imbir - 9508 przepisów (strona:192/634)

Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą 137

szkl. obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów  ¼ szkl. surowej kaszy jaglanej 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy sól, pieprz  1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 5-6 szklanek bulionu warzywnego  3 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę, seler i czosnek pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki(...)Smażymy ok. 10 minut. Wlewamy bulion warzywny a następnie dodajemy kaszę jaglaną, pomidory, tymianek, imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy jarmuż, ciecierzyce i gotujemy jeszcze około 6 minut (jarmuż powinien być miękki). Smacznego!   Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Chińskie pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami 145

language:EN-US;} Pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami Składniki – ciasto: Mąką pszenna – 400g Woda – 250g Sól Składniki - farsz: Pierś z kurczaka – 1 sztuka Mieszanka warzyw chińskich – 200g Imbir – kawałek 3cm Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sos sojowy – 3 łyżki Sos rybny – 1 łyżka(...)podsypać delikatnie mąką. Ciasto można również przygotować z dodatkiem mąki żytniej.    Wykonanie – farsz: Pierś z kurczaka drobno posiekać lub zmiksować w blenderze razem z czosnkiem, papryczką chili, imbirem i warzywami. Wymieszać z posiekaną kolendrą, sosem sojowym, rybnym i skrobią. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Gdy będzie się przyklejać, delikatnie podsypać je mąką. Z ciasta wykroić kółka, na które nałożyć

Kuchnia Bon Appetit
Klopsiki w sosie Teriyaki 164

smak i o to mam, domowy sos teriyaki, szybki i prosty w wykonaniu. Składniki 250 g mielonej wołowiny 1 jajko 1 mała sucha bułka Sos: łyżeczka sproszkowanego czosnku łyżeczka imbiru łyżeczka miodu 1/4 szklanki sosu sojowego 5 łyżeczek cukru brązowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 szklanka wody łyżeczka oleju sezamowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułkę namoczyć w wodzie. W garnku wymieszać(...)wszystkie składniki sosu, zostawić na małym ogniu na kuchence. Do mięsa mielonego dodać jajko, doprawić majerankiem, ostrą i słodką papryką, pieprzem, imbirem i czosnkiem. Dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, całość dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do sosu, całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos pokryje klopsiki i nadmiar wody odparuje, najlepiej

Delusional Trine
Krem z marchewki w orientalnym stylu 148

główki kalafiora 2 małe ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 2 ząbki czosnku sok i miąższ z połówki pomarańczy ok. 400 ml wody      Przyprawy: 1 cm imbiru świeżego (lub 1/3 łyżeczki mielonego) 1,5 płaskiej łyżeczki kuminu 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 płaska łyżeczka kurkumy sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy(...)Marchewki, ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki/kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, kolendrę i kurkumę oraz drobno posiekany imbir. Dodajemy pokrojone warzywa i całość zalewamy wodą. Na koniec dodajemy jeszcze sok i miąższ z połówki pomarańczy. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut - tak, aby aromaty

Bananowe Pole
Aromatyczna kawa dla mamy i dziecka 180

mleka, 3-4 goździki, łyżeczka miodu,kawałek wanilii (1/5-1/4 laski), kawałek cynamonu (1-2 cm), szczypta kardamonu lub 1-2 ziarenka, 3 ziarenka czerwonego pieprzu, kawałek świeżego imbiru, kilka ziaren kolendry (ja dałam jakieś 8 sztuk), odrobinę startej gałki muszkatołowej, wafelki  Lusette Przygotowanie: mleko wlewamy do garnuszka, następnie dodajemy wszystkie przyprawy czyli goździki, miód, wanilie (ja rozkroiłam wyjęłam ziarenka(...)włożyłam do garnka, a następnie wrzuciłam tez resztę laski), cynamon, kardamon, imbir (wcześniej obrany ze skórki), kolendrę i gałkę muszkatołową. Całość podgrzewamy w dość niskiej temperaturze, żeby wydobyć aromat przypraw i nie przekroczyć 70 st. Ja grzałam ok. 30 minut. Gdy smak mleka nas zadowala wyjmujemy przyprawy, ja zrobiłam to łyżką, ale można też przecedzić na sitku.  W między

