ciasteczka cynamonowe. Składniki: 70 g cukru pudru 160 g masła 160 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki czarnego pieprzu pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: 1. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem, do momentu aż powstanie puszysta masa. 2. Dodaje jajko, cynamon, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową. 3. Ciasto mieszam
Kukuleczkimiodowo-korzennym aromatem. Składniki 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych śliwek 1 łyżka miodu 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/2 łyżeczki imbiru kilka szczypt gałki muszkatołowej kilka szczypt mielonego pieprzu kilka szczypt anyżu kilka szczypt zmielonych goździków 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie) Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy(...)ostygnięcia. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kaszy. Kilka sztuk można zostawić do dekoracji dania. Następnie doprawiamy cynamonem, kardamonem, cukrem z wanilią, imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, anyżem i goździkami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy miód i kontynuujemy mieszanie. Wstawiamy do lodówki, aby kasza przeszła aromatem śliwek i przypraw. Przed podaniem potrawę dekorujemy całymi suszonymi śliwkami i gwiazdką anyżu. Kaszę jaglaną
My Chcemy Jeśćzapas" - świetnie przechowuje w lodówce i można odgrzewać. Przyznaję, że jest wtedy smaczniejsze, bo smaki się przegryzą. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej duża marchew mała pietruszka 2 cm świeżego imbiru 2 łodygi selera naciowego 20 cm pora łyżka tahiny 250 g tofu sól pieprz czarny 2 źdźbła trawy żubrowej ewentualnie wrzątek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach przecierając ziarna między(...)palcami. Do kaszy wlać 800 ml wody. Marchew, pietruszkę i imbir obrać i pokroić w cienkie słupki (julienne). Dorzucić do kaszy jaglanej. Do garnka z kaszą włożyć trawę żubrową. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszyć moc palnika. Por pokroić na talarki grubości do 5 mm. Łodygi selera pokroić na kawałki szerokości ok. 5-10 mm. Warzywa dorzucić do kaszy
Weekendy w domu i ogrodzie40zł 1/6 kwaterki mleka (40 ml) 0,10 zł szczypta soli [opcjonalnie] soda oczyszczona – 1 łyżeczka //MIESZANKA ZERRIKAŃSKICH PRZYPRAW// 2 zł cynamon mielony – 2 łyżeczki imbir w proszku – 1 łyżeczka goźdźiki mielone – 2 szczypty gałka muszkatołowa – 2 szczypty kolendra mielona – 2 szczypty pieprz czarny mielony – szczypta kardamon mielony – szczypta ziele angielskie mielone(...)szczerze zalecamy zrobienie własnej. Podane proporcje składników są umowne, możecie eksperymentować i je zmieniać wg własnych upodobań. Nie wszystkie są też obowiązkowe – wystarczy, że macie mielony cynamon, goździki, imbir i ziele angielskie. ETAP I 1. MIÓD + MASŁO + MLEKO (5 min + 20 min) Do rondla wlewamy miód i mleko oraz dodajemy masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu prawie do momentu wrzenia
Nerds KitchenKrojone pomidory z puszki – 400 g Mleczko kokosowe – 400 g Czerwona cebula – 1 szt. Papryczka chilli – 1 szt. 2 ząbki czosnku Łyżka startego imbiru Oliwa z oliwek Łyżeczka pieprzu, soli, curry, kolendry, trawy cytrynowej, cynamonu, kminku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, curry, smażymy na oliwie(...)oliwek i odstawiamy. Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek i smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, czosnek, starty imbir, pieprz, sól, curry, kolendrę, trawę cytrynową, cynamon, kminek i mieszamy około 30 sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Następnie dodajemy pomidory z puszki i pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy
ale Pyszniesię robi za oknem! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * kukurydza – 250 g * duża cebula – 1 szt * por- 1/3 szt * czosnek – 1 ząbek * świeża chili i imbir – po 0,5 szt * masło – 1 czubata łyżka * mąka – 1 łyżka * ziemniaki – 2 szt * bulion warzywny – ok. 1,5 l * śmietana(...)sól, pieprz , papryka, kurkuma * makaron pełnoziarnisty świderki Lubella – 2 porcje SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, pora, czosnek, świeży starty imbir i chili drobno siekamy, szklimy na maśle, opuszczamy mąką i jeszcze chwilę rumienimy. Zalewamy bulionem, gotujemy, do gorącego dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i po ok. 15 minutach wrzucamy kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką, zagęszczamy śmietaną, miksujemy. Podajemy
Ostra na Słodkojajko (ok. 60 g), - 8 łyżek miodu (ok. 200 g), - ½ kostki masła (ok. 100 g), - 1 łyżeczka sody oczyszczonej, - 2 łyżeczki mielonych goździków, - 2 łyżeczki cynamonu, - ½ łyżeczki imbiru, - szczypta soli, - mleko do posmarowania pierników. Sposób przygotowania: 1. Przesiewamy mąkę na stolnicę. 2. Dodajemy do mąki sodę oczyszczoną, mielone goździki, cynamon, imbir i szczyptę soli. 3. Topimy w garnku masło
