Placki ziemniaczano - dyniowe Składniki: 4 duże ziemniaki 200g dyni startej na małych oczkach 1 cebula starta na małych oczkach 1 jajko 1 łyżka śmietany kawałek imbiru (1cm) 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki mąki pszennej Do podania: Sos Tzatziki (przepis tutaj ) Wykonanie: Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, jeśli mają dużo soku to odsączamy na sicie(...)zachowując sok. Po kilku minutach wylewamy wodę odsączoną z ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do masy. Do ziemniaków dodajemy dynię, cebulę, jajko, śmietanę, stary imbir, parmezan, mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy smażymy placki na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnikajzerki 2 cebule 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 100g żurawiny suszonej przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa w całości, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, lubczyk, imbir Wykonanie: Umyte mięso zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy(...)bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Możemy również dodać warzywa z gotowania mięsa. Wszystko mieszamy dokładnie w dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, imbirem i lubczykiem, dodajemy jajka, kaszę mannę w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha, powinna być kleista. Na końcu dodajemy żurawnię
Smak mojej kuchniwędlin lub pasztetów. U nas najczęściej taki sos podjadamy z domowym pasztetem. Dla Nas połączenie idealne :) Polecam! Chutney brzoskwiniowy Składniki: 4 brzoskwinie 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka startego imbiru 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 50g brązowego cukru 1 papryczka chili garść rodzynek przyprawy: sól, curry i kurkuma do smaku Wykonanie: Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek. Jabłko obieramy, wydrążamy gniazdo(...)Czosnek drobno siekamy. Owoce i czosnek umieszczamy w rondelku i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli owoce puszczą mało soku podlewamy lekko wodą. Gdy owoce się zagotują dodajemy ocet, cukier, imbir, drobno posiekaną papryczkę i gotujemy dalej, aż owoce zmiękną. Pod koniec dodajemy rodzynki i przyprawy do smaku. Gorący sos nakładamy do wyprażonych słoiczków. Słoiczki można pasteryzować, by przedłużyć trwałość sosu
Smak mojej kuchnimięsa z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 5 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki miodu 2 łyżeczki świeżo startego imbiru ziarna sezamu do posypania Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić na nieco mniejsze kawałki. Na patelnię wylać olej, sos sojowy, sos z limonki oraz miód. Dodać wyciśnięty czosnek i starty imbir. Całość zamieszać
Bulliołopatki 450 gr. wątroby - (kurczak, cielęcia ), oczyszczonej 2 łyżki koniak lub brandy 1 ząbek czosnku 2 łodyżki zielonej pietruszki 1/2 szalotki lub mała biała cebulka 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/8 łyżeczki goździków 1/8 łyżeczki cynamonu 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Szczypta tabasco lub cayenne około 250 gr. bekonu w plastrach Wykonanie Zmielić łopatkę(...)przez maszynkę do mięsa na drobnym oczkach. Do blendera wlać brandy ,wrzucić czosnek,pietruszkę,cebulę szalotkę,imbir,goździki cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać pokrojoną wątróbkę i zmiksować całość. Doprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę Tabasco lub cayenne. Zmieloną łopatkę połączyć z masą zmiksowana .Całość dokładnie wymieszać. Do formy przełożyć gotową masę ,przykryć plastrami bekonu. Umieścić formę w większym naczyniu żaroodpornym
w mojej kuchniDojrzewające brzoskwinie Składniki : 4 duże dojrzałe brzoskwinie 1/2 szklanki świeżego mleka 1 szklanka wystudzonego naparu z czarnej herbaty 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 5 kostek lodu Sposób wykonania : B rzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Owoce wrzuć do blendera, dodaj mleko, herbatę , imbir i kostki lodu. Miksuj całość do połączenia się składników. Gotowy
Przepisy i porady kulinarneostrzejsze danie tym lepiej. Składniki: 2 torebki ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 papryka (ja użyłam żółtej) 0,5 selera 1 rzepa 1 cebula 1 por (biała część) imbir świeży pieprz cayenne sól sos sojowy Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler, rzepę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a imbir trzemy na drobnych (po starciu
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzepisów na dania z dyni. Składniki : ok. 2 l rosołu 2 marchewki duże 1 pietruszka 1/4 selera 1,5 kg dyni już obranej ząbek czosnku kawałeczek imbiru (ok. 2 cm) gałka muszkatałowa sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie : Warzywa możemy użyć z rosołu, lub gotujemy je na parze (zachowają w ten sposób więcej wartości). Gotowe warzywa miksujemy(...)blenderem, dodajemy starty lub drobno pokrojony imbir, przeciśnięty czosnek i tyle rosołu aby powstała zupa krem (w zależnoścu czy chcemy bardziej gęstą czy rzadszą). Zupę stawiamy na ogniu i mocno podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową (jeśli zupa będzie tylko dla osób dorosłych to zamiast pieprzu czarnego możemy użyć pieprz cayenne). Zupę wykładamy na talerze posypując
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemaczając pszenne tortille. Porcja dla trzech osób 1 czerwona cebula 3 czerwone papryczki chili Mały pęczek kolendry Cztery posiekane bardzo drobno ząbki czosnku 1 płaska łyżka posiekanego świeżego imbiru Około 250 ml siekanych pomidorów z puszki Około 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Cytryna lub limonka Ewentualne dodatki jak ryż, makaron, tortille. Nasze danie jest wegetariańskie, ale możecie dodać kurczaka. Czerwoną(...)cebulę, papryczki chili, kolendrę, czosnek, imbir- siekamy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy delikatnie wszystkie posiekane produkty (około 3 -4 minut). Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy do odparowania i zgęstnienia. Dodajemy trochę soli, ewentualnie cukru i soku z cytryny, lub limonki. Na koniec dodajemy śmietankę, i na małym ogniu gotujemy 3 minuty
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpapryki pepperoni plasterki kiszonego ogórka, listki kolendry i bazylii (do przybrania) 1 arkusz papieru ryżowego 3 łyżki smalcu, lub oleju kokosowego (do smażenia) 2 ząbki czosnku kilka plasterków imbiru łyżeczka kurkumy liść laurowy ziele angielskie suszone liście selera pieprz sól Wykonanie: Do wywaru z kości wrzucamy obrane i przecięte wzdłuż marchew i szalotkę oraz pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy(...)przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, suszone liście selera, plasterki imbiru, kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby (jeśli nie soliliśmy wcześniej wywaru) doprawiamy solą. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki ogórki i quinoę, gotujemy 5 minut i odstawiamy, żeby zupa trochę przestygła (tak, abyśmy mogli ją zmiksować bez szkody dla blendera). W tym czasie
Quinoa Raz!otwieram sałatką, w której główną bohaterką jest młoda marchewka, a obok niej rzodkiewka, sałata i kiełki. Smakowita ta wiosna:) Składniki: 500 g młodej marchewki 1 pełna łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu Dodatkowo: sałata (mix sałat lub rukola(...)świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Marchewkę obieramy, wkładamy do miski, doprawiamy solą morską i dodajemy składniki marynaty: imbir, starty czosnek, ostrą paprykę, kurkumę, oliwę, sok z cytryny. Wszystko mieszamy, obtaczając marchewkę w marynacie. Układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy
Smakowity Blog Kulinarnypomidorowy..no i akurat miałam rybkę i dodałam ją też do zupki..no i wyszło pysznie. kilka skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por kawałek świeżego imbiru [około 2-3 cm] sól, pieprz listek, ziele dowolny makaron 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana dowolna ryba Marchewki obrać i pokroić w półplasterki.Seler, pietruszkę, imbir obrać i pokroić
Moje domowe kucharzeniepłatków owsianych i z przyprawami. Doskonałe podgrzane w mikrofalówce, z kubkiem gorącego kakao. Polecam bardzo! :) Składniki (12 muffinek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej 145 g (1 i 1/4 szklanki) mąki orkiszowej 150 g (1 i 1/2 szklanki) płatków owsianych(...)termoobiegiem). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub posmarować olejem, aby ciasto nie przywierało. W dużej misce wymieszać: proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową. Dodać mąkę i płatki owsiane, wymieszać. Następnie dodać płynne składniki, pokrojoną gruszkę i rodzynki. Wymieszać delikatnie, aż składniki się połączą. Nałożyć ciasto do foremek. Na każdej muffince można ułożyć po plasterku gruszki. Piec w piekarniku
Słodkie inspiracjeprzewijają. W tej wersji są przepyszne i takie już jesienne :) Składniki 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 115 g masła o temperaturze pokojowej 1 duże jajko łyżeczka mielonego imbiru łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 1/2 szklanki płatków owsianych 50 g rodzynek 50 g orzechów pecan 100 g chipsów z czekolady(...)grubo pokrojonej czekolady Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajkoi dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, cynamon, imbir i sól. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane, orzechy, rodzynki i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około
Słodkie inspiracjechrupiącymi orzechami. W dodatku przykryte chmurkowym, słodkim, twarożkowym kremem. Świetne na zbliżające się, mgliste, krótkie, jesienne dni. Składniki Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka cukru szklanka oleju 4 duże jajka 425 g dyniowego puree 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich, posiekanych(...)kawałki 50 g migdałów, posiekanych na kawałki Formę 40x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 st. C. W misce wymieszać mąkę pszenną, cynamon, imbir, kardamon, proszek, sól. Jajka ubić w oddzielnej misce przy użyciu miksera, dodać cukier i ubijać na puszystą, jasną masę. Dodać olej i miksować ok. 3-5 min. Dodać dyniowe puree, zmiksować raz jeszcze
Słodkie inspiracje