imbir - 9508 przepisów (strona:182/634)

Orientalna fasolka szparagowa 136

sezon trwa, to jemy z lekkim zapasem na zimę ;) Tym razem w wersji orientalnej, w aromatycznej przyprawie pięć smaków od Rafex . Składniki 500 g fasolki szparagowej 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 czerwona papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków     Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolkę oczyszczamy, obgotowujemy w osolonym wrzątku przez około 10 min, odcedzamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany imbir, czosnek i szalotki. Następnie wrzucamy fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy sosy i przyprawę. Chwilę razem smażymy. Podajemy jako dodatek lub samodzielną przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Nalewka z agrestu ( agrestówka ). 105

Składniki : 1 kg dojrzałego agrestu ( nie powinien być przejrzały ! ) 1 l  czystej wódki 50 % 30 dkg cukru 1/2 laski wanilii 2-3 cm korzenia imbiru Sposób wykonania :   A grest opłucz, osusz, usuń ogonki i szypułki, przekrój na połówki ostrym nożem lub lekko rozgnieć, ale tak, aby nie powstała miazga, tylko trochę popękał.  Wrzuć do słoja, dodaj wanilię(...)pokrojony w cienkie plasterki imbir. Całość zalej wódką , lekko zamieszaj. Słój odstaw w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem. Po tym czasie nalew zlej do drugiego słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw do ciemnego, chłodnego miejsca. Owoce zasyp cukrem, wymieszaj, słój zamknij i pozostaw do czasu, aż cukier się rozpuści. Codziennie wstrząśnij słojem, aby cukier

Przepisy i porady kulinarne
Curry z kurczakiem i kalafiorem 1646

wody 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) 1 łyżeczka curry + 1 łyżeczka papryki słodkiej do zamarynowania kurczaka 1 czubata łyżeczka curry do sosu pół łyżeczki kurkumy do sosu mały kawałeczek imbiru (ok. 5g) 1/4 łyżeczki pieprzu chili cayenne sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do zamarynowania kurczaka i do smażenia kilka gałązek natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)pudełka, dodać pieprz i sól do smaku, pół łyżeczki curry i łyżeczkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego), wymieszać, przykryć i schować do lodówki na ok. 30 minut. Imbir obrać, zetrzeć na tarce Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, wrzucić cebulę, zeszklić, a następnie dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund, mieszając. Kolejno dodać pokrojoną

Kulinarne Przeboje
Kruche z rabarbarem i budyniem 124

szklanki mąki tortowej ½   szklanki zmielonych migdałów ½   łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka brązowego cukru szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki zagnieść w kulę,   przykryć folią, schłodzić w lodówce przez   60 minut. Formę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować na spodzie(...)według instrukcji na opakowaniu, w ilości mleka podanej wyżej. Przykryć folią, wystudzić. Nadzienie rabarbarowe: 500 g rabarbaru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do owoców dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić. Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie nadzienie rabarbarowe. Na nie wyłożyć warstwę budyniu.  Na wierchu

kulinarnyswiatdomi
Koktajl z jarmużu 135

Dzisiaj coś zdrowego, dietetycznego i idealnego na upały :) Składniki: - 2 gałązki jarmużu - 1 banan - 2 jabłka - 2 plasterki imbiru Przygotowanie: Jarmuż myjemy, banana i imbir obieramy ze skórki a z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy

Zainspirowana w kuchni
Makaron ryżowy z sosem kokosowym i tofu 170

około 50 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki ) puszka mleka kokosowego 180 g tofu 1/2 cukinii 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka naturalnego miodu 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy sezam do posypania pieprz, sól do smaku olej(...)delikatnie dociskać aby usunąć nadmiar wody. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru.   Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodać marchewkę i trzymać na ogniu . Wrzucić cukinię i smażyć około 5 minut. Dodać śmietankę kokosową ( biały płyn zebrany na górnym poziomie puszki, a pozostałą wodę kokosową można wykorzystać

Jaglusia
Zupa orientalna z tortelini 113

sojowy ciemny sezam- 1 łyżeczka 2 litry rosołu drobiowego lub wołowego 2 łyżeczki oleju arachidowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 2 małe kapusty bok choy szczypta mielonego imbiru   Wykonanie Grzyby namaczamy na noc w szklance zimnej wody. Na drugi dzień grzyby gotujemy (ok 15 minut) i kroimy w paseczki. Wodę pozostałą z gotowania grzybów, dolewamy do wywaru(...)minut .Teraz przyszła kolej na tortelini, które dodajemy do zupy, delikatnie mieszając. Całość gotujemy kolejne 2 minuty, doprawiając do smaku sosem sojowym, papryczką chilli lub pastą TomYum i imbirem. Zupę podajemy obficie posypaną szczypiorem i sezamem. Ta pyszna i i sycąca zupa na pewno przypadnie Wam do gustu. Zapisz

Kasia i jej kobiecy świat
CURRY RYBNE 122

mogę polecić te pasty również jako bazę do sosów 😊      Składniki: ok. 300 g polędwiczki z dorsza 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 cm imbiru 1 limonka 3 młode marchewki 1/2 cukinii 1 op. pasty warzywnej curry Rolnik 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka wrzątku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili(...)sól, pieprz olej do smażenia ryż Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Imbir obieramy ze skóry, ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli z czosnkiem razem z sokiem z limonki. Następnie dodajemy pastę curry i zalewamy wszystko wrzątkiem. Doprawiamy obiema paprykami, pieprzem, solą oraz sosem

