Składniki : Ciasto marchewkowe : 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka imbiru garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek(...)miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy. Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami. W oddzielnej misce szykujemy 3 jajka , szklankę oleju rzepakowego. Łączymy składniki mokre z suchymi. Dobrze wymieszać . Przełożyć do blachy , pokrytej papierem do pieczenia. Piec
Różne smaki w kuchnibobu tonka 1 łyżeczka mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 7 łyżeczek żelatyny 150 ml gorącej wody pół szklanki mini marchewek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 10 młodych listków bazylii Wykonanie: Jajka, olej kokosowy (zimny), mielone migdały, płatki quinoa, mąkę quinoa, mąkę kokosową, mąkę z tapioki, likier amaretto i cukier kokosowy umieszczamy w malakserze i miksujemy(...)marchewkową pulpą i wylewamy na spód tarty. Wkładamy ją do lodówki, aby masa zgęstniała. Mini marchewki delikatnie podgotowujemy, aby były al dente, a następnie wrzucamy razem z miodem i imbirem na patelnię i karmelizujemy. Gotową tartę wyjmujemy z lodówki ozdabiamy wierzch karmelizowanymi mini marchewkami i listkami bazylii
Quinoa Raz!bardzo sycące – kaszę kuskus , filet z kurczaka. Filet z kurczaka z kaszą kuskus – składniki (na 2 porcje): 200g filetu z kurczaka 3/4 szklanki kaszy kuskus 2 cm imbiru 2 pędy selera naciowego 2 marchewki pieprz sól oliwa ząbek czosnku Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej z oliwy, startego(...)imbiru, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny, aby mięso przeszło smakiem marynaty. Kurczaka gotujemy na parze (najlepiej w parowarze) przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu kurczaka zostawiamy go na ok. 5 minut aby odpoczął, a następnie kroimy na plasterki. Selera, marchewkę kroimy w pół plasterki. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, tak aby były al dente. Kuskus zalewamy gorącą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szybki w wykonaniu deser na ciepło. Pyszne imbirowo-miodowe jabłuszka z opiekanymi płatkami, które wprowadzają wspaniały chrupki akcent . Dla mnie małe niebo na talerzu. Dodatkowo deser za sprawą imbiru wspaniale rozgrzewa. Jeśli lubicie takie smaki polecam Wam przygotować sobie taki imbirowo-miodowy deser na chłodne zimne wieczory. Spróbujcie. Składniki: 2 jabłka 1 czubata łyżka masła 2 łyżki miodu z imbirem
Słodkie okruszkiłyżeczki prawdziwej wanilii 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasteczka: 20 sztuk daktyli 5 pełnych łyżek mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów) 5 łyżek wiórków kokosowych szczypta soli 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru 1 mała łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka oleju kokosowego Przygotowanie polewy: Rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao, słód, sól, wanilię i cynamon i wszystko dobrze mieszamy. Używamy do polania(...)gorącą wodą. Przygotowanie ciasteczek: Olej kokosowy rozpuszczamy. Jeżeli mamy daktyle suszone to zalewamy je na 10 minut gorącą wodą a następnie odcedzamy wodę. Daktyle, wiórki kokosowe, mąkę migdałową, sól, imbir i cynamon dokładnie miksujemy. Dodajemy roztopiony olej i ponownie miksujemy. Formujemy ciasteczka (według uznania) i wkładamy na około 20 minut do lodówki. Polewamy polewą czekoladową. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujechwilę a następnie osuszyć wtedy straci swój gorzkawy smak. Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany 500g pomidorów z puszki duża cebula 4 ząbki czosnku bazylia 3 łyżki oleju rzepakowego chilli, imbir, sól, pieprz 150g makaronu (trottole) Sposób przygotowania: Bakłażana pokrój w kostkę razem ze skórką. Posól i odstaw na 15 minut. W garnku na oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulkę. Kiedy zeszkli(...)się dodaj posiekany czosnek a następnie osuszonego z wody bakłażana. Podsmażaj około 10 minut a następnie zalej pomidorami. Gotuj około 30 minut a na końcu dopraw papryczką chilli, imbirem, bazylią, solą i pieprzem. Makaron ugotuj, odcedź i wymieszaj z sosem. Podawaj posypane świeżą bazylią oraz siemieniem lnianym
wysmienitySKŁADNIKI 250 g filetu z łososia bez sk ó ry 100 g wędzonego łososia 200 ml śmietany 1 cytryna świeży imbir koperek natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di filetto di salmone senza pelle 100 g di salmone affumicato 200 ml di panna 1 limone zenzero fresco aneto prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE(...)Filet z łososia blendujemy na jednolitą masę. Do łososia dodajemy otartą skórkę z cytryny, 1 cm startego imbiru oraz śmietanę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy. **** Frullate il salmone fino a ottenere una crema omogenea. Aggiungete la scorza grattugiata di limone, 1 cm di radice di zenzero grattugiato e la panna. Aggiustate di sale e pepe. Frullate bene il tutto
La grande e la piccola cuocateriyaki Czas przygotowania: 40 minut Składniki: ryż ugotowany według przepisu jak zrobić ryż do sushi arkusze alg nori 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (2-3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki olej do smażenia zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski 1/2 czerwonej papryki majonez wasabi Dodatkowo: mata do zwijania folia spożywcza(...)woda w miseczce Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paski. W miseczce mieszamy sos teriyaki, rozgnieciony ząbek czosnku i starty na tarce imbir. Marynujemy w nim kurczaka przez 30-40 minut. Następnie smażymy go na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórek myjemy i kroimy w długie cienkie paski, tak samo kroimy paprykę. Matę wykładamy folią spożywczą, układamy
