wrzucam do jednej miski, przyprawiam solą, pieprzem i imbirem . Następnie dodaję majonez i śmietanę i dokładnie mieszam . Odstawiam do lodówki na ok 30 min by wszystkie składniki się ,,przegryzły,, Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamyziaren kardamonu 6-8,lub jego odpowiednik w proszku 1 łyżeczka cynamonu 3-4 liście laurowe 8-10 ziaren pieprzu czarnego 1 duży ,lub 2 mniejsze anyż gwieździsty kawałek imbiru,lub 1 łyżeczka w proszku 5-6 goździków Wykonanie Wodę zagotować na malutkim ogniu z przyprawami ,około 15-20 minut ,pod przykryciem. Powinno dodać się miód od razu(...)cieszyć się wspaniałym rozgrzewającym napojem ,a w zimne dni nie będzie nam chłodno .:)) Napój ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i antyseptyczne. , Zbiteń domowej roboty miód z cynamonem, pieprzem i imbirem - przepis z domu. Najpopularniejszy napój Słowian wschodnich. Zbiteń przygotowuje się szybko i łatwo. Składniki trzeba tylko zagotować i poczekać chwilkę . Jest to czas, aby ożywić tradycję i zacząć przygotować
w mojej kuchniktórej łopocą na zimnym wietrze modlitewne chorągiewki, stoi kamienny domek, w którym na starej kuchni gotuje się zupa w niebieskim garnku... Składniki: 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 mała cebula 1 łyżeczka garam masali olej 5 grzybów shiitake (lub małych boczniaków) 1 pomidor (lub kilka koktajlowych) 2 łodygi selera naciowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1 szklanka pociętej(...)lekkiego bulionu szczypiorek natka kolendry lub pietruszki makaron sojowy 1 szklanka mąki woda sól Wykonanie: Posiekaną cebulę i czosnek oprószyć solą i podsmażyć na oleju wraz ze startym imbirem i garam masalą (około 3 - 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować
zadanie-gotowanieTERIYAKI: 2 łyżki oleju (użyłam sezamowego) 6 łyżek sosu sojowego 4 - 5 łyżek syropu klonowego (można zastąpić miodem lub brązowym cukrem) 2 łyżeczki octu (użyłam ryżowego) 2 łyżeczki startego imbiru 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody DO POSYPANIA: 2 - 3 łyżki uprażonego na patelni sezamu siekany szczypiorek WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury(...)nadmiar ciasta). Następnie rozłóż je na blasze w niewielkich odstępach. Piecz kąski około 12 - 15 minut. SOS TERIYAKI: Na patelnię wlej olej, sos sojowy, syrop klonowy i ocet, dodaj imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotuj całość, a na koniec dolej mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą kuchenną. Sos zgęstnieje. Upieczone różyczki kalafiora polej sosem i wymieszaj. Przełóż
Słodko-Słony Świat Ilonyprzygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować: - 1 puszkę krojonych pomidorów - 2 puszki wody - pół puszki suchej czerwonej soczewicy - 2 łyżki śmietany 18% - 2 ząbki czosnku - 1 cm imbiru - po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu, przyprawy shoarma i słodkiej papryki - 2 łyżeczki curry - pół łyżeczki cukru - szczyptę chili - sól do smaku - 1 łyżeczkę oleju kokosowego 1. Na rozgrzanym tłuszczu przez(...)minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. 2. Dodajemy wszystkie przyprawy sypkie, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez krótką chwilę. 3. Następnie dodajemy pomidory, wodę oraz soczewicę. Do odmierzania tym razem zamiast szklanki użyłam puszki po pomidorach :) 4. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 5. Na końcu dodajemy śmietanę wcześniej
Bez CebuliSKŁADNIKI 500 g buraków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryczka peperoncino 10 cm świeżego imbiru 500 ml wywaru warzywnego 100 ml kwaśnej śmietany migdały do dekoracji s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di barbabietole 2 spicchi d'aglio 1 cipolla 1 peperoncino 10 cm di zenzero fresco 500 ml di brodo vegetale 100 ml di panna acida(...)kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę, drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i papryczkę peperoncino . Dodajemy buraki oraz starty imbir; doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Przygotowaną zupę miksujemy. Serwujemy z kwaśną śmietaną, migdałami
La grande e la piccola cuocaSkładniki (4 porcje) -500 g wątróbki jagnięcej -2 duże ziemniaki -1 duża cebula -2 łyżeczki pasty czosnkowej albo 3 ząbki świeżego czosnku -1 łyżeczka pasty imbirowej lub startego świeżego imbiru -1/2 łyżeczki kardamonu -4 goździki -2 laski cynamonu -1/2 łyżeczki kurkumy -2 łyżeczki chilli -2 łyżeczki kolendry -czubata łyżeczka garam masala -1 łyżeczka masła klarowanego -olej -sól Przygotowanie(...)umyć, oczyścić. Pokroić w nieduże kawałki. Obgotować w wodzie przez kilka minut. Odłożyć na talerz. Przygotować marynatę. Pastę czosnkową (lub czosnek przeciśnięty przez praskę) wymieszać z pastą imbirową/startym imbirem, połową kurkumy i papryczki chilli i odrobiną soli. Do marynaty włożyć obgotowaną wątróbkę. Przykryć i odstawić na około godzinę w temperaturze pokojowej. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać
Zielona Kuchnia