Kuchnia MagdaLeny
Szybka wegańska botwinka na mleku kokosowym z czarną quinoą i plasterkami ogórka 170

którą zrobicie w 15-20 minut. W sam raz na szybki lunch.  Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (około 4 cm) 150 ml soku z kiszonych buraczków 500 ml mleka kokosowego sok z połówki cytryny 1 mała papryczka chilli kilka plasterków świeżego ogórka 2 łyżki oleju kokosowego(...)łyżki siekanego koperku czarny pierz różowa sól himalajska Wykonanie:  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym, gdy zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, plasterki papryczki chilli (bez pestek) i drobno poszatkowaną botwinkę. Mieszamy i dusimy chwilę, solimy i w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Gdy botwinka trochę zmięknie zalewamy wszystko mlekiem kokosowym

Quinoa Raz!
Kurczak tandoori 117

Kurczak tandoori 4 porcje Składniki: 8 podudzi z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżki oleju 1 łyżeczka drobno startego imbiru 3-4 drobno starte/posiekane ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny opakowanie jogurtu naturalnego (u mnie 370g) sól opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika W każdym(...)każdej strony. Wkładamy je do miski i dobrze solimy. Następie dodajemy papryki ostrą i słodką oraz garam masalę, wszystko polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Później dodajemy drobno starty imbir i czosnek, miód, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy (jeśli dodajemy barwnik to właśnie teraz). Przykrywamy szczelnie miskę folią spożywczą i odkładamy na całą noc, aby wszystko

PatiGotuje
Makaron chiński z kurczakiem i warzywami 139

warzywami Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczak 1 średnia marchewka połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki szklanka ugotowanego zielonego groszku 6 pieczarek 2 ząbki czosnku łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka chili 150 g makaronu chow mein 100 g makaronu ryżowego 2 łyżki oleju roślinnego szklanka bulionu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego sól(...)minuty co jakieś czas mieszając. Gdy kurczak jest gotowy przekładamy go do miseczki. W woku ponownie rozgrzewamy łyżkę oleju i na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek, papryczkę i imbir. Smażymy około 30 sekund. Wrzucamy pieczarki. Odrobinę solimy i smażymy mieszając około 1 minutę po czym dodajemy pozostałe warzywa. Wszystkie warzywa obsmażamy jakieś 3 minuty. Pamiętamy aby o jakiś czas

PatiGotuje
Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym 189

wędzonego łososia zielony ogórek papryka czerwona awokado serek śmietankowy wasabi Zaprawa do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy Przygotowania rozpoczynamy od wypłukania ryżu. Ryż zalewamy wodą, mieszamy, odcedzamy i tak około 5 razy (do momentu kiedy woda przy mieszaniu będzie czysta). Po przepłukaniu pozostawiamy go w misce, zalewamy(...)siebie i kroimy je na 3 części. Dzięki temu powstanie nam 6 identycznych kawałków. Podczas krojenia najlepiej za każdym razem przetrzeć nóż wilgotną ścierką. Podajemy w towarzystwie sosu sojowego, imbiru marynowanego i pasty wasabi. Smacznego Artykuł Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Chow mein z wieprzowiną i warzywami 174

około 500 g) papryka czerwona marchewka 2 małe kapusty pak choi opakowanie groszku cukrowego kilka mini kukurydzy opakowanie makarony chow mein papryczka chili 2 ząbki czosnku około świeżo startego imbiru sezam Marynata do mięsa: dwie łyżki sosu teriyaki łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki cynamonu łyżka cukry trzcinowego łyżeczka płatków(...)bardzo gorącym tłuszczu, partiami aby nie obniżać jego temperatury. Smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Upieczone mięso odkładamy do miski. Ponownie rozgrzewamy olej w woku, wrzucamy imbir i papryczkę chili, po chwili dorzucamy czosnek, smażymy kilka chwil pilnując żeby czosnek się nie przypalił. Dorzucamy marchewkę, paprykę, kukurydzę i groszek. Smażymy 4-5 minut co jakiś czas mieszając

PatiGotuje
Zupa z dyni, soczewicy i szpinaku – niskokaloryczna oraz polepszająca odporność. 176

naszą odporność! Składniki na 4 porcje: 500g dyni piżmowej (po obraniu) 150g szpinaku 150g soczewicy czerwonej 4 ząbki czosnku litr bulionu łyżeczka kminku rzymskiego pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki chilli sok z połowy limonki sól, pieprz Sposób przygotowania: W większym rondlu rozgrzej łyżeczkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim czosnek, kminek, gałkę muszkatołową(...)imbir, chilli, cynamon i smaż przez kilka minut. Dodaj dynię i soczewicę i bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości dyni i soczewicy. Dodaj szpinak i gotuj przez około 5 minut, aż szpinak „zwiędnie”. Dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem

wysmienity
Zupa orientalna 112

wywar drobiowy ok 0,5 litra pierś z kurczaka 1 marchewka pół kapusty pekińskiej kilka grzybów mun sos sojowy ciemny sos rybny kawałek pora cebula dymka 3 cm kawałek imbiru 1 papryczka chili kilka gałązek świeżej kolendry olej sezamowy kurkuma limonka mleczko kokosowe -50ml ugotowany makaron ziarno sezamu szczypta cynamonu Wykonanie: Pierś z kurczaka gotujemy w wywarze jarzynowym. Marchewkę(...)kapustę pekińską i grzyby. Pamiętajcie, o krótkim smażeniu warzyw-muszą być chrupkie. Warzywa zalewamy wywarem, dodajemy mleczko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, kurkumą ,chilli, imbirem ,limonką i kolendrą. Ugotowaną pierś kroimy w plasterki. Na dnie miseczki umieszczamy ugotowany makaron, dodajemy pierś z kurczaka i zalewamy zupą. Posypujemy pokrojoną dymką i ziarnem sezamu. Smacznego

Kasia i jej kobiecy świat