opakowanie bukietu jarzyn Poltino 1 duża pierś z kurczaka garść świeżych kiełków sojowych 1 cebula 1 kapusta pak choi olej do smażenia sos sojowy 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, starty imbir, pieprz, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę
Kulinarne przygody Gatitykurczaka 30 dag pieczarek 1 duża marchew 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku opakowanie makaronu ryżowego olej do smażenia 4-5 łyżek sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso łączymy z odrobiną soli, czarnym pieprzem(...)kurczaka dodajemy, cebulę, czosnek, marchew, pieczarki oraz paprykę, wszystko razem łączymy i dusimy około 5 minut. Całość zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem oraz pozostałym sosem sojowym i gotujemy jeszcze około 10 minut. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i namaczamy na około 5 minut a następnie dodajemy do mięsa z warzywami wszystko dokładnie łączymy
Smakowite Daniazapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanki mleka (użyłam mleka 3,2% bez laktozy) - 2 jaja - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki imbiru w proszku - 2 łyżeczki cukru trzcinowego - cukier puder do posypania - dowolne owoce lub dżem (u mnie dżem z czerwonej porzeczki ) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam(...)jaja, mieszam, wsypuję imbir, cukier, proszek do pieczenia i olej Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na ok. 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i wykładam na nie dżem z czerwonej porzeczki. SMACZNEGO
Wielopokoleniowoopublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 3 porcje: 3 jabłka 1/2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru Kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki oleju kokosowego Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać(...)olej kokosowy, dodać starte jabłko. Zasypać je cukrem, cynamonem i imbirem. Smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając. Pozostałe jabłka pokroić w niezbyt małą kostkę, wyłożyć na patelnię, dodać rodzynki. Całość smażyć kolejne 5 minut, cały czas mieszając. Olej kokosowy na kruszonkę roztopić w rondelku, do płynnego dodać mąkę, płatki owsiane i cukier. Wymieszać tak, by powstały grudki. Do naczynek żaroodpornych
Domowa cukiernia Ewyktóre w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło. Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały - szczypta cynamonu - sól do smaku(...)płuczę pod bieżącą wodą i rozdzielam na dwie części. Boczek i kurczaka wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i zostawiam na średnim ogniu. Ł yżką zbieram szum, który powstanie. Imbir ścieram na tarce, czosnek kroję w plasterki, z papryczki wyjmuję pestki i kroję w paseczki. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojone wcześniej składniki. Podsmażam uważając aby się nie przypaliły
Cook&Loveszklanki orzechów włoskich 1/4 żurawiny suszonej 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki dobrego oleju roślinnego 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Przygotowanie: Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki, włóż do żaroodpornego naczynia lub foremki ( skórką do dołu), przykryj folią lub pokrywą i piecz w piekarniku(...)grudek. Mus z dyni możesz sobie przygotować dzień wcześniej. W osobnej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały, sodę. Do zmiksowanej dyni dodaj roztopiony olej, miód, cynamon, sól, gałkę muszkatołową i imbir. Dodaj zmiksowane jajka a następnie mąkę wymieszaną z migdałami i sodą. Delikatnie wymieszaj a na końcu dodaj posiekane orzechy i żurawinę. Wysmaruj foremki masłem lub olejem (można też włożyć papilotki
Moja Mama GotujeWina Grzanego. :) Przepis na wyjątkowe wino grzane 1 litr półsłodkiego wina czerwonego 1 pomarańcza 2 jabłka cukier brązowy (w razie potrzeby) goździki gwiazdka anyżu kardamon (nie mielony) laska cynamonu imbir (świeży, kandyzowany lub w syropie) orzechy laskowe Przygotowanie: Do niezbyt dużego garnka wlewamy wino, dodajemy skórkę pomarańczy (bez białej dolnej części, aby nie było czuć goryczy). Następnie kroimy(...)jabłka na niezbyt duże kawałeczki i wrzucamy do wina. Dodajemy garść goździków, kardamon, anyż. Laskę cynamonu przekrawamy na pół, aby wydobyć z niej jak najwięcej aromatu. Wrzucamy kandyzowany imbir, aby dodać nieco rozgrzewających właściwości naszej i tak mocno "grzejącej" i dodającej rumieńców miksturze. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Nie gotujmy wina zbyt długo, gdyż wyparuje