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachryżowy w orientalnym musie dyniowym 200 g makaronu ryżowego nitki 500 g miąższu dyni 1 kwaśne jabłko 1 szklanka mleczka kokosowego 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki imbiru suszonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól i chilli do smaku pół łyżeczki ostrego sosu chilli pęczek cebuli dymki Miąższ dyni i jabłko (pokrojone w kostkę) zalej bulionem(...)ugotuj do miękkości. Jeśli użyjesz wody, lekko ją posól. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją na mus, dodaj mleczko kokosowe. Dopraw mus imbirem, kurkumą, solą i chilli do smaku. Potrzymaj zupę jeszce kilka minut na małym ogniu. Zalej makaron lekko posolonym wrzątkiem i trzymaj go pod przykryciem wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź makaron. D dodaj pikantny sos i posiekaną
Gotuj Sam!charakterem 2 woreczki ugotowanej al'dente kaszy Kupiec 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki pasty z ostrej papryki 4 łyżki upieczonej z tymiankiem i zmiksowanej dyni sól, pieprz, imbir do smaku Zagrzej olej rzepakowy, dodaj pastę paprykową i zmiksowaną dynię. Dodaj kaszę, wymieszaj wszystko razem i podgrzewaj powoli. Dopraw kaszę solą, pieprzem i imbirem do smaku. Podawaj kaszę
Gotuj Sam!Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami i brązowym ryżem 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta imbiru szczypta białego pieprzu 10 suszonych moreli 2 łyżki posiekanych migdałów uprażonych na suchej patelni 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu (al dente) 1 żółta papryka sok z połówki cytryny 1 łyżka(...)oleju lnianego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. kurkumą, pieprzem ziołowym, imbirem i pieprzem białym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Wcieramy ją w mięso ze wszystkich stron, również
Gotuj Sam!znowu dietetycznie i w dodatku szybko! Lekka i szybka zupa z piersi kurczaka. 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cm kawałek imbiru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ostra papryczka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Zagotowujemy 1 litr wody mineralnej niegazowanej (lub zwykłej) w garnku. Kroimy kurczaka w drobną kostkę. Obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę(...)selera i wycięte paseczki drobno, a pietruszkę i marchew w plasterki. Do gotującej się wody wsypujemy kurczaka, a po chwili warzywa i jedną całą papryczkę. Siekamy drobno imbir i dodajemy do zupy. Dodajemy oliwę i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Sprawdzamy, czy mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy papryczkę, której ostrość przeniknęła do zupy, dodajemy
Gotuj Sam!lekko orientalnym akcentem. Składniki 2 udka z kurczaka 20 g suszonych grzybów mun 1 mała puszka groszku 1,5 l bulionu drobiowego 4 dymki szczypiorek 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kurczaka gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy(...)mięso na mniejsze kawałki. Grzyby moczymy we wrzątku, kroimy na paski. Do rondla wlewamy bulion, dodajemy grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy osączony z zalewy groszek, drobno posiekany imbir, pokrojoną na plasterki dymkę, sos sojowy i mięso z kurczaka. Gotujemy 5 min. Zupę mieszamy z olejem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenTradycyjny karp wigilijny przygotowany w niecodzienny sposób- na parze, z aromatem świątecznego cynamonu i imbiru. Składniki: 1 kg karpia 2 łyżki suchej herbaty 1 łyżka cukru olej do smażenia Składniki na marynatę: 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki przyprawy typu MAGGI ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru ¼ szklanki wody Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w dzwonka. Wszystkie składniki na marynatę połączyć
Tradycyjna Kuchniasuszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) 200 g cebuli 4 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 100 ml oleju 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 1 łyżeczka cukru duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżka rodzynek 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 większy lub 2 mniejsze słoiki Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe(...)smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki sosu: pomidory, przecier pomidorowy ocet, cukier, rodzynki, imbir, ziele angielskie, listek laurowy. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem
Uwaga Babcia GotujeCoś pośredniego między zupą krem, a puree. Dodatek delikatnie zgrillowanej gruszki nada temu kremowi ciekawego posmaku. Składniki: 1 nieduża dynia (około 1-1,2 kg) niewielki kawałek świeżego imbiru (po obraniu i starciu na drobnej tarce około 1 łyżeczka) 3-4 łyżki oleju rzepakowego 1 średnia cebula 5-7 większych ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól(...)czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię i całość podsmażyć przez kilka minut mieszając często. Następnie dodać imbir i podlać wodą w takiej ilości, aby tylko przykryła dynię i ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Przyprawić solą i słodką papryką. Przygotować gruszki: Owoce umyć
Codzienna kuchnia niecodzienna