Składniki : 2 duże korzenie imbiru 50 dkg płynnego miodu Sposób wykonania : I mbir umyj, obierz ze skórki np. za pomącą łyżeczki do herbaty. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj dokładnie z miodem , przełóż do czystego słoika. Słoik zamknij wieczkiem i przechowuj w lodówce(...)poprawia krążenie , hamuje powstawanie komórek nowotworowych oraz oczyszcza nerki. I mbir jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które blokują rozrost komórek nowotworowych. Zawiera on także substancje antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Imbir rozszerza naczynia krwionośne przez co poprawia krążenie. Kontroluje wydzielanie soku żołądkowego dzięki temu wspomaga trawienie
Przepisy i porady kulinarnemleka kokosowego. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir – 2 cm * sok z cytryny – 2 łyżki * os sojowy – 2 łyżki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1 łyżeczka * chili(...)łyżeczka * mielona kolendra – 1 szczypta * kumin – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : MIĘSO: Piersi czyścimy, kroimy w podłużne , grube paski. Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili i olejem. Wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Patyczki do szaszłyków nacieramy oliwą, nadziewamy mięso
Ostra na Słodkołyżka kakao Wedel, 150 g mąki pszennej razowej, 50 g cukru brązowego, 100 g płatków owsianych, 120g masła roślinnego, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka imbiru mielonego (lub cynamonu). Przygotowanie: Masło utrzeć dokładnie z cukrem. Dalej ucierając dodać jajko. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Formować z ciasta ciasteczka i układać na foremce wyłożonej papierem(...)pieczenia (my odrywaliśmy kawałek ciasta, robiliśmy kulkę, a potem ją spłaszczaliśmy). Piec ok. 15 min w temperaturze 180st. Ciasteczka za pierwszym razem robiłam z imbirem, a za drugim razem zrobiłam z cynamonem i właśnie te bardziej nam przypadły do gustu. Poniżej zamieszczam nasze zdjęcie konkursowe. Do konkursu zgłoszone zdjęcie było bez informacji o prowadzonym przez nas blogu i bez wklejonego
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: mix sałat, mięso pieczone, pomidorki małe, papryka, słonecznik, imbir, cytryna, olej z orzechów arachidowych, sos worcester, pieprz, płatki chili. Przygotowanie: mix sałat przełożyć do miski. Do tego wkroić mięso pieczone lub duszone (ja dałam łopatkę), paprykę i pomidorki. Polać sosem z cytryny, olejem, sosem teryaki, zetrzeć kawałek imbiru (wielkość zależy od upodobań), dodać płatki chili, popieprzyć. Wymieszać, na koniec
Państwo Wojtczuk gotująłyżeczka 0,50 zł wanilia, aromat – kilka kropel 0,20 zł cynamon mielony – 1 łyżeczka [lub 1 laska – 1,50 zł] 0,20 zł imbir świeży – 1 łyżeczka 0,50 zł gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,20 zł lawenda suszona – szczypta [opcjonalnie] 0,30 zł woda gazowana do podania 1 zł Razem(...)oczkach tarki. Startą skórkę mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru i odkładamy na bok. Wyciskamy sok z limonki i cytryny. Ziarna kolendry miażdżymy poprzez dociśnięcie boczną stroną noża. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki (zeskrobujemy z niego skórkę) i ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy tartą gałkę muszkatołową
Nerds Kitchendużej cebuli 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżeczki musztardy z Dijon 2 łyżki sosu chili prażona cebulka 4 plastry sera (najlepiej cheddar) 4 bułki pieprz, szczypta suszonego imbiru sałata, pomidory, cebula ketchup, majonez, musztarda CHILI CON CARNE Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy(...)końcu dodajemy fasolę oraz oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kolejne 10 minut. HAMBURGER Mięso przekładamy do miski dodajemy pokrojoną w kosteczkę połowę cebuli, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester, dodajemy też odrobinę zimnej wody (zwiąże kolagen w mięsie). Wyrabiamy mięso na gładką masę. Dodajemy prażoną cebulkę i formujemy 4 burgery. Obsmażamy na patelni z każdej
Moje-pitraszeniełososia 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżka mirinu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę kawałek imbiru starty na tarce o drobnych oczkach sezam pak - choi oliwa do smażenia Przygotowanie : Łososia umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na głębokim talerzu wymieszać wszystkie składniki marynaty teriyaki: sos sojowy, miód(...)mirin, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Łososia umieścić w marynacie i odstawić na około 15 minut. Od czasu do czasu polewać łososia marynatą lub obracać rybę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej łososia po kilka minut (4-5) z każdej strony (zależy od grubości filetów). W czasie smażenia można podlewać rybę pozostałym sosem
Codzienne Gotowanieskrzydełek pychotka. Skrzydełka pieczone Składniki: 4 porcje 2 kg skrzydełek z kurczaka 60 ml jasnej soi, tajskiej sok z jednej limonki + 1 limonka 4 łyżki miodu 3 cm utartego imbiru 1 chili 1 czosnek solo źdźbło cytrynowej trawy 1 czerwone chili Dodatkowo Kalafiorowy pilaf 250 g brukselki 1 łyżka masła 300 g kalafiora 2 łyżki suszonego berberysu 1 łyżka natki(...)pietruszki, pokrojonej szczypta szafranu 3 łyżki wody Imbir, chili, czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj pokrojoną trawę cytrynową i miód. Wlej do miski i zanurz skrzydełka. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc. Ułóż skrzydełka w żaroodpornym naczyniu, polej marynatą i piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 175ºC. Oczyść brukselki z uszkodzonych liści, obetnij
codojedzeniapomarańczy, wyciśnięty pomarańczowy sok i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiewamy z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do mokrych składników, stale miksując. Na koniec dodajemy do masy jogurt, imbir i cynamon, a całość miksujemy do dokładnego połączenia. Gotowe ciasto wylewamy dokładnie pośrodku tortownicy – jest dosyć gęste, a pod spodem mamy cukrowy syrop. Lekko, bez użycia siły, poziomujemy ciasto(...)temperaturze pokojowej 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki stołowe drobno startej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 165g jogurtu naturalnego, niesłodzonego, w temperaturze pokojowej Zapisz
Karo in the Kitchenłyżeczki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, po 1 łyżeczce mielonej kolendry i słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, imbiru i mielonej kozieradki, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku; 1 1/2 łyżki majeranku, po 1 łyżeczce suszonego lubczyku i koperku (lub świeże zioła) około(...)opcjonalnie) Cebulę posiekać w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wsypać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, słodką paprykę, kurkumę, imbir, kozieradkę, cynamon, goździki), delikatnie przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Marchewkę pokroić na niegrube plasterki lub w kostkę, dodać je do garnka wraz z łyżeczką soli, wymieszać
Even Better FoodPrzepis autorski (mój). Ja i dania azjatyckie? Przyznam, że baaardzo lubię, ale nie wszystkie składniki mi w nich odpowiadają, bo np. uwielbiam imbirowe słodkości, ale już zupa z dodatkiem imbiru, czy imbir marynowany - nie przedzie. W szafce posiadam mały zapas produktów House of Asia , więc chciałam stworzyć taką potrawę, która posiadałaby azjatycką nutkę i smakowała mi i mojej, wybrednej rodzinie
Di gotujegwarantowana. Składniki (na 3-4 osoby): 1 spora polędwiczka wieprzowa 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżeczka imbiru tartego świeżego mała szczypta chili sól morska Przygotowanie: Polędwiczkę pozbawioną błonek nacieramy solą morską. Z oliwy, miodu, soku z cytryny, czosnku i przypraw robimy marynatę, którą
Kuchnia po mojemumleko (ang. golden milk) to połączenie kilku zdrowych składników, które razem tworzą mieszankę, która ma niesamowitą moc. Mleko zawdzięcza swój "złoty" kolor kurkumie. Oprócz tego w skład mikstury wchodzi imbir, cynamon, pieprz, olej kokosowy, miód i mleko. Kurkumina najlepiej rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto dodawać olej kokosowy. Z kolei piperyna zawarta w pieprzu zwiększa wchłanianie kurkuminy. Jakie właściwości(...)lodówce, dlatego zachowuje świeżość przez ponad tydzień, czyli dokładnie tyle, ile trzeba żeby pozbyć się choróbska na dobre. Czego potrzebujemy? Mały słoiczek koncentratu 5 łyżek kurkumy 1 łyżka imbiru 1 łyżka cynamonu szczypta pieprzu pół szklanki wody Jedna szklanka złotego mleka łyżeczka koncentratu łyżka oleju kokosowego szklanka mleka (może być roślinne) łyżka miodu (lub innego słodzidła) Przygotowanie: Koncentra
two broke sistersNajdelikatniejsze chude mięso wieprzowe w aksamitnym sosie. Składniki 750 g polędwiczki wieprzowej limonka 200 g świeżego imbiru ząbek czosnku 1 łyżka oleju 250 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu rybnego natka pietruszki 1 łyżeczka czerwonego pieprzu Przygotowanie Limonkę wyszorowałem, starłem skórkę. Obrany imbir drobno starłem. Czosnek posiekałem. Wszystko wrzuciłem na rozgrzany olej. Smażyłem przez
R'n'G KitchenKoniecznie musicie wypróbować ten przepis. Delikatna zupa z przepyszną kapustą i ryżem. Smak podkręca chilli chipotle wędzone od Skworcu Składniki 350 g wołowiny 5 cm korzenia imbiru 2 łyżki oleju 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 kora cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1/2 łyżeczki chilli chipotle wędzone 100 g ryżu 3 główki kapusty pak choi sól, pieprz Przygotowanie(...)plastry. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę, korę cynamonu, anyż i smażymy razem około 5 min, często mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz imbir, chilli i chwilę razem smażymy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, , doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 min, do momentu kiedy mięso zmięknie. Do zupy dodajemy pokrojoną kapustę
R'n'G Kitchen