Moja Mama Gotujemrożony) 2 łyżki klarowanego masła sól morska, świeżo mielony biały pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewka: 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki 2 łyżki oliwy 2 szczypty mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny sól morska Przygotowanie: Pokrojony i osuszony filet z łososia skrop octem balsamicznym a następnie dokładnie pokryj marynatą zrobioną z tymianku, soli, pieprzu, oliwy. Na wierzch(...)gotuj 15 minut. Na patelni rozpuść masło, dodaj groszek, wlej około 1/ 2 szklanki wody i duś około 10 minut. Pokrojoną marchewkę wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, imbirem, szczyptą soli. Zagotuj wodę w urządzeniu do gotowania na parze. Włóż zamarynowanego łososia i marchewkę. Gotuj 15 minut. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokrojoną pietruszką i groszkiem. Dopraw solą i białym pieprzem
Moja Mama Gotujezamiast tofu można dodać podsmażoną pierś z kurczaka) Składniki: Sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka obranego i startego świeżego imbiru 1 łyżka brązowego cukru ½ łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 łyżki oleju roślinnego 2 łodygi selera naciowego 1 mała marchewka ½ czerwonej papryki 1 cebula(...)kawałki, posypujemy lekko solą i pieprzem i podsmażamy na oleju do momentu aż będzie lekko zarumienione, około 5 minut. Mieszamy składniki sosu: olej sezamowy, sos sojowy, brązowy cukier, czosnek, imbir i pieprz. Dodajemy podsmażone tofu. Obraną marchewkę i oczyszczoną paprykę kroimy
Moja Mama Gotujepapryczka chili 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie brązowy jaśminowy) Wykonanie: Ryż płuczę, zalewam wodą w proporcji 1:2, lekko solę i gotuję przez około 20 minut(...)momentu zagotowania. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wsypuję curry i kolendrę, podgrzewam 30 sekund na mały ogniu. Dodaję pokrojoną papryczkę chili (bez pestek) i imbir a po 1 minucie różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażę przez 4 minuty. Wrzucam pomidory, sól i podgrzewam pod przykryciem przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie dodaję odcedzoną soczewicę i gotuję
Moja Mama Gotujeselerem naciowym Składniki: 1 zielony ogórek 1 jabłko sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody 2 łodygi selera naciowego kilka listków natki pietruszki 2 krople oleju lnianego kawałek świeżego imbiru Przygotowanie: Ogórek, seler, natkę,imbir, jabłko i sok z cytryny miksujemy. Dodajemy wodę i olej lniany. Mieszamy. Autor: Córka
Moja Mama Gotujemiksowaniu oraz wyciskaniu owoców i warzyw nie pójdzie na marne! :) Koktajl z jarmużem, ananasem i mango Składniki: 80 g jarmużu lub szpinaku 3 plastry ananasa 1/2 dużego mango imbir kilka listków natki pietruszki 1 szklanka wody Przygotowanie: Jarmuż, ananas, natkę pietruszki, mango oraz imbir miksujemy z wodą. Autor: Córka
Moja Mama Gotujetylko. Smacznego! Curry ze szpinakiem i ziemniakami Składniki: 750 g ziemniaków 150 g szpinaku 300 g mrożonego, zielonego groszku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru mleko kokosowe – 1 puszka 1i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 drobno pokrojona papryczka chilie (bez pestek) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego(...)łyżeczka brązowego nierafinowanego cukru pieprz i sól himalajska 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Liście szpinaku dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę, imbir i czosnek wkładamy do blendera, dolewamy 1/3 szklanki wody i miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy zmiksowaną pastę, kmin rzymski i pastę curry . Podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, mleko kokosowe
Moja Mama GotujeWyborny koktajl na taki wieczór jak dziś!!!! Łapcie przepis! Koktajl ananasowo-limonkowy z imbirem Składniki: 1/2 słodkiego ananasa 1 limonka 2 szklanki wody dwie łyżeczki startego imbiru odrobina chili Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Wszystko ponownie mieszamy. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotuje