imbir - 9508 przepisów (strona:207/634)

KREM DYNIOWY 180

mnie 350ml bulionu jarzynowego-wywar od warzyw na sałatkę, skoncentrowany i słodki w smaku; i 500ml wody) - 1-2 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżeczka kurkumy - 1-2 szczypty imbiru (można pominąć, gdy ktoś nie lubi) - sól i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: - wędzony twaróg lub wędzone tofu - wędzona, słodka papryka - szczypiorek Rozgrzać olej kokosowy, do garnka wrzucić obraną, pokrojoną w kostkę(...)lodówki, może tam być kilka dni lub mrożę i wykorzystuję do zup, itp.). Doprowadzam do wrzenia, garnek przykrywam i gotuję na małym palniku ok.30 minut. Pod koniec dodaję imbir, kurkumę, świeżo mielony pieprz i sól. Zdejmuję garnek z palnika i całość blenduję na gładką, kremową masę. Dodaję mleczko kokosowe i jeszcze chwilę blenduję. Gdy jest zbyt gęste dolewam resztę wody

Smaczne Zdrowe
Dżem z dyni 122

ciasto dyniowo-mandarynkowe . Składniki: 3 kg dyni 1/2 kg cukru sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1 kg jabłek 1,5 łyżeczki cynamonu 1 cm świeżego imbiru Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach lub zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i gotować na wolnym(...)ogniu około 12 minut. Dodać sok i otartą skórkę z pomarańczy oraz obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę jabłka. Dodać cynamon i start na tarce świeży imbir. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do czasu ostygnięcia.  Smacznego

talerz przyjemności
Napoje z mleczkiem kokosowym - Rebel Kitchen :) 156

mogło to być na prawdę coś pysznego.  CHAI  woda źródlana  *  mleko kokosowe (11%)  *  organiczne syrop daktylowy  *  kakao (2%) * cynamon * imbir * kardamon  Chai totalnie mnie zaskoczył. Po pierwsze zrobił na mnie pozytywne wrażenie dlatego, że nie posiadał tych kokosowych "fusków" jak w poprzednich wersjach. Napój pachnie czekoladowo, a smakuje bajecznie pysznie(...)Dodanie korzennych przypraw w tym przypadku sprawiło, że powstało coś cudownie smacznego. Przyprawy czuć wyraźnie, ale ich ilość nie jest przytłaczająca, a wręcz przeciwnie - idealnie wyważona, dzięki czemu kardamon, imbir i cynamon dają o sobie subtelnie i delikatnie znać. Konsystencja jest też jakby gęstsza. Ogólnie pisząc - przepyszny! Chętnie sięgnę po niego w przyszłości :)  KAWA woda źródlana  *  mleko

Zdrowie na języku :P
Sposoby na przetrwanie jesieni 145

smakołyków, ale takie, które sprawią nam na prawdę radość z konsumowania.  Dlatego polecam Wam używanie aromatycznych przypraw takich jak: cynamon, kardamon, przyprawy pierniczkowej, miodu, anyżu, rozgrzewającego chili i imbiru. Jednym z najprostszych i najłatwiejszych poprawiaczy nastroju są pieczone jabłka. Wystarczy wydrylować łyżką środek jabłka, nadziać je tym co lubisz najbardziej, mogą to być rodzynki, płatki owsiane, orzechy, żurawina, miód(...)śmietany albo gałkę lodów śmietankowych. Gwarantuje Ci że zaraz humor będzie lepszy! ;-) Zadbaj w prosty sposób o swoje zdrowie, dzień zaczynaj od szklanki letniej wody z cytryną i plasterkiem imbiru, podziała to na Ciebie oczyszczająco i szybciej usuniesz z organizmu zalegające toksyny. Ważne abyś ten proces kontynuowała przez cały okres jesieni i aby był on systematyczny. Czerp z natury

SMYKWKUCHNI
WEGAŃSKA ZUPA "ZASKAKUJĄCE POŁĄCZENIE SMAKOWE" 140

mogła się zmarnować. No i mleczko kokosowe, niewykorzystane dziś, zepsułoby się. I tak oto połączyłam leczo z buraczkami, soczewicą i mlekiem kokosowym. I co wyszło? Niebo! Przepyszna zupa! Imbir, dymka, czosnek, natka pietruszki dodatkowo wzbogaciły ten nietypowy smak. Polecam eksperymentować w kuchni. Ta zupa potwierdza, że warto. Do dzieła Kochani! Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki suchej soczewicy zielonej(...)malutkie buraczki, 3 pomidory, 1/2 cukinii, 3 małe, młode cebulki, 1/2 puszki mleka kokosowego lub domowej roboty mleko z 1 kokosa, 2 ząbki czosnku, szczypiorek, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Soczewicę moczymy na kilka godzin, nastepnie przepłukujemy wodą, zalewamy i gotujemy do miękkości. Cebulkę, cukinię, pomidory i czosnek

Jeść, by żyć w zdrowiu
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 162

Dzisiaj składał się on z: 5 marchewek, 4 laski selera naciowego, 1 jabłko, 1 pomarańcza, 1 plaster ananasa, 2 bardzo duże pęki boćwiny, 2 bardzo duże pęki pokrzywy, imbir i kurkuma wielkości opuszka palca, 3 łyżeczki sproszkowanego soku z trawy pszenicznej. Jest to porcja dla mnie, męża i Jagódki (malutkiej nie dodajemy pokrzywy, imbiru i kurkumy, bo nie lubi

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa kokosowa z ciecierzycą, marchewką , dynią i jarmużem 109

pieczonej dyni Hokkaido (opcjonalnie) szklanka jarmużu 2 puszki pomidorów konserwowych 1 duża czerwona cebula 1-2 marchewki 1 cukinia 1 puszka mleka kokosowego 2-4 cm startego świeżego kłącza imbiru 6 ząbków czosnku opcjonalnie kilka nasion kolendry 1 płaska łyżka  curry 1 mała łyżeczka  kurkumy pół szklanki gotowanej ciecierzycy ( w oryginale pół szklanki gotowanej czerwonej soczewicy ) sól morska(...)Czosnek posiekaj na plasterki, cebulę w piórka,a marchewkę, cukinię w centymetrowe plasterki. Upiecz dynię w kostce. Wszystko odłóż na bok. W garnku rozgrzej olej kokosowy, obsmaż delikatnie imbir,cebulkę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj ciecierzycę (lub soczewicę) i pozostałe składniki. Wlej mleko kokosowe i 2 szklanki wody, dosmacz solą i syropem z agawy. Gotuj 15 minut z jarmużem

Z Kuchni Do Kuchni
Glazurowane żeberka w marynacie 146

najlepsze!    Składniki: 1,5 kg „mięsnych” żeberek marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki sosu Worceseter łyżka oleju łyżeczka suszonego imbiru glazura: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu pikantnego łyżka sosu Worcester czubata łyżka miodu Sposób przygotowania: Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jednym żeberkiem. Najlepiej(...)wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste. Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, Worcester, ketchup, olej, imbir i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Obtaczamy żeberka tak żeby były przykryte marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc. Następnego dnia żeberka pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez

Pyry na Gaz
Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami 125

Mleko kokosowe – 400 ml Krewetki – 300 g Makaron spaghetti – 200 g Dynia – 200 g Czerwona papryka – 100 g Czerwona cebula – 50 g Imbir – 20 g Papryczka chilli – 1 szt. Limonka – 1 szt. Sos sojowy – 1 łyżka Pasta curry, zielona lub czerwona – 1 łyżka Czosnek – 2 ząbki Trawa cytrynowa(...)Następnie wlej do garnka litr bulionu warzywnego i zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir, łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku

ale Pysznie
Marchew po koreańsku 194

obranej marchwi 4 łyżki octu 10% 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu najlepiej świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 mała łyżeczka mielonego imbiru  3 – 4 ząbki czosnku roztartego  1/3 szklanki oleju (używam rzepakowego)            Marchew zetrzeć, w miarę możliwości, na długie wąskie wiórki. Dodać ocet, cukier(...)sól, pieprz, kolendrę, imbir. Wymieszać. Olej mocno zagrzać, gorący wlać do marchewki. Zachować przy tym ostrożność. Dodać przetarty przez praskę czosnek. Ponownie wymieszać. Surówkę wystudzić. Najlepiej pozostawić w lodówce do następnego dnia

Praktyczna pl
“Tajska” gorąca czekolada 165

czym kojarzy mi się Tajlandia? Poza curry i pod thai? Ze smakiem chili, cynamonu, imbiru i kardamonu, oraz z mleczkiem kokosowym, które dodaje się do wszystkiego. Uwielbiam mleczko kokosowe, ale zaczęłam go częściej używać dopiero, kiedy odkryłam mleczko w proszku. Nie trzeba zużywać całej puszki, ani martwić się co zrobić z resztką mleczka. Można wziąć sobie tylko łyżkę do ulubionego(...)żeby w zimne wieczory w Polsce marzyć o dalekich podróżach.   Składniki na każdą osobę: łyżka kakao łyżeczka cukru kokosowego House of Asia lub zwykłego po szczypcie chili, cynamonu, imbiru i kardamonu 1 czubata łyżka mleczka kokosowego House of Asia w proszku  pół tabliczki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki kasztan wodny z puszki (opcjonalnie)   Przygotowanie

Ugotowane pozamiatane
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 172

ciężko jest dostać samo mięsko, udka trzeba samodzielnie wytrybować, ale to nic trudnego) 1 duża papryka lub 2 małe 1 łyżeczka posiekanego czosnku (najlepiej w zapałki) 1 łyżeczka posiekanego imbiry 1 łyżka posiekanej dymki (raczej nie cebula, a część nad nią do szczypiorku, ładnie wygląda, jeśli się tnie pod skosem) 3 świeże lub suszone papryczki chilli 1/2 łyżeczki potłuczonego(...)resztę wody. Tak ugotowanego ryżu nie przepłukujemy, dzięki temu jest kleisty i zachowuje wszystkie aromaty. W woku, na odrobinie oleju podsmażamy chilli i pieprz, a po chwili dorzucamy czosnek, imbir i dymkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy ok. 1 min na największym gazie. Dodajemy sos i mieszamy. Jeśli zajdzie potrzeba, można dolać jeszcze odrobinę wody. Dodać papryki i smażyć przez

Kuchnia od dwojga
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 168

mielonej wołowiny 3 zielone papryczki chili (można zastąpić suszonym chili lub świeżym czerwonym) 2 średnie czerwone cebule 2 duże pomidory lub 1 opakowanie pomidorów w puszcze 4 cm świeżego imbiru 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku lub puszka groszku konserwowego 5-6 łyżek oleju arachidowego lub ryżowego ***   (oba są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata ) 2 czubate łyżeczki garam(...)smażyć do czasu, aż mięso zacznie nabierać brązowego koloru *** Na drugiej patelni zeszklić na pozostałym oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodać drobno posiekane czosnek, imbir i chili i smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną  minutę, a następnie połączyć z mięsem. Dodać zielony groszek i pomidory (jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Maslany torcik z cytrusowym kremem 122

tabliczka gorzkiej czekolady  175 g cukru  2 łyżki cukru  3 łyżki mleka  175 g mąki tortowej  1/2 pomarańczy  25 g masła  3 jajka  5 cm korzenia imbiru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka cukru wanilinowego W wysokim naczyniu ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jaja - po 1, ciągle ucierając i napowietrzając. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy proszek i cukier(...)równomiernie stygł. Kroimy na pół już zimne ciasto. Śmietanę ubijamy, najlepiej zrobić to ręcznie, żeby jej nie przebić. Pod koniec dodajemy cukier, dzięki czemu śmietana się utrwali. Obieramy imbir i ścieramy na tarce wprost do kremu. Podobnie robimy ze skórką z pomarańczy, ścieramy, a także dodajemy sok z połowy owocu. Mieszamy delikatnie, najlepiej łyżka i odstawiamy do lodówki

Kuchnia od dwojga
Placuszki z jabłkami 118

wiśniową co było strzałem w 10 :). Składniki: 3/4 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu czubek łyżeczki imbiru  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka i wbijamy je do mąki, a białka do oddzielnego naczynia. Do mąki wlewamy mleko i wsypujemy cynamon i imbir. Mieszamy. Jabłka

Gotuj z Agnes