Kulinarne przygody GatityCzas przygotowania : 40 minut* ---------------------------------------- * oprócz czasu na marynowanie (2h) SKŁADNIKI: 1,2 kg karkówki bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy sól PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę: czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą - mieszamy z papryką, imbirem
Moja Książka Kucharskadodatkiem będzie też czerwone wino. Polecam przepis na steki z masłem imbirowym na grilla i na przyjęcie. ----------------------------------------- Liczba porcji : 8 Czas przygotowania : ok. 60 minut ----------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 dag świeżego imbiru pęczek natki pietruszki 8 łyżek miękkiego masła 8 steków wołowych ( po ok. 180g ) 8 łyżek oliwy po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu sól pieprz pomidory do dekoracji dodatki(...)kilka opieczonych na grillu kromek bagietki czerwone wino sałata w sosie winegret chutney z mango kilka cząstek pomidora do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Imbir obieramy, natkę pietruszki płuczemy, osuszamy - wszystko drobniutko siekamy, mieszamy razem z miękkim masłem, dzielimy na 8 porcji łyżką do nakładania lodów, wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy. Krok 2. Bazylię, rozmaryn i tymianek płuczemy, osuszamy - zostawiamy
Moja Książka Kucharskaokoło 1h Liczba porcji: 4 SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 3 cebule szalotki 5 łyżek chutney z mango 9 łyżek dobrej oliwy 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru 1/2 łyżeczki curry sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku sok z 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Udka kurczaka myjemy, wycieramy ściereczką skropioną octem. Krok 2. Szalotki oraz natkę(...)nieco, smarujemy wewnątrz przygotowanym olejem z pietruszką, szalotką oraz solą. Krok 4. Na zewnątrz smarujemy udka 3 łyżkami oleju, posypujemy solą. Krok 5. Chutney z mango miksujemy z imbirem, curry, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz 1 łyżką oliwy - odstawiamy. Krok 6. Na rozgrzanym grillu układamy udka kurczaka, pieczemy przez około 30 minut, często obracając. Pod koniec
Moja Książka Kucharskapikantnie ;) ...ma być ostro, słodko, kwaśnie, kolorowo , PYSZNIE I AROMATYCZNIE... Najlepsza pod słońcem :) Polecam! SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 szalotki 1 papryczka chili bez pestek 1 łyżka posiekanego imbiru lub 3 trawy cytrynowe (zmiażdżone i pokrojone) 2-3 ząbki posiekanego czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 400ml mleczka kokosowego 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego lub drobiowego 300g krewetek(...)kolendra lub natka pietruszki do posypania zupy 1 limonka pokrojona w ćwiartki (wcześniej sparzona we wrzątku) PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Rozgrzewamy wok, wlewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekane szalotki, imbir lub trawę cytrynową, czosnek, pokrojoną papryczkę chili, smażymy, cały czas mieszając, przez 30 sekund, dodajemy pastę curry, energicznie mieszając, chwilę zasmażamy do wydobycia aromatu pasty. Krok 2. Do woka wlewamy
Moja Książka Kucharskagłowy ;) 4 porcje kurczaka (udka, skrzydełka i/ lub piersi) 4 duże jędrne pmid ory gałązka pomidorków koktajlowych do dekoracji oliwa do smażenia 2 duże ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru - startego papryczka chilli - posiekana łyżeczka octu winnego łyżeczka sosu sojowego łyżka miodu płynnego płaska łyżeczka tymianku gałązka świeżego rozmarynu sól pieprz szklanka białego,wytrawnego wina PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte(...)Przekładamy na bl a chę do pieczenia mięsa , posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem , odstawiamy na chw i lę . Krok 2. Na patelnię z rozgrzanym po smażeniu tłuszczem wrzucamy imbir oraz papryczkę, smażymy 1-2 minuty, wlewamy ocet balsamiczny - odparowujemy chwilę, intensywnie mieszając i odrywając ewentualne pozostałości kurczaka przywarłe do dna , gdy ocet odparuje wlewamy sos sojowy, miód i rozprowadzamy
Moja Książka KucharskaSkładniki na 4 porcje: 500g miąższu dyni startej na tarce o grubych oczkach 1 cebula szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego opakowanie makaronu Czanieckiego spaghetti 2 pomidory kawałek startego imbiru przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, pieprz czarny 3 trójkąciki serka topionego z ziołami garść ziaren słonecznika Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Dodajemy dynię(...)dusimy razem kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy starty imbir, doprawiamy do smaku kurkumą, curry i pieprzem, dodajemy serki topione i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Sos miksujemy na gładką masę. Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż się zrumieni. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Makaron
Smak mojej kuchniciekawy wygląd :) Polecam! Przepis ze strony Tesco. Chutney jabłkowy Składniki na 3 słoiczki: 4 jabłka, obrane i wydrążone 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2 łyżki cukru 2 łyżki gorczycy 20ml wody 2 łyżki oleju przyprawy: łyżeczka kurkumy, 1/4 łyżeczki chili (więcej lub mniej wg uznania) Wykonanie: Jabłka kroimy(...)dorzucamy cynamon i anyż. Mieszamy i od razu dodajemy jabłka, kurkumę, chili i smażymy kilka minut. Wlewamy wodę i dusimy około 15 minut często mieszając, Dodajemy cukier, starty imbir i całość smażymy jeszcze 15 minut (jabłka zaczną się rozpadać). Wyjmujemy cynamon i anyż. Gorący chutney nakładamy do wyprażonych, czystych słoików, szczelnie zakręcamy i na chwilę odwracamy dnem do góry
Smak mojej kuchni