Państwo Wojtczuk gotują
Rozgrzewający koktajl z dyni 115

Kolejnym przepisem z wykorzystaniem dyni, jest  ROZGRZEWAJĄCY KOKTAJL! Składniki: 1/4 małej dynii 2 jabłka pół soku z pomarańczy łyżeczka imbiru łyżeczka cynamonu 250ml mleka sojowego pestki dyni do dekoracji Przygotowanie: 1. Miąższ z dyni, obrane jabłka, pokrojone w kosteczke i sok z pomarańczy umieszczamy w wysokim naczyniu. 2.Dodajemy mleka sojowego i przyprawiamy cynamonem i imbirem. (jeśli jest za mało

FITBUuK
Krem z dyni i masła orzechowego 107

zupy dyniowej dodać trochę masła orzechowego. Efekt był niesamowity, w całym domu pachniało orzechami. Składniki: 1 mała dynia (około 1kg-1,5kg) 2 cebule łyżka miodu łyżka imbiru 150ml śmietany 18% 3 łyżki masła orzechowego łyżka oleju Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Obrać dynię, pestki wyrzucić a miąższ pokroić w małe kawałki. Wrzucić(...)garnka i zalać wodą (około jednego litra), gotować do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować. Cały czas miksując dodać masło orzechowe i śmietanę. Na koniec doprawić miodem i imbirem oraz solą jeżeli będzie dla was za mało słona

wysmienity
Zdrowa lasagne z cukinii i kurczaka 116

cukinie 500g piersi z kurczaka 8 plastrów makaronu lasagne 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100g orzechów włoskich śmietana (36%) 200ml 6 plasterków sera żółtego, lub 100g sera tartego imbir, gałka muszkatołowa, kumin Sposób przygotowania: W garnku podgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i dorzucić do patelni. Posolić, chwile(...)kostkę (dosyć małą), posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć na nim kurczaka. Zdjąć z patelni i dolać na pozostały tłuszcz śmietanę. Doprawić imbirem, gałką muszkatołową i kuminem i dokładnie wymieszać. Formę na lasagne wysmarować masłem. Na sam spód wlać 2 łyżki wody i ułożyć płaty makaronu (jedna warstwa) następnie rozłożyć równomiernie połowę podsmażonej cukinii

wysmienity
Lasagne z sosem pomidorowym i brukselką 159

cebula 2 puszki pomidorów (około 500g) płaty makaronu lasagne 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki szklanka mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 200g sera żóltego sól, pieprz kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir rozmaryn, tymianek i bazylia masło do wysmarowania blaszki Sposób przygotowania: Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Na łyżeczce oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę a następnie zalewamy pomidorami(...)rozgrzewamy pozostałe 3 łyżki oleju, i mieszamy z mąką a następnie zalewamy mlekiem. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania gęstego sosu. Dodać przyprawy takie jak gałka muszkatołowa, imbir oraz kurkuma. Doprawić solą i pieprzem. Blaszkę w której chcemy piec lasagnę smarujemy masłem. Wlewamy 3 łyżki wody na spód. I zakrywamy pierwszą warstwą makaronu. Następnie wlewamy 1/4 sosu pomidorowego

wysmienity
Korzenne muffinki z kremem bananowym 91

smak owoców oraz spowodował, że krem nie ściemnieje. Składniki na muffinki (12 sztuk) 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru pół szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka jajko Składniki na krem 400ml śmietany (36%) 2 dojrzałe banany 3 łyżki cukru skórka z 1 cytryny łyżeczka soku z cytryny(...)Sposób przygotowania: Muffinki. W dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy (gałka muszkatołowa, imbir i cynamon), sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Następnie dodać olej, mleko oraz jajko i dokładnie wszystko wymieszać. Można użyć miksera, co pozwoli nam zaoszczędzić czas. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Piec 25 minut w temperaturze 180 º C Krem. Cytrynę sparzyć

wysmienity
Fisherman's pie, czyli zapiekanka rybna 122

porcje) filety z białej ryby (u mnie dorsz) (400g) średniej wielkości cebulka 50g masła 4 łyżki mąki 200ml mleka 3 średnie ziemniaki 400g zielonego groszku (mrożony lub z puszki) imbir, gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i ugotuj a następnie rozgnieć na puree. Groszek mrożony na początku ugotuj a następnie zmiksuj (groszku z puszki nie musisz gotować). Połącz(...)solą i pieprzem. W małym garnku na maśle podsmaż cebulkę a następnie zasyp mąką i zrób zasmażkę. Zalej mlekiem i dokładnie mieszaj. Sos powinien zrobić się gęsty. Dopraw go imbirem, gałką muszkatołową solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Na sam spód wylej trochę sosu beszamelowego i ułóż surową rybę. Wylej resztę sosu na wierzch. Zakryj puree ziemniaczano – groszkowym. Całość

