imbir - 9508 przepisów (strona:219/634)

Budyń z kaszy jaglanej i suszonymi owocami 188

Składniki: 4 łyżki suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody 3 daktyle bez pestek 3 śliwki suszone 3 morele suszone   2 łyżki rodzynek sułtańskich   szczypta kurkumy szczypta imbiru mielonego sól himalajska Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę. Między czasie na sitku płuczemy pod bieżącą zimną wodę kaszę jaglaną. Do gotującej się wody dodajemy szczyptę soli himalajskiej i kaszę(...)jaglaną. Wszystkie suszone owoce (oprócz rodzynek) kroimy na mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania wrzucamy suszone owoce, kurkumę i imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. Po ugotowaniu odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie gotowe danie miksujemy. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
MUFFINY POMARAŃCZOWE Z NUTĄ IMBIRU 117

coś szybkiego, prostego np. muffiny Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli 125 g serka homogenizowanego waniliowego 1/2 szklanki jogurtu lub mleka sok z 1/2 pomarańczy skórka starta z 1 pomarańczy 1/4 szklanki oleju 1 jajko Dodatkowo: płatki migdałowe(...)jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych.  Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia z imbirem i szczyptą soli. Dodać cukier i cukier waniliowy - wymieszać. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajko roztrzepać dodać jogurt (mleko), olej, serek homogenizowany oraz sok z pomarańczy. Następnie zgodnie z zasadą

Ciastka - domowe słodkości
Czym przyprawiać mięso i ryby? - przyprawy, które idealnie pasują i podkreślają ich smak 181

pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Jagnięcina - curry, cynamon, cytryna, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Wieprzowina - anyż, curry, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, kminek, liść laurowy, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Wołowina - chrzan, curry, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn

Zasmakuj Kuchni
Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym 210

duże łyżki masła orzechowe 100 ml koncentratu pomidorowego lub pulpy pomidorowej 200 ml wody Przyprawy: sól, pieprz, curry, kumin, kurkuma, masala ( o ile mamy), papryka słodka, papryka ostra, świeży imbir ok 1-2 cm 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18% Wykonanie kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski i mieszamy z przyprawami. Odstawiamy do lodówki(...)dłużej tym lepiej Na patelni podsmażamy cebulkę i imbir. Dodajemy mięso. Jak mięso się zacznie złocić, dodajemy wyciśnięty czosnek i podlewamy połową wody. Po kilku minutach dodajemy koncentrat/pulpę i masło orzechowe. Dusimy ok 10 min. Podlewamy resztką wody. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dolewamy więcej wody. Przed samym podaniem podlewamy śmietaną i mieszamy do połączenia składników. Podajemy z kolendrą

Mieszam w Garnku
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 143

chińskiego makaronu jajecznego biały sezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki sosu sojowego  sok z całej limonki 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku Sos rybny/ sól Pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Łososia zamarynować w mieszance sosu sojowego, soku z limonki , cukru lub miodu, mielonego imbiru, szczypcie soli lub łyżeczce sosu rybnego i szczypcie

Calzonella.com
Kurczak Balti 213

Czas całkowity 50 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 50 min Marynata 4 filety z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 3,5 cm imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kozieradki(...)puszki * 150 ml kremówki 1 duża czerwona cebula 3 łyżki oliwy Marynata Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Sos Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę

Wędrówki po kuchni
Kawa z serkiem mascarpone 199

Składniki : 2 łyżeczki kawy Inki 150 ml mleka 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i kardamonu- kardamon pominęłam Przygotowanie ; Serek zmieszać z miodem, dodać imbir i kardamon- dokładnie wymieszać łącząc składniki na gładką masę ( zrobić to w wysokim, wąskim naczyniu) Ciepłym mlekiem zalać kawę, wymieszać Do masy serowej dodać mleczną kawę i dokładnie zmiksować Podawać

Proste Potrawy
Syrop z mniszka lekarskiego 127

żadną inną rośliną. Są to jedne z pierwszych, zaraz po podbiale żółtych kwiatów, które można nazwać wspólnym mianownikiem znanym z dzieciństwa - mleczyk. Składniki: kwiaty mniszka lekarskiego cukier imbir pomarańcza melisa mięta Przygotowanie: Zerwane kwiaty zostawiamy na godzinę w ciemnym miejscu, rozłożone w miarę płasko. Najlepiej na gazecie. Pozwoli to nam pozbyć się niechcianych lokatorów, którzy również uwielbiają żółty kolor. Następnie(...)dodaję szklankę cukru. Tyle mi wystarcza, by syrop nie był gorzki, tylko służył do słodzenia herbaty. Do wyparzonych słoiczków czy butelek wrzucam kilka listków mięty i melisy, kilka kawałków imbiru i pomarańczy ze skórką. Następnie zalewam przecedzonym, ale gorącym syropem. Zakręcam i pasteryzuję, dla pewności. Na zimowe wieczory, będzie jak znalazł, choć przyznam szczerze, że zazwyczaj go nie starcza

Karczma Honorietty
Szybki chutney rabarbarowy. 148

minut poznacie ten smak :) Składniki: 500 g rabarbaru 1 średnia czerwona cebula 100 ml octu cydrowego lub z białego wina 200 g cukru 1,5 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Cebulę drobno posiekać i wrzucić do rondelka lub głębszej patelni. Zalać winem i dodać cukier, sól oraz obrany i drobno(...)posiekany imbir. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Dodać rabarbar i gotować aż stanie się miękki, ale się nie rozpadnie (około 10 minut). Chutney można przełożyć do wysterylizowanych słoiczków do wykorzystania na później, lub po schłodzeniu dodać do potrawy

zadanie-gotowanie
Sałatka serowa z owocami i papryką 127

gruszki -3 szt jabłko - 2 szt papryka zielona - 1 szt ser gouda -20 dag sok z cytryny - 2 łyki imbir mielony - 1 szczypta olej - 2 łyżki miód płynny - 2 łyżki sól pieprz Gruszki i jabłka umyć, obrać, przeciąż na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć  na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)cienkie paseczki. ser gouda zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do szklaneczki wlać sok z cytryny, olej, miód, dodać szczyptę imbiru, sól i pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać i polać tym sosem sałatkę. Sałatkę dokładnie wymieszać z sosem i wstawić na 30 minut do lodówki

Camilla w kuchni
Skrzydełka karmelowe 150

cytryny 2 łyżki oliwy 3 pomarańcze 2 łyżeczki gruboziarnistej soli 70 g cukru 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka peperonchino 1 łyżeczka sosu chilli   Przygotowanie Ze skrzydełek odciąłem ostre końcówki. Przygotowałem marynatę : wymieszałem oliwę, sól i startą skórkę z połowy limonki i cytryny. W tak przygotowanej marynacie(...)chwilę do lekkiego zgęstnienia. Wymieszałem z filecikami pomarańczy, podgrzałem około 3 minuty. Upieczone skrzydełka wyłożyłem do miski, polałem sosem, wymieszałem, dodałem pozostałą startą skórkę z limonki i pomarańczy oraz imbir i sos chilli

R'n'G Kitchen
PIKANTNA ZUPA Z KUKURYDZY 185

pęczek rzodkiewek kiełki ulubione 1 zielona papryczka chilii suszone liście kolendry 1 łyżeczka kozieradki i kuminu sól himalajska pieprz chiński cytrynowy 0.5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka startego imbiru **************************************** Bulion zagotować, dodać kukurydzę , zagotować.Rzodkiewki zetrzeć na tarce.Zupę Przyprawić posiekaną drobno bez pestek papryczkę chilli ( może być mniej), kolendrą , solą , pieprzem ,kozieradki, imbirem i kolendrą.Chwilę pogotować.Zupę zmiksować

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Piersi drobiowe w sosie z jagód amerykańskich 134

też, ale smak wynagradza.   Składniki 1 kg piersi kurczaka 200 g jagód (borówek) amerykańskich 60 ml octu balsamicznego 3 łyżki miodu 3 łyżki keczupu pół łyżeczki startego świeżego imbiru 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku   Przygotowanie   Zagotowałem w rondelku jagody, miód, keczup, ocet, czosnek i imbir ( około 15 minut ) na wolnym ogniu. Ostudziłem sos, a następnie

R'n'G Kitchen
TATAR Z KREWETEK I MANGO 160

Wasi goście.   Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min Chłodzenie: 30 minut Składniki: 300 g dużych krewetek* 3 owoce mango 2 gałązki świeżej kolendry 2 limonki Szczypta sproszkowanego imbiru Szczypta świeżo zmielonego pieprzu   Przygotowanie: Krewetki obierz z pancerzyków, natnij grzbiety i usuń czarną żyłkę, pokrój na drobne kawałki. Mango obierz, pokrój miąższ w drobną kostkę. Połącz w misce pokrojone(...)krewetki i mango. Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki, odłóż kilka listków do dekoracji, a resztę drobno posiekaj. Wyciśnij sok z limonki na krewetki połączone z mango. Dodaj posiekaną kolendrę, imbir i oprósz pieprzem. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Podawaj w małych szklaneczkach lub przygotuj sześć kokilek* i wypełnij je tatarem z krewetek i mango. Ugnieć

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 180

dekorujemy zielonymi szparagami. Pieczone przepiórki z sosem na cydrze z broccolini i podkiszoną rzepą arbuzową Czas przygotowania: 1,5 h 4 porcje Składniki: 2 tuszki przepiórki 1 łyżka startego imbiru 200 ml soku jabłkowego sól ostra papryka łyżeczka miodu 300 g twarożku „Mój ulubiony” 100 ml cydru 200 g masła 200 g broccolini 1 rzepa arbuzowa 1 ząbek(...)czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas

karmelowy