imbir - 9508 przepisów (strona:178/634)

Syrop z bzu czarnego z przyprawami. 105

chorobach dróg oddechowych. Zapraszam po przepis :   Składniki : 6 dużych baldachów dojrzałego bzu czarnego 25 dkg cukru 100 ml wody 1 łyżeczka posiekanego na cienkie plasterki świeżego korzenia imbiru 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Sposób wykonania :  B ez czarny obierz z baldachów za pomocą widelca, opłucz na sicie lub cedzaku, odczekaj(...)kilka minut, aż nadmiar wody ocieknie. Wsyp do garnka lub rondla, dodaj goździki, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową , zalej wodą. Postaw na małym ogniu, doprowadź do zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Następnie odcedź sok przez gęste sitko lub gazę , wlej ponownie do garnka, wsyp cukier, wymieszaj. Podgrzewaj

Przepisy i porady kulinarne
Pierś z indyka w SOSIE PIERNIKOWYM 164

piersi z indyka + sól, majeranek, curry, sos sojowy, olej 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik) 6 łyżek mleczka kokosowego (80%) 50 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka kropel soku z cytryny szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś z indyka pokrój na mniejsze części, a następnie zamarynuj dodając sól, majeranek, curry(...)włóż do piekarnika podlewając wodą na 30 minut (180 stopni Celsjusza). Aby przygotować sos pierniczki zetrzyj na tarce lub pokrusz. Dodaj do nich mleczko kokosowe, ciepłą wodę, sos sojowy, imbir, gałkę muszkatołową, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zblenduj. Kiedy mięso będzie gotowe polej je sosem piernikowym. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię

Via Gusto
Wieprzowina po chińsku 505

tutaj . Składniki: 500g polędwiczki wieprzowej po połowie czerwonej i zółtej papryki 1 marchewka 1 cebula ok. 10 cm białej części pora 4 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili (bez pestek) 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej kokosowy lub słonecznikowy sól biały pieprz Sos: sok z jednej cytryny 6 łyżek wody 10 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego(...)najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Cebulę i paprykę pokroić w około 2 cm kawałki, a marchewkę i pora w cienkie słupki. Imbir zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek i papryczkę chili pokroić w plasterki. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć

kuchnia doski
Szarlotka z rabarbarem 286

wszystkim dużo jabłkowo - rabarbarowego nadzienia. W związku z tym, że zbyt późno zorientowałam się, że nie mam w domu cynamonu ( który jest przecież klasycznym dodatkiem do szarlotki ), nadzienie przyprawiłam imbirem i kardamonem. I takie połączenie to dla mnie poezja ;) Ale można oczywiście dodać cynamon :) Sezon na rabarbar już w pełni, zachęcam więc do wypróbowania przepisu. Takiej szarlotce naprawdę trudno się(...)jabłek ( waga przed obraniem ) + sok z połowy cytryny 800 g rabarbaru 120 g cukru ( część można zastąpić cukrem brązowym ) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki kardamonu Pianka: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać

Opowieści z piekarnika
Zupa krem z dyni 113

rozgrzewający, złocisty krem z dyni jest idealny na te porę roku ! ☺ Składniki: ok 300 ml wywaru warzywnego, 600 g dyni, 3 średniej wielkości ziemniaki, 1 marchewka, Szczypta kurkumy i imbiru, Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dynie oczyszczam,y obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew również obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości w wywarze warzywnym. Całą(...)masę blendujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy kurkumę i imbir oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z gęstą śmietaną

Lena Gotuje
WILGOTNE CIASTO JAGODOWE 105

jajka 50 g cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 50 g masła 100 g białego sera 100 g dżemu 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 250 g mąki krupczatki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  PRZYGOTOWANIE: 1. Ubić jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodać do niej roztopione masło, biały(...)dżem, skórkę z cytryny, imbir i dokładnie wymieszać.  2.Przesiać mąkę i proszek. Dodawać łyżką masę do mąki, delikatnie mieszając.  3. Ciasto nałożyć do natłuszczonej formy, na wierzchu ułożyć borówki/ jagody/ lub inne owoce  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 min.  5. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystygnięcia

Marcepanowa kuchnia
Imbirowo – bazyliowa marynata 103

marynata jest przepyszna!!!. Wspaniale wpisuje się w letnie propozycje. To nie tylko zasługa świeżej bazylii, ale także imbiru i cytryny. Tak marynowane mięso (najlepiej przez noc, u mnie nawet przez ok 36 godzin, ale minimum 2h) było bardzo soczyste, kruche i aromatyczne. A co jest jeszcze lepszą wiadomością marynata świetnie smakuje z delikatnymi rybami. Marynowane mięsa / ryby możecie piec(...)indyka też były całkiem soczyste. ok 300 ml oliwy z oliwek świeża bazylia (mniej więcej tyle ile jest w doniczce, ilościowo to była 1 garść) ok 3 cm kawałek imbiru, ale możecie dać więcej sok z cytryny do smaku (ja dałam z 1/2) 2 żąbki czosnku sól, pieprz do smaku   W pojemniku zblendujcie wszystkie składniki na marynatę i ewentualnie

Szybko Tanio Smacznie
Dorsz na imbirowym mango 178

porcja dla 2 osób): 500 g filetów z dorsza 2 dojrzałe mango 1 nieduża cebula (może być czerwona, będzie ładniej się prezentować) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka świeżo startego imbiru natka pietruszki (użyłam suszonej) sól, pieprz szczypta chili zioła prowansalskie czosnek 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki  białego octu winnego  2-3 łyżki(...)następnie kroimy w cienkie paski, podobnie robimy z papryką, a cebulę siekamy w piórka. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą miód, ocet winny, sok z limonki, natkę pietruszki, czosnek, imbir oraz odrobinę chili. Gotowy sos dodajemy do posiekanego mango i papryki i delikatnie całość mieszamy. Rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki upieczonego dorsza i posypujemy je posiekanymi orzechami. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Zupa krem z zielonych ogórków 171

średnich zielonych, młodych ogórków o ładnej skórce cebula i 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 marchew i mały kawałek selera liść laurowy, sól, pieprz mielony masło klarowane szczypta imbiru Przygotowanie : Ogórki dokładnie umyć, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek, seler obrać W garnuszku z ok. 3-4 szklankami wody ugotować pokrojone drobno warzywa oprócz ogórków i czosnku, dołożyć liść laurowy ( po ugotowaniu(...)warzyw liść laurowy wyjąć) Pokrojone drobno ogórki przesmażyć na maśle z czosnkiem (przestudzić) - dołożyć je do ugotowanych warzyw- zmiksować Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, imbirem, jeśli zupa za gęsta dolać wg uznania przegotowanej wody.                                 Mój krem był b.gęsty. I pyszny

Proste Potrawy
Tartaletki z kurkami 157

szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham 125 g masła sól pieprz szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru nadzienie 500 ml mleka 2 łyżki mąki 1 jajko imbir gałka muszkatołowa 1 łyżka masła 200 g kurek pół małej cebuli 2 ząbki czosnku (duży jeden) sól pieprz Ciasto zagniatamy i wyklejamy 4 foremki do tartaletek(...)odparuje cały płyn. Mleko i mąkę mieszamy i nastawiamy na ogniu, mieszamy aż do zgęstnienia, w razie potrzeby dodajemy mleka by sos miał konsystencję budyniu, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st , podpiekamy ciasto w foremkach ok 12 min. Następnie nakładamy po równo sos  a'la beszamelowy i układamy smażone kurki. Zapiekamy tarteletki

Gotowanie jest łatwe
Indyjskie "cygara" serowe. 456

łyżka oleju 2 szczypty soli woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jak na pierogi) Nadzienie: 75 g twarożku 75 g tartej mozzarelli  1/2 czerwonej cebuli 1 cm kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki garam masali 1 mały pomidor 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry sól olej Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą, a imbir

zadanie-gotowanie
Sos chilli słodko-ostry do słoików 190

szklanki cukru,  300 ml wody,  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  1/3 łyżeczki soli,  100 ml octu. łyżeczka słodkiej papryki ok 1-2 cm korzenia imbiru Przygotowanie: Wodę z cukrem, solą, słodką papryką zagotować, dodać posiekaną paprykę chili ,posiekany imbir i czosnek, chwilę pogotować aż składniki sosu zmiękną. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością

Swojskie jedzonko
Pomidorowe chutney 150

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 2 małe czerwone cebule 3 duże czerwone pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/3 łyżeczki świeżego imbiru 5 łyżek brązowego cukru 50 ml octu balsamicznego bądź czerwonego wina 2 ziarna kardamonu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki Pokroić drobno czerwoną cebulę. Dodać do niej drobno krojone czerwone pomidory, przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, drobno krojony imbir, krojoną paprykę chili, brązowy cukier, paprykę w proszku, kardamon oraz ocet balsamiczny. Wrzucić wszystko do garnka, wstawić na mały ogień. Gotować przez co najmniej 40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wszystkie składniki powinny być miękkie a ocet powinien prawie całkowicie wyparować. Chutney podawać na zimno. Pomidorowe chutney Smacznego! Pomidorowe chutney Chutney

mecooks
Buraczki z lekko zaostrzonym smaku 124

Trochę zmieniłam tradycyjny sposób wykonania buraczków. Przez dodanie imbiru lekko zmieniły smak, ale nie jest bardzo wyczuwalny. Taka delikatna zmiana. Są pyszne Buraczki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie zlać wodę z buraczków i ostudzić buraczki. Zdjąć skórę i zetrzeć buraczki na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć również na tarce o dużych oczkach. Imbir

Kuchnia Pokoleń
Sajgonki :) 126

Sajgonki 0,5 kg mięsa mielonego pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej makaron chiński imbir przyprawa 5 smaków sól i pieprz do smaku papier ryżowy Mięso usmażyć z dodatkiem imbiru i przypraw, przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć mieszankę chińską. Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszać ze sobą i ponownie przyprawić

Pieguskowa Kuchnia