wysmienity
Piernikowe babeczki – idealne na okres świąteczny 119

Piernikowe babeczki nadają się idealnie na okres świąteczny. Pełne smaku oraz aromatu gałki muszkatołowej, goździków oraz imbiru. Wilgotne ciasto z puszystym czekoladowym kremem ozdobione domowymi pierniczkami są wspaniałym pomysłem by uraczyć się czymś naprawdę pysznym w te święta Składniki na babeczki (12 sztuk) 120g masła 100g cukru brązowego jajko 120ml mleka 150g melasy łyżeczka esencji waniliowej 170g maki pszennej łyżeczka(...)proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Składniki na krem czekoladowy: 150g masła 220g cukru pudru 120g czekolady gorzkiej Dodatkowo pierniczki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować babeczki miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko cały czas miksując. Dodajemy resztę składników (przesianą make, proszek

wysmienity
Cannelloni – przepis oraz wskazówki jak zmniejszyć kaloryczność a zachować smak. 110

kilogram 5 marchewek 3 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości cebule 4 ząbki czosnku 3 puszki pomidorów (około 750g) 2 łyżki przecieru pomidorowego oregano, bazylia (najlepsze świeże) pół łyżeczki imbiru, kurkumy, gałki muszkatołowej łyżka miodu sól, pieprz, chilli łyżeczka masła 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: 2 opakowania cannelloni około 400g 3 kulki białej mozzarelli light około 360g 2 puszki pomidorów(...)tartą marchewkę. Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu. Kiedy sos zacznie bulgotać dodaj mięso mielone, dokładnie wymieszaj, mięso powinno się rozpaść równomiernie w sosie. Na koniec dopraw ziołami, imbirem, kurkumą, gałką muszkatołową, solę, pieprze, chilli, miodem oraz koncentratem pomidorowym. Gotuj około godziny aż do redukcji sosu. Blaszkę lub naczynie w której będziesz piec cannelloni wysmaruj masłem. Następnie nadziewaj makaron

wysmienity
Arancini z kaszy z pikantnym sosem pomidorowym – danie z dużą ilością błonnika oraz sposób na wykorzystanie kaszy. 137

jajka 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki siemienia lnianego spora garść orzechów włoskich 100g sera żółtego 500g pomidorów z puszki cebula 2 ząbki czosnku chilli, sól, pieprz, kurkuma, imbir bułka tarta do obtoczenia kuleczek jajko wymieszane z mlekiem do panierki Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj a następnie ostudź. Dodaj do niej siemię lniane, posiekane orzechy włoskie, mąkę oraz jajka. Dopraw solą(...)pieprzem, kurkumą i imbirem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z kaszy ręcznie uformuj kulki do których środka włóż kawałeczek sera. Obtaczaj w jajku wymieszanym z mlekiem a następnie w bułce tartej. Smaż z każdej strony aż ładnie się zarumienią. Sos: w garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę a następnie czosnek. Kiedy zmiękną zalej pomidorami i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw, solą, pieprzem

wysmienity
Rybne mulligatanni curry – przepyszne, idealnie doprawione curry rybne. 118

800g filetów rybnych (u mnie dorsz) 800g pomidorów z puszki 400ml mleka kokosowego czubata łyżka miodu 3 średniej wielkości cebule 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku łyżeczka kolendry pół łyżeczki sproszkowanego tamaryndowca garść świeżej pietruszki pół łyżeczki kozieradki łyżeczka kurkumy 3 gwiazdki anyżu 4 papryczki chilli Dodatkowo ryż oraz chlebek naan Sposób przygotowania(...)łyżkach oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę a następnie drobno posiekany czosnek. Dodaj wszystkie przyprawy – pokrojoną papryczkę chilli, anyż, kurkumę, kozieradkę, tamaryndowca, kolendrę oraz imbir i chwilę podsmaż. Następnie zalej pomidorami i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj miód, koncentrat pomidorowy, wiórki kokosowe oraz garść siekanej pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Następnie zalej mleczkiem

wysmienity