Kotleciki buraczane z komosą ryżową Składniki – 8 sztuk: Quinoa trzy kolory Sonko – 100g Burak – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Koper włoski – ½ sztuki Imbir – kawałek 3cm Czosnek – 1 ząbek Sos sojowy – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Mąka – 3 łyżki Wykonanie: Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraka zawijamy w folię i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Następnie(...)ścieramy go na tarce razem z marchewką i koprem włoskim. Mieszamy z ugotowaną i ostudzoną kaszą, startym imbirem i przeciśnięty ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, a następnie mieszamy z jajkiem i mąką. Formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitczerwona np. firmy Halina – ½ szklanki Soczewica brązowa – ½ szklanki Bakłażan – 1 sztuka Fasolka szparagowa (można użyć mrożonej) – 2 szklanki Pomidory w puszce – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Cebula – 1 sztuka Imbir – 3cm kawałek Przyprawy: sól, Chana Dal Masala Olej rzepakowy – 1 łyżka Wykonanie: Brązową soczewicę gotujemy z dodatkiem ½ łyżeczki przyprawy Chana dal masala, aż będzie miękka (czerwona soczewica mięknie znacznie szybciej(...)wiec nie ma potrzeby gotować jej wcześniej). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulę, a gdy będzie już złota dodajemy przeciśnięty czosnek, starty imbir i 1 łyżeczkę przyprawy. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i całość smażymy przez 5-7 minut. Do bakłażana dodajemy soczewicę czerwoną i brązową, fasolkę szparagową (jeśli używamy świeżej, to należy
Kuchnia Bon Appetitsrirracha – 1 łyżka Sos rybny – do smaku Składniki - surówka orientalna: Kapusta biała (młoda) lub pekińska – ½ sztuki Marchew – 3 sztuki Biała rzodkiew – ½ sztuki Orzechy arachidowe – 2 łyżki Kolendra – ½ pęczka Imbir – 2cm kawałek Sos: Miód – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Olej np. sezamowy – 2 łyżki Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu(...)siekamy. Marchewkę i rzepę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie wszystkie warzywa mieszamy z drobno posiekaną kolendrą, dodajemy posiekane orzechy (można je wcześniej podprażyć) i starty imbir. Całość doprawiamy do smaku sosem przygotowanym z oleju (ja użyłam sezamowego), miodu i sosu sojowego. Wszystko podajemy z ryżem. #Zaryżykuj
Kuchnia Bon Appetitfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zupa Pho Składniki: Szponder – 1kg Cebule – 4 sztuki Cynamon laska – 1 sztuka Anyż – 1 sztuka (gwiazdka) Imbir – 5cm kawałek Sos rybny Polędwica wołowa – około 100g Prażona cebula (wedle uznania) Orzechy ziemne – ½ szklanki Dymka – 2 sztuki Kolendra świeża Opcjonalnie (jeśli dostępne) – tajska bazylia i pachnotka Kiełki fasoli(...)razem z cebulami (przekrojonymi na pół) przez 25-30 minut. Następnie szponder i cebule przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu razem z cynamonem, anyżem i imbirem przez 3-4 godziny. Po tym czasie zupę doprawiamy sosem rybnym i gotujemy przez kolejną godzinę. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki do zupy. Polędwicę kroimy w cienkie plastry (grubości
Kuchnia Bon Appetitnadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Składniki: -> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> 1 łyżeczka sody -> 2 łyżeczki cynamonu -> ½ łyżeczki imbiru w proszku -> ½ łyżeczki soli -> Szczypta gałki muszkatołowej -> ½ szklanki cukru brązowego -> ¾ szklanki oleju -> ½ szklanki maślanki -> 3 jajka -> 2 szklanki startej marchewki -> ½ szklanki rodzynek(...)szklanki cukru pudru -> Szczypta soli -> Ekstrakt waniliowy Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 180C. W tym czasie do dużej miski przesypujemy wszystkie sypkie składniki (mąka, proszek, soda, cynamon, imbir, sól, gałkę muszkatołową oraz cukier). Mieszamy ze sobą. W drugiej misce pozostałe tzw. mokre składniki : jajka, maślankę, olej, ekstrakt waniliowy, które ze sobą łączymy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!poranku. Składniki: 400 g pieczonej dyni 1 pieczona papryka czerwona 1/2 papryczki chili (lub więcej) 1 ziemniak 1-2 marchewki 1 cebula 150 ml mleczka kokosowego kawałek imbiru (ok. 1 cm) 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego sól 2 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Dynię i paprykę piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. godzinę(...)miękkości). Następnie wystudzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Obraną cebulę oraz paprykę chili i imbir pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, w którym uprzednio należy rozpuścić olej kokosowy. Dodać curry oraz kmin rzymski i smażyć przez kilka minut. Ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Smażyć przez kilka minut. Kolejno dodać upieczoną paprykę
zadanie-gotowanieniezobowiązujące głupoty w telewizji i ten dżem. Tak, zdecydowanie lubimy w ten sposób :) Potrzebujemy: 3 kg jabłek 1 kg pomarańczy 750 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru Wykonanie: Z pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie kroimy w kostkę. Gotujemy je z cukrem przez 15 minut na wolnym ogniu. Jabłka kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy(...)kostkę. Gotujemy aż się rozgotują, a potem przecieramy przez sito. Jabłka wkładamy do pomarańczy, dodajemy imbir i gotujemy do zagęszczenia się marmolady. Gorącą masę przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego
Marder&Marder Manufactureznam lepszego kremu z marchewki. Jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający dzięki dodatkowi imbiru. Słodycz marchwi podkreśla odrobina soku z pomarańczy. Gęsty, kremowy....mój ulubiony!!! POTRZEBUJEMY: 80 dag marchwi 1 litr bulionu drobiowego 1/2 posiekanej drobno cebuli 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka startego imbiru 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku Marchew obie
WYSPA SZCZĘSLIWAWyciskarka wolnoobrotowa Muke Mu2G to nowy model na polskim rynku. Przeznaczona jest do przyrządzania soków z warzyw, owoców, korzeni np. imbiru, traw, liści i ziół. Soki wyciska zarówno z miękkich jak i twardych składników oraz mrożonych czy gotowanych. Jest urządzeniem wielofunkcyjnym, pozwoli przyrządzić także smoothie, shake'i, dżemy, sorbety, babyfoody, mleka roślinne czy masła. Skruszy nawet lód. Wyciskarka wolnoobrotowa Muke(...)Mu2G to nowy model na polskim rynku . Przeznaczona jest do przyrządzania soków z warzyw, owoców, korzeni np. imbiru, traw, liści i ziół. Soki wyciska zarówno z miękkich jak i twardych składników oraz mrożonych czy gotowanych. Jest urządzeniem wielofunkcyjnym, pozwoli przyrządzić także smoothie, shake'i, dżemy, sorbety, babyfoody, mleka roślinne czy masła. Skruszy nawet lód. Muke Mu2G to najwolniejszy model
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianią zastąpić mięso od czasu do czasu. Czerwona soczewica w sosie Składniki: dla 2-4 osób Pasta masala po 2 łyżeczki nasion kolendry i kminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe czerwone chili 1 łyżka wędzonej papryki 2 łyżeczki garam masala 1 doniczka świeżej kolendry 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Sos masala 2 łyżki kokosowego oleju(...)świeżego szpinaku 100 ml warzywnego bulionu Zacznij od przygotowania pasty masala. Upraż nasiona kminu rzymskiego i kolendry na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Obierz czosnek i imbir, pokrój w kostkę. grubo pokrój świeżą kolendrę. Wszystkie składniki umieść w naczyniu. Dodaj oliwę i pomidorowy przecier. Zmiksuj. Na koniec dodaj paprykę, garam masala i wymieszaj. Opłucz soczewicę pod zimną wodą
codojedzeniaoknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła(...)łyżeczki aromatu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru szczypta soli 3/4 szklanki maślanki około 350g umytych śliwek (najlepiej węgierek ) około 3 łyżki płynnego miodu 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami. 2. Śliwki przepołowić
Mała Cukierenkamieć pod ręką. KURCZAK w SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (PHAD PREAW WAAN KAI ) Składniki: Filet z kurczaka 1 pomidor 1 ogórek gruntowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru (ok.1,5 cm) 2,3 łyżki ananasa w kawałkach kilka kolb małej marynowanej kukurydzy pół słoiczka marynowanych kiełków sojowych 1 łyżeczka mąki z tapioki 1/2 bulionu z kurczaka(...)zaostrzenia smaku) Przygotowanie: Filet kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Pomidor i ogórka kroimy w dużą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki. Cebulę,czosnek i starty imbir podsmażamy na oleju kokosowym, po chwili dodajemy kurczaka i smażymy,aż się zrobi biały. Następnie dodajemy pomidory, ogórka, ananasa pokrojonego w kostkę, kolby kukurydzy marynowanej oraz koncentrat pomidorowy
Bon appetit mon amieLubella 120 g cukru trzcinowego 3 jajka 250 g jogurtu greckiego light 120 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Na wierzch: 150 g orzechów włoskich 100 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Wykonanie: Podstawą ciasta jest pieczona dynia, dlatego warto upiec ją dzień wcześniej i zmiksować(...)olejem, jajami i jogurtem - wymieszać za pomocą rózgi lub zmiksować mikserem na wolnych obrotach, tylko do momentu połączenia składników - nie ubijać ! W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, imbirem, sodą i proszkiem do pieczenia. Do składników mokrych, dodać składniki suche i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 -24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
kolorowotorcikowopałek z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki mleko kokosowe (400 ml) garść orzeszków ziemnych niesolonych 2 łyżki czerwonej pasty curry sól, pieprz słodka papryka imbir mielony tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka(...)plastry. Także przekładamy do garnka. Wsypujemy orzechy. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy imbirem. Podajemy na ciepło. Danie najlepiej smakuje z ryżem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 1,15 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryindyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę smalec (lub olej) ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, cząber, tymianek, sól, pieprz, imbir ząbek czosnku Wszystkie podroby dokładnie oczyszczam z tłuszczu i błonek, wątróbkę z ewentualnych pozostałości żółci. Choć kawałki, które są choćby lekko zażółcone, lepiej wyrzucić, inaczej możemy popsuć całe danie goryczą, której(...)dość drobno pokrojoną połówkę jabłka. Gdy ziemniaki staną się miękkie, ale nie rozpadające się, doprawiam jeszcze wszystko ziołami, przede wszystkim majerankiem, solą i pieprzem do smaku, zaostrzając również odrobiną imbiru, świeżego lub w sproszkowanego. Smacznego
Pichceniomania