prowadzonym przez przesympatyczną Agnieszkę. Przepis cytuję za autorką Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa 100 g ziemniaków 500 g dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml soku pomarańczowego 300 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, umyć i razem z dynią pokroić(...)małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i wszystko razem chwilę podsmażyć. Wlać wino, sok z pomarańczy i bulion, gotować zupę przez 30 minut a następnie zmiksować. Wlać śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Przed podaniem dekorować wg uznania kleksem
Pieguskowa Kuchniaszkl puree z dyni 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 2 szkl groszków czekoladowych do pieczenia (użyłam dużych groszków czekoladowych) KRUSZONKA 6-8 łyżek roztopionego masła 0,5 szkl brązowego cukru 3/4 szkl mąki 0,5 łyżeczki cynamonu Ubić cukier z jajkami(...)dodać dynię i olej. Wymieszać mąkę z solą, cynamonem, gałką i imbirem. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać, aż się połączą. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej blaszki – proponuję długość 35 cm, ponieważ w mniejszej będzie się dłużej piekło. Połączyć ze sobą wszystkie składniki kruszonki i wyłożyć równomiernie na ciasto. Piec około 1 godz
Pieguskowa KuchniaKURCZAKA 12 skrzydełek z kurczaka MARYNATA 3 łyżki pasty tamaryndowej 2 łyżki cukru palmowego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek kawałek świeżego imbiru (ok 5 cm) 2 ząbki czosnku DIP kwaśna śmietana 12% limonka kolendra Imbir obrać i zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte
Pieguskowa Kuchniawywaru warzywnego 2-3 średnie ziemniaki kawałeczek papryczki chili 100 ml śmietanki kremówki garść płatków migdałowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka natki pietruszki szczypta mielonego imbiru szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dynię przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Inną odmianę dyni niż hokkaido dodatkowo obrać ze skórki. Do gorącego wywaru(...)dodać przygotowaną dynię, pokrojone w kostkę ziemniaki i papryczkę chili. Gotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem oraz solą i pieprzem. Na rozgrzanej suchej patelni podprażyć migdały do lekkiego zrumienienia. Zupę zmiksować na gładko, dodać sok z cytryny i śmietankę. Wymieszać. Podawać z prażonymi migdałami i natką pietruszki. Artykuł PIKANTNA ZUPA
Pieguskowa Kuchniaczerwona papryka mała główka brokuła 1 marchewka 1 papryczka chili garść pędów bambusa 2-3 łyżki oleju do woka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru 1 dymka sól, pieprz, limonka, kolendra SOS 5-6 łyżek pasty tamaryndowej 2-3 łyżki Sambal Oelek 4 łyżki sosu rybnego 5 łyżek cukru kokosowego Makaron ugotować uważając, żeby(...)tarce o dużych oczkach, a brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Na dużej patelni albo woku mocno rozgrzać olej i dodać do niego pokrojoną pierś indyka. Podsmażyć do zbrązowienia, dodać imbir, czosnek i cebulę. Po minucie dodać marchewkę, brokuły, odciśnięte grzyby mun i paprykę. Smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Odsunąć na bok mięso z warzywami, wlać roztrzepane jajko
Pieguskowa Kuchnianaszej diecie. W połączeniu z kurczakiem i pieczarkami stanowi bardzo pyszne i pożywne danie. pierś z kurczaka 300 g zielonej fasolki 300 g pieczarek 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 4 ząbki czosnku 50 ml sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki 100 g makaronu ryżowego Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą. Fasolkę myjemy(...)końcówki i kroimy każdy strączek na 3 części. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki. Makaron ryżowy zalewamy w garnku wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Papryczkę chili oczyszczoną z pestek, obrany imbir oraz czosnek wkładamy do blendera. Zmielone przyprawy wrzucamy na rozgrzany olej. Ogień nie może być za duży, tak by czosnek nie zgorzkniał, a papryka się nie przypaliła. Do lekko podsmażonych
Dieta bez mlekamasła + do wysmarowania formy szczypta soli Składniki na nałożenie: 600 g młodej marchewki z nacią 200 g kwaśnej śmietany (jogurtu greckiego) 4 jajka 3-4 cm kawałek imbiru 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz 2 łyżki sezamu okrągła forma 30 cm średnicy Wykonanie: mąkę z serkiem, masłem pokrojonym na małe kawałki i szczyptą soli umieścić w misie robota i zagnieść gładkie(...)kilkucentymetrowe zielone kawałki. Obgotować marchewki w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzić i odsączyć na papierowym ręczniku mikserem wymieszać jajka ze śmietaną. Dodać drobno pokrojony lub starty na tarce imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wmieszać pocięty szczypiorek ciasto rozwałkować (rozprowadzić palcami) i wyłożyć do natłuszczonej formy, robiąc dookoła rant. Ułożyć na cieście przecięte wzdłuż na pół marchewki. Zalać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!specjalne otwory, więc nie musimy niektórych produktów przekładać na sitko. Świetna też jest tarka do sera , ma małe oczka i jest dość długa. Ja bardzo często ścieram na niej imbir, który dodaję do wody z cytryną. Można na niej utrzeć wiele różnych produktów np. ser, imbir, skórkę z limonki. Jest bardzo ostra i zajmuje mało miejsca w szufladzie, polecam
Bajeczna Kuchniaprostota zawsze się sprawdza! Składniki (na 2 małe foremki) 2 puszki ciecierzycy 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 duże marchewki 2 ząbki czosnku 2 jajka 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli himalajskiej pieprz kolorowy do smaku duża szczypta suszonego tymianku 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie Soczwicę przepłukać na sicie. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć(...)zblendować na gładką masę. Przełożyć do dużej misy. Teraz czas na zblendowanie soczewicy z marchewką. Masę soczewicową połączyć z masą z ciecierzycy, dodać jajka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, imbir, kolendrę, tymianek oraz sól i pieprz. Masę przełożyć do podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Ja użyłam tych mniejszych, takich jak na zdjęciu. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C
Raj dla Podniebieniawoda osiągnie temperaturę 90-95 C. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. M ożesz do konfitury, przed ostatnim gotowaniem dodać pół łyżeczki mielonego imbiru. Imbir ma właściwości przeciwbakteryjne. J eżeli nie chcesz, aby w Twojej konfiturze były pestki z malin, możesz przetrzeć konfiturę przez gęste sitko. O woce miękkie takie jak maliny
Przepisy i porady kulinarnepęczka koperku 2_3 małe ziemniaki kawałek prawdziwego masła 1 mały kubek jogurtu naturalnego 0.5 świeżego zielonego ogórka sól i pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 cm.świeżego startego imbiru ************************************ Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę.Zagotować bulion mięsny , wrzucić ziemniaki.Rzodkiewki opłukać i pokroić w cienkie pół plasterki .W rondlu roztopić masło,włożyć rzodkiewki.Dusić na małym ogniu(...)wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach.Dodać do zupy, przyprawić solą ,gałka i i pieprzem .Koperek drobno posiekać.Garnek zdjąć z ognia ,dodać koperek , starty świeży imbir oraz jogurt naturalny , wymieszać.Podajemy z bułką czosnkową.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibiałym winie - idealny do wekowania i długiego lodówkowania! uwaga! czas przygotowania ok. 1h 2-3 duże dojrzałe pomarańcze 1 dojrzały grejpfrut 3 laski cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru lub ok. 3 cm świeżo startego korzenia 500ml białego wina, albo butelka, albo dwie. Połowę na pewno wypijesz podczas gotowania. Dodatki: grillowana gruszka grillowana morela kapary OLE w oleju(...)wino zamieni się w owocowo - pikantny sosik. Jeśli wina będzie za mało, bo odparuje, albo wysiorbiesz je niby-sprawdzając-sos - po prostu dolej. Jeśli za mało powera - dodaj imbiru. Kiedy owoce zmiękną, redukuj sos przez 2-4 min. na dużym ogniu bez przykrycia, a następnie wyjmij laski cynamonu, zblenduj całe towarzystwo i hop na sito. Aby poszło Ci to sprytnie
Spektrum Smakuwarzyw, zup, sosów i mięs. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, zapobiega chorobom stawów i usprawnia trawienie. Curry Mieszanka przypraw z kuchni indyjskiej, składająca się z kurkumy, kolendry, kuminu, cynamonu, gorczycy, imbiru, pieprzu i gałki muszkatołowej. Taki mix sprawia, że jest to bomba przeciwutleniaczy. Doskonała do dań z ryżu, warzyw, mięs i sosów. Czosnek Najlepszy ten świeży. Działa antybakteryjnie i wspomaga odporność(...)bardzo przyjemny zapach i świetnie nadaje się do ziemniaków, zup i sosów. W swojej kuchni warto mieć również: natkę pietruszki cząber paprykę wędzoną tymianek zioła prowansalskie kolendrę cebulę suszoną imbir kardamon
Pani domowabardzo lubimy. Składniki sosu około 500 g mielonej wołowiny 3 bardzo duże lub 4 średnie drobno pokrojone pomidory (najlepiej malinowe lub "bawole serce") 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 2-3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę mielonych 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka chili w proszku(...)łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje, a wołowina zacznie przybierać brązowy kolor. Na drugiej patelni, na pozostałym oleju, stale mieszając podsmażam przez minutę posiekany czosnek i imbir. Kiedy zaczną wydzielać aromat dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. i smażę, aż cebula się zeszkli. Podsmażoną z przyprawami cebulę i drobno pokrojone pomidory dodaję do mięsa, całość doprowadzam
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanatką posypane sezamem, czasem w połączeniu z parmezanem lub oddzielnie. Makaron ryżowy podaję także w innych wersjach, szczególnie lubię połączenia z: - brokułami, cukinią, cebulą, czosnkiem, mrożonym groszkiem, marchewką, przyprawiam imbirem i sokiem z limonki, - fasolką szparagową, papryką, cukinią, cebulą, czosnkiem, chili, - pomidorkami koktajlowymi, najlepiej kolorowymi, pieczarkami, chili, marynowanymi kiełkami i poszatkowaną kapustą pekińską. Proste danie dla zabieganych. Połączenie wyśmienite(...)Składniki: ok. 300 g makaronu ryżowego warzywa na patelnię, gotowa mieszanka warzyw chińskich połowa papryczki chili ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka, szczypta imbiru tarty parmezan i sezam do posypania gotowego dania opcjonalnie: kolendra lub natka pietruszki do smaku olej sezamowy Przygotowanie makaronu ryżowego z warzywami: Na patelni rozgrzewam olej sezamowy, przesmażam obrany
Zasmakuj